Dommerspalten 21. juli 2016

Hva er det som starter en kamp, og som kommer etter hver skåring? Jo et avspark! Spill med høy fart, harde hitter og hvor mye kan skje, altså høy underholdningsverdi.
Men hvor lenge vil det gå før disse spillene faktisk er ute av sporten?

Ja, det snakkes seriøst om å få avsparkspill ut av sporten. Mulig du har hørt løst om det før, og diskusjonen har vært der noen år, og den øker sakte, men sikkert i tyngde.
Hvorfor?
Jo, statistikken virker å være klar, det er avspark det klart er den høyeste skadefrekvensen på. En nylig artikkel om dette er her. En eventuell forandring skjer nok ikke over natta, men om noen år. Vil i så fall IFAF følge etter, slik at det også blir gjeldende her, eller vil faktisk IFAF komme NCAA i forkjøpet og innføre det først?
Hva er alternativet til avspark vil man jo spørre seg? Et par forslag har vært framme en god del ganger:

  • Det laget som tradisjonelt har tatt i mot avsparket begynner automatisk med 1&10 fra sin egen 20- eller 25-yardlinje. (Altså det som skjer hvis avsparket blir til en touchback nå.)
  • Det laget som tradisjonelt har sparket får 4&15 fra sin egen 40-yardlinje. De kan da velge å punte eller å gå for det. Med denne varianten får man også simulert onside-spark hvis laget velger å gå for det.
Luther kickoff team
Er denne typen spill på vei ut av sporten?

Både NFL- og collegesesongen nærmer seg i USA, og som vanlig er det alltid en del regelforandringer til en ny sesong. Og som vanlig må man ha i bakhodet at det er mange ulikheter mellom de to ligaene. I fjor sommer ble det skrevet noe om disse ulikhetene her (og den spalten vil bli oppdatert i nærmeste framtid).
For vår del har vi samme regler over et kalenderår, så hvilke nye regler IFAF innfører for 2017 vil vi komme tilbake til når de er klare.

Siden denne spaltens fokus ikke er på NFL vil det ikke være en gjennomgang av regelforandringene der. Man kan i korte trekk lese om dem her.
Kanskje noen av regelforandringene vil skape noen diskusjoner når situasjoner oppstår hvor de trår i kraft, men som vanlig er det nok mottak/ikke mottak av en framoverpasning som vil skape de mest høylydte reaksjonene. Her er en artikkel om hva slags «tweaks» som er gjort i den regelen i NFL til i år.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x