Dommerspalten 4. juni 2015

Denne gang skal vi se på ulovlig kragetakling («horse collar tackle»), og belyse en svært viktig forskjell mellom pasningsinterferens og sparkemottaksinterferens.

Ulovlig kragetakling

Akkurat som regelen som ble belyst forrige gang har også denne regelen kommet inn etter hendelser på banen. Først i NFL, deretter i NCAA. Mer om det her.
Regelen (IFAF R-9-1-15) består av tre komponenter:

 • Hvor grepet på ballbæreren er.
 • Hvordan neddragningen er.
 • Hvor taklingen skjer.

Grepet på ballbærer:

 • Må være innenfor jerseyen eller skulderpadsen, enten bak eller på siden (altså et tak i kragen). Dermed vil et grep hvor taklerens hånd har grep kun på jerseyens utside ikke være en ulovlig kragetakling, selv om det er en umiddelbar neddragning.

Neddragningen:

 • Skal være umiddelbar. Det vil si at om en forsvarer får grep innenfor, men det ikke er en umiddelbar neddragning, så er det ikke et regelbrudd.

Hvor taklingen skjer:

 • Regelen gjelder ikke innenfor takleboksen («tackle box»). Tanken er at skjer en kragetakling inne i takleboksen er ikke stor fart involvert, og dermed ikke så farlig. Et eksempel vil være en quarterback som står klar til å kaste innenfor takleboksen, da vil ikke en slik neddragning være et regelbrudd. Dog vil takleboksen forsvinne når ballen har forlatt den.
  Det vil si at om quarterbacken har beveget seg såpass sideveis at han kommer utenfor takleboksen vil en slik neddragning være et regelbrudd, også selv om quarterbacken beveger seg tilbake til der hvor takleboksen fantes.
  Merknad:
 • Takleboksen er et rektangulært område begrenset av den nøytrale sonen , to linjer parallelle med sidelinjene 5 yards på hver side av snapperen, og ned til Lag As sluttlinje.

 

Regelen har som nevnt tre komponenter, la oss se litt mer på de to første. Hva er det dommerne ser etter når vi skal bedømme om vi har et regelbrudd eller ikke?
Første komponent er i utgangspunktet enten/eller, men ting skjer fort og det kan være vanskelig å se om grepet er innenfor eller ikke. Er det tvil skal man da anta at grepet var innenfor. Dette er en generell filosofi i reglene («when in question»). Mer om dette nedenfor.
Den andre komponenten har en viss grad av tolkning i seg: Hvor lenge varer «umiddelbart»? For å tolke det må man tenke på hva regelen skal dekke, og da vil det også komme fram hva dommere er instruert til å se etter for denne komponenten. Farligheten med denne taklingen er at beina får en brå og kraftig knekk. Knærne, leggene og anklene er da svært utsatt for skade. Dette skjer fortrinnsvis hvis neddragningen er tidlig etter at grepet er etablert. Går det en viss tid enten før neddragningen får effekt eller før neddragningen begynner vil det ikke bli en knekk i beina da ballbæreren er mer forberedt på situasjonen. Så for komponent to er dommerne instruert i å se etter en knekk i beina, og ikke på noe bestemt tidselement.

MaxEmanuelson_AX_8221
Foto: Max Emanuelson
Pasningsinterferens/sparkemottaksinterferens

Mange tror at beskyttelsen pasningsmottakere og sparkemottakere har er nøyaktig lik hverandre. Det er det ikke. At man kan kontakte en pasningsmottaker lovlig med en gang han har berørt ballen kjenner nok de fleste til, og det er god forsvarsjobb å taime kontakten sin med mottakeren akkurat idet han berører ballen slik at han blir lovlig forstyrret. Slik er det ikke når det gjelder spark, for eksempel på en puntmottaker. En sparkemottaker har rett til å uhindret kunne fullføre et mottak, det vil si i praksis at han ikke kan kontaktes før det er mulig å avgjøre om han klarte å gjøre et mottak eller ikke. Det vil si at kontaktes puntmottakeren med en gang han har berørt ballen er det et regelbrudd.
I tillegg har en sparkemottaker en ekstra beskyttelse: Det er også sparkemottaksinterferens om en motstander er innenfor et område mellom skuldrene og opp til 1 yard foran mottakeren (selv uten kontakt mellom dem).
Alt ansvar er på det sparkende laget. Om mottakeren må bevege seg i hvilken som helst retning for å komme til ballen må motstandere flytte seg.
Men som mye annet i amerikansk fotball finnes det alltids noen unntak. Og det er her om en spiller blir blokkert inn i mottakeren, da skal han ikke straffes.

Merknad:

 • Den beskyttelsen som er nevnt ovenfor er alltid gjeldende og må ikke blandes med fritt mottak («fair catch»). Når en mottaker gir signal for fritt mottak betyr det to ting ekstra: Det ene er at han sier at han ikke skal springe med ballen etter mottaket, og det andre er at han heller ikke kan takles etter at han har gjort mottaket.

 

«When in question»

Noen plasser i reglene møter man på uttrykket «when in question», altså hva som gjelder i tvilssituasjoner.
Selv om ikke alle handler om sikkerhet gjør noen det. Her er noen eksempler på det:

 • Blokken var lav. (Lave blokker kan være lovlige.)
 • Det var et regelbrudd for sparkemottaksintereferens.
 • Det var et regelbrudd for hjelmgrep.
 • Det var targeting.
MaxEmanuelson_J9R8913
Foto: Max Emanuelson
Neste gang

Noe som ofte skaper forvirring både blant trenere, spillere og tilskuere er forskjellene i reglene mellom våre IFAF-regler, som er baserte på NCAA, og NFL. Vi skal se at det er mange forskjeller.
Tanken bak denne spalten er blant annet at dere lesere kan komme med spørsmål, eventuelt forslag til tema som skal belyses. Dette kan du gjøre ved å legge det igjen i kommentarfeltet.

 

Forrige ukes regelquiz

Quiz 1: Rett svar er alternativ D. Ballen skal tilbake til fommelpunktet B-18 (4. forsøk, gjenerobret foran av en annen Lag A-spiller). Dermed går ballen over til Lag B siden Lag A ikke klarte «line to gain».

Quiz 2: Rett svar er alternativ C. Når en spiller på Lag B får tak i ballen er det vi kaller forsøkskontinuiteten til Lag A over. Det vil si at det laget som da har kontroll på ballen ved spillets slutt vil få 1&10.

Quiz 3: Rett svar er alternativ A. At mottakeren berører ballen i forsøket på å ta den forandrer ikke det faktum at det er sparket som er ansvarlig for ballens ferd (i reglene kalles dette for «responsibility and impetus»). Dermed er det fortsatt sparkerens ansvar for at ballen havner i Lag Bs målsone, men spillet er ikke automatisk over da ballen har vært berørt av Lag B. Men når Lag B-spilleren legger seg på den blir den død, og resultatet av spillet blir en Touchback.

MaxEmanuelson_AX_8333
Foto: Max Emanuelson
Ukens regelquiz
Quiz 1

A 3&8 @ B-45. QB A1 står i shot-gun og får ballen. Han leter etter en åpen mottaker, men må bevege seg sideveis. Han kommer ca. 7 yards til høyre for der ballen ble snappet fra før han beveger seg tilbake. Han er tilnærmet stasjonær rett bak der høyre guard sto ved snappen når B44 får et tak innenfor jerseyen hans på siden. B44 bruker grepet han fikk og drar A1 kraftig ned. Taklingen skjer på As 47. yardlinje.

A: A 4&16 @ A-47. Ingen ulovlig kragetakling da taklingen skjer innenfor takleboksen.

B: A 1&10 @ B-30. Ulovlig kragetakling. Straffen måles ut fra forrige punkt.

C: A 1&10 @ B-38. Ulovlig kragetakling. Straffen måles ut fra der taklingen skjedde.

D: A 3&1 @ B-38. Ulovlig kragetakling. Straffen måles ut fra der taklingen skjedde.

Quiz 2

A 4&10 @ A-30. Lag A punter. B35 beveger seg for å ta imot punten. A90 har kommet seg til B-30 hvor ballen kommer ned. B35 som fortsatt beveger seg legger merke til A90 og stopper opp rett foran ham for å unngå å løpe inn i ham. Ballen treffer så skulderen til B35 og så spretter den på bakken. A80 legger seg på ballen på B-20.

A: B 1&10 @ B-45. Sparkemottaksinterferens.

B: A 1&10 @ B-20. Ingen kontakt, dermed ingen sparkemottaksinterferens.

C: A 1&10 @ B-20. B35 valgte selv å komme nærmere A90 enn 1 yards. Dermed ingen sparkemottaksinterferens.

Quiz 3

A 2&8 @ A-35. QBen forsøker en framoverpasning til A80, men han klarer ikke å ta den så ballen faller i bakken. Lag A ble flagget for ulovlig formasjon da de hadde 5 spillere i bakfeltet ved snappen, og B43 ble flagget for røffing av passeren.

A: A 3&8 @ A-35. Siden det er regelbrudd på begge lag nøytraliserer de hverandre. Det blir 3. forsøk fordi det var en ufullstendig pasning.

B: A 1&10 @ 50. Lag As ulovlig formasjon har en straff på bare 5 yards, mens en røffing av passeren har 15 yards straff og automatiske første forsøk, og dette alvorlige regelbruddet trumfer en ulovlig formasjon slik av vi ser bort i fra den.

C: A 2&8 @ A-35. Det er regelbrudd på begge lag så da slår straffene ut hverandre og vi skal spille om igjen andre forsøk.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x