I dag ser vi på… Damefotballen i Sverige

Med kvinnenes EM og høstens nyoppstartede dameliga rett rundt hjørnet, vil vi se litt på historikken til damefotballen hos våre naboer i øst. Sverige har noen års forsprang på oss når det gjelder både seriespill og landslag for damer, og det var faktisk landslag det hele startet med.

Finnkamp D 2013_069
Finnkampen 2013 Foto: Pål Stålnacke

Sveriges damelandslag ble dannet i 2008, og spilte sin første kamp i oktober 2008 mot det finske damelandslaget, der finnene vant 66 – 0. Den såkalte «Finnkampen» er en årlig tradisjon mellom Sverige og Finland for både herrelandslaget og damelandslaget, kampene spilles annethvert år i Sverige og Finland. Sverige har per dags dato til gode å vinne på damesiden, finnene har vunnet relativt komfortabelt samtlige år, dog skal det nevnes at poengforskjellene har blitt gradvis mindre. Blir 2015 året svenskene endelig triumferer? Det gjenstår å se 3.oktober i år.

Kampfilm fra Finnkampen 2014 finner du i linken under:

Suomi-Ruotsi Maaottelu 2014 - Naiset

 

Videre deltok Sverige i VM i 2010, på hjemmebane i Stockholm. Der tapte de begge kampene i gruppespillet, mot henholdsvis Canada (6-12) og Tyskland (0-14). De vant imidlertid plasseringskampen mot Østerrike 20-18, og endte på en femteplass av seks lag.

I VM i Finland i 2013 havnet Sverige i en tøff gruppe innledningsvis, og tapte begge sine kamper i innledende runder mot USA (0 – 84) og Tyskland (14 – 25). Men også her vant de kampen om femteplassen, denne gangen med en overbevisende seier over Spania (64 – 0).

Neste VM arrangeres i 2017, men før den tid er det EM i Maracena, Spania, som spilles første uken i august i år.

vm2012
Sverige – Canada 2010 Foto: www.efaf.info

Men hva så med seriespill? Som nevnt over var det landslag det startet med, mens seriespillet kom i gang fire år senere, i 2012-sesongen. Den gang var det fire lag som deltok, Stochholm Mean Machines, Arlanda Jets, Lady Saints (damelaget til Lidingö Saints) og Uppsala 86’ers. Mean Machines vant serien overlegent, med hele 222 poeng på plussiden etter seks spilte kamper og uten å gi motstanderne et eneste poeng.

I 2013 var det også fire lag som deltok, dog ble Lady Saints erstattet av Västerås Roedeers. Damene fra Mean Machines gikk gjennom også denne sesongen uten tap, men det året fikk Arlanda Jets hull på byllen og fikk inn en TD i en kamp som endte 42 – 6 til Mean Machines.

Jets fikk inn 6 poeng i finalen også, men måtte nok en gang se seg slått, kampen endte 28 – 6 til Mean Machines.
Året etter forsvant Uppsala 86’ers, og inn kom damelaget til Örebro Black Knights. Mean Machines var igjen sterkest, og tok sitt 3. SM-gull, med seier 38 – 6 over Jets i finalen.

mm
Mean Machines etter sitt tredje SM-gull. Foto lånt fra www.meanmachines.se

I år har serien øket fra fire til seks lag, nykommerene i år er Carlstad Crusaders og Göteborg Marvels. Lagene er delt inn i to puljer, Östra konferensen med Jets, Mean Machines og Roedeers, og Västra konferensen med Crusaders, Marvels og Black Knights.

Serien spilles med dobbeltmøter mot lagene i samme konferanse, og enkeltmøte mot lagene i den andre konferansen. Kampene mot Crusaders spilles som 8-mannsfotball, da de foreløpig ikke har tilstrekkelig stor spillerstall til å spille 11-manns som resten av serien spilles som.

Mean Machines leder serien komfortabelt også i år, og har allerede sikret seg plass i årets semifinaler som vinner av Östra konferensen. Laget har nå gått gjennom snart fire sesonger uten å tape en eneste seriekamp.

marvels-15
Göteborg Marvels – Örebro Black Knights Foto: Sture Svensson

Black Knights har også sikret seg plass i semifinalen 12. september, som vinner av Västra konferansen. Sluttspillet er lagt opp slik at vinnerne av konferansene går direkte til semifinale, mens andre- og tredjeplassene må spille kvartfinaler.

Med andre ord deltar alle lagene i sluttspillet, og alle har potensiell mulighet til å komme seg til finalen. Spørsmålet blir imidlertid om Crusaders får lov å delta i sluttspillet ettersom de ikke spiller 11-mannsfotball, men enn så lenge forholder vi oss til det offisielle kampskjemaet som sier at alle seks lag skal spille.

Vi er ganske sikre på at Mean Machines kommer seg til finale også i år, men hvem de møter der er mer åpent. Blir det Jets som de tre foregående årene, eller må de se seg slått av Black Knights på oppadgående formkurve? Eller klarer et av de andre lagene klatre forbi? Det vil tiden vise, uansett gleder vi oss til finalen 19. september.

Vi ønsker alle lagene lykke til!

Årets resultater og tabell for damseien finner du her
Resultater fra seriespillet 2012 – 2014 år finner du her

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x