Fra golden boy i NFL til et litt slitent college-lag: Hvorfor?

Jim Harbaugh Michigan

Jim Harbaugh er et navn de fleste kjenner. Hovedtrener for San Francisco 49ers de siste årene, med umiddelbar suksess – litt mer støy og mindre suksess helt på tampen. Stor suksess som college-trener på Stanford før perioden hos 49ers. Allerede for et par år siden begynte snakket om at Harbaugh kanskje kunne ende opp hos University of Michigan.

Vi skriver «et litt slitent college-lag», og det er en farlig beskrivelse å gi av Michigan Wolverines. Det er tross alt det mestvinnende college-laget på toppnivå gjennom alle tider vi snakker om her. De siste årene har det imidlertid ikke vært så rett frem for Wolverines. De har slitt seg gjennom en lengre periode, med store skuffelser under spread offense-guruen Rich Rodriguez som aldri fikk talentet til å matche med systemet, og deretter Brady Hoke som begynte bra men deretter gjorde det dårligere og dårligere. Michigan i dag er ikke det laget det engang var. Fasilitetene er der, mytene er der. Resultatene er ikke der. Kan Harbaugh få dem tilbake? Det er det mange som tror.

Jim Harbaugh
Harbaughs tid hos 49ers var til tider frustrerende

Hva er så forlokkende med et middelmådig University of Michigan for en fyr på det mange anser som verdens største scene og utfordring innen amerikansk fotball – NFL? Vel; det begynner med mannen selv. Harbaugh er en ekte Michigan-mann, og var QB for laget under sin tid på college før en lengre karriere som QB i NFL. Dernest kommer det faktum at det var mye som skurret i San Francisco etterhvert, med en organisasjon full av sterke personligheter som ikke helt rodde i samme retning. Vi skal heller ikke glemme at proff-spillere er noe annet enn ungguttene på college. Harbaugh bygde seg opp som trener på college, via San Diego og Stanford, og kanskje er de arbeidsbetingelsene han hadde der mer det som passer hans lederstil, enn det man får i mer forhandlingsrettede NFL.

Det er heller ikke til å stikke under en stol at det er lettere å se for seg en god jobbsituasjon der man er ønsket og elsket av absolutt alle, enn der hvor man må kjempe for kredibiliteten, troverdigheten og gjennomslag fra dag til dag. Nå hadde Harbaugh respekt i San Francisco, men det er ikke på noen måte i samme liga som tilbedelsen han møter i Ann Arbor, hvor University of Michigan ligger.

Det er heller ikke så galt å gå inn i en situasjon hvor eneste veien er opp, etter forgjengerens dårlige resultater. Når det er kombinert med svært gode fasiliteter, et navn og en historie som i seg selv vil kunne trekke gode talenter til skolen, og en tillit som sikrer arbeidsro de første årene – ja, da ser det i grunnen ikke så verst ut.

Wall Street Journal - The seduction of Jim Harbaugh
Denne artikkelen bør du få med deg: The Seduction of Jim Harbaugh

Det skal bli spennende å se om Jim Harbaugh lykkes. Vi tipper han håper å ende litt opp som en Nick Saban, som i prinsippet kan gjøre som han vil, og velge sin egen dato for når han gjør noe annet enn å trene Alabama. NFL er vel og bra, men de som har amerikansk fotball i blodet og hjertet – de ser nok heller til Bear Bryant, Knute Rockne og legendene på college, enn til NFL. På tross av Vince Lombardi 😉 At Harbaugh har sporten i blodet er det ingen tvil om; broren John er hovedtrener for Baltimore Ravens, og faren Jack var trener på college i over 40 år – inklusive en tur innom Michigan. Blod er tjukkere enn vann, og det er Michigan-blod som renner i årene til Jim Harbaugh.

Mer om hvordan Jim Harbaugh endte opp hos Michigan finner du i denne artikkelen hos Wall Street Journal: The Seduction of Jim Harbaugh

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x