Dommerspalten 30. juli 2015

MaxEmanuelson_AX_8333
Foto: Max Emanuelson

Denne uka ser vi på spørsmålene fra forrige uke og reglene de omhandler.

Forrige ukes spørsmål finner man her.

Quiz 1: Rett svar er alternativ B. Ingen regelbrudd.

Quiz 2: Rett svar er alternativ A. Regelbrudd.

Hva har du lov til å gjøre med lagkompisen din som har ballen?

  • Å dytte ham er lov (som vil inkludere å springe inn i ham). Det er også lov å dytte klyngen han er i.
  • Å ta tak i ham, dra eller løfte ham for å hjelpe ham framover er ikke lov.

Merknad:

  • For to år siden var det også forbudt å dytte ham, eller å springe inn i ham, men lov å dytte klyngen. Så dette er en ganske ny regelforandring. Regelforandringen skjedde fordi regelbruddet aldri ble flagget, da det var vanskelig å avgjøre om ballbæreren ble dyttet eller om det var klyngen som ble dyttet.

Quiz 3: Rett svar er alternativ A. Ingen regelbrudd.

Quiz 4: Rett svar er alternativ C. Regelbrudd.

Hovedregel for avspark som går ut av banen mellom mållinjene: Det er et regelbrudd hvis ballen er uberørt av en spiller på det mottakende laget før den går ut.

I Quiz 3 er da ballen berørt før den erklæres død: Ballen blir berørt av en mottakende lags spiller (, som per definisjon er inne på banen fordi hans siste kontakt med bakken var der,) før ballen erklæres død. Altså ingen regelbrudd.

I Quiz 4 blir det som følger: Ballen berører noe som er ut av banen og blir da erklært død ut av banen. Selv om ballen antageligvis fysisk ikke har kommet til sidelinja er den per regel ut av banen fordi den berører spilleren som per definisjon er ut av banen da han står på sidelinja. Neste punkt er at denne berøringen som gjør ballen død ikke gjøres av en mottakende spiller som er inne på banen, og dermed har vi et uberørt frispark ut av spillefeltet som da tilsier regelbrudd av det sparkende laget.

Merknader:

  • Situasjonen som Quiz 4 beskriver kan framprovoseres av en spiller på det mottakende laget som kan litt regler. Det er mang en gang undertegnede har observert lange avspark ut mot sidelinja som en spiller velge å plukke opp og løpe med. En spiller med kunnskap om regelen hadde satt en fot på sidelinja og så berørt ballen (med foten fortsatt på sidelinja). Regelbrudd, og 20-30 yards gain uten å bruke en kalori 🙂
  • Situasjonen som Quiz 3 beskriver var faktisk et regelbrudd i fjor siden spilleren landet utenfor banen, men det kom en regelforandring i år. Nå føles det mer fornuftig at den mottakende spilleren behandles som inne på banen selv om han er i lufta. Regelforandringen som kom innførte noe som NFL har hatt i mange år, nemlig at en spiller som er ut av banen må etablere seg inne på banen igjen. (Denne fantes ikke i NCAA før i år.) Denne regelforandringen har også litt innvirkning på pasningspill, men det skal vi ikke dekke her.
Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x