Dommerspalten 17. mars 2016

Det som vanligvis er av interesse for trenere, spillere og tilskuere er nye regler som dukker opp hvert år. Men for en dommer er det minst like interessant hva som er nytt i det som heter dommerteknikkboka. Det er sjelden at noen av forandringene der har merkbar betydning for andre enn dommere, men i år er det en forandring som både lagene og trenere må forholde seg til. Nemlig tidtakingsansvaret under en kamp!

Dommerteknikkboka – hva er det?

Dommerteknikkboka beskriver hvilke oppgave hver dommer har før, under og etter en kamp. Den beskriver hvor hver dommer skal plassere seg, hva hver dommer har som primære områder å følge med på, hvordan han eller hun skal bevege seg og reagere på forskjellige type spill osv. I tillegg beskriver den prosedyrer for myntkast, hvem som skal ha kontroll på lenken (Linjemann) og hvem som har tidtakingsansvar.

Tidtakingsansvar

Som kjent er det to klokker i amerikansk fotball: Kampklokke og spillklokke.
En gjennomgang av hver av dem finnes i en tidligere dommerspalte her.

Det optimale er om begge er synlige, da er det de som gjelder, og det er enkelt for begge lag å ha full oversikt over den hele tiden. Dog vil alltid minst én dommer på banen hele tiden kontrollere med sin egen klokke. Det som er vanlig hos oss er at ingen er synlige, eventuelt at kun kampklokka er synlig. Den nye endringen har særlig innvirkning på spillklokka når den ikke er synlig, men kun holdes av en dommer på banen.

Tidligere:

Spillklokka ble holdt av hoveddommeren. Når det var igjen 10 sekunder ville han eller hun verbalt opplyse QBen om dette.

Tanken er at hoveddommeren er nærmest og dermed lettest kan formidle dette til QBen. Ulempen er at QBen har blikket og fokuset sitt en helt annen vei enn der hvor hoveddommeren står. I tillegg har hoveddommeren flere andre oppgaver før snappen og ved snappen å passe på. Dermed har dette ansvaret blitt flyttet til en dyp dommer, altså en som står nedover banen. Enten bakdommeren eller sidedommeren. (En oversikt over navn og posisjon finnes her.)
Denne forandringen gir da en ny prosedyre for hvordan dommere håndterer denne klokka på banen, og som er viktig for en QB og trener å vite om. Mer om det under bildet.

Merk at den nye prosedyren kun vil være gjeldende i Eliteserien og 1.-divisjon. I andre serier vil man av andre praktiske årsaker beholde den gamle prosedyren med at hoveddommeren har spillklokka.

Slike på hver ende av banen hadde gjort seg.
Nye prosedyre for spillklokke når den ikke er synlig. Gjeldende i Eliteserien og 1.-divisjon.

Om det er 7 dommere på banen vil bakdommeren ha spillklokka. Om det er 6 dommere på banen vil sidedommeren ha spillklokka.

Når det er 10 sekunder igjen på spillklokka, altså 10 sekunder igjen til laget må snappe, vil dommeren løfte ei hånd rett opp, og holde den der til det enten snappes eller tiden går ut (og da kommer flagget).
Det vil i praksis bli slutt på et verbalt varsel til QBen, men hoveddommeren kan rope «10 sekunder» hvis han eller hun ser når hånden rekkes opp, eventuelt «fort dere/hurry up». Men dette kan ikke en QB regne med lenger.

En QB må altså nå selv følge med, men det skal ha blitt lettere siden dommeren med ei hånd hevet nå er i synsfeltet til QBen.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x