NFL: QB3-fenomenet

Få idretter er så avhengig av en posisjon som det amerikansk fotball er av sin quarterback. Det vil si, man kan absolutt konkurrere bra uten en stjerne-quarterback, men jo bedre quarterbacken er jo bedre blir laget rundt ham.

For noen dager siden smalt altså nyheten om at en av NFLs mest omtalte Quarterbacks, Tim Tebow, ikke greide å kapre en posisjon med Chip Kellys Philadelphia Eagles. Tim Tebow har skapt overskrifter før, men det som var interessant denne gang var at han ikke slåss ikke om starterrollen QB1. Han prøvde å kapre tredjerollen – QB3. Så la oss ta en titt på akkurat denne rollen: backupen til backupen, eller spiller #46 om du vil.

«Breaking news – Tim Tebow cut by the Philadelphia Eagles»

 

«Stephen Morris is better than Tim Tebow and it is not close»

Philadelphia Eagles QB3 – Stephen Morris inn, Tim Tebow ut: Sååå….. hvem er Stephen Morris sier du? Det er den nye 3. quarterbacken til Philadelpia Eagles. I fjor spilte han for University of Miami hvor kommentarene om ham var at han hadde upresise kast, gjorde rare valg i distribusjonen av ballen, men er hurtig, sterk og har en ekstremt sterk arm. Joda, han kastet forøvrig for hele 566 yards i en og samme kamp, men det var ikke nok til at han ble draftet i april. Så fikk han en telefon fra Jacksonville litt lenger nord i Florida om at de «kunne tenke seg å gi ham en sjanse som undrafted free agent» og inviterte til camp. Men selv etter å ha konkurrert en hel camp blant NFLs dårligste quarterbacks, holdt det ikke for Jacksonville Jaguars som friga ham. Interessant nok holdt det for Philadelphia Eagles som har gitt ham muligheten som QB3. Men ser vi på statistikken over QB3 er sannsynligheten stor for at Stephen Morris har spilt sin siste tellende fotballkamp og vil nok ikke bli husket for annet enn spilleren som danket ut Tim Tebow. Dette sikkert er siste gang du hører om Stephen Morris i NFL, en av de omlag 1.000 NFL spillerne som hvert år når 53-manns listen men som bare legges merke til av de mest harbarkede fansene. Her er hvertfall Morris sin offisielle highlights video:

Official Highlights | Miami QB Stephen Morris

QB3 – den 46. spiller: På alle nivå i USA, fra High School til College til NFL, sitter det liten sjel på benken, kamp etter kamp, og ser lagkameratene spille. Gutten som får lov å dresse, forberede seg til kamp, men som ikke får så mye mer enn fem snapper på treningen før han sendes til sidelinjen igjen eller leke markør for angrepet. På lagfesten etter kampen står han gjerne i hjørnet og observerer – som på kampen. Og når en jente, litt nysgjerrig, kommer bort til ham og spør om han er på laget, vil han nøle og kanskje svare unnvikende. For han er QB3, gutten som alltid er med men ingen vet hvem er.

QB3 sin rolle er først og fremst til for å redusere risiko. Man må alltid ha en backup til quarterbacken. Og blir starter skadet, er det viktig at backup har en backup. Dette er QB3 sin misjon. En treners største mareritt er å stå i kampen uten å ha en quarterback å lede laget, så viktig er den posisjonen. Men baksiden med en så viktig posisjon er at de må skjermes for alt annet spill – skulle QB3 skade seg, vil han ikke kunne være backup til backupen. For en QB2 kan dette være levelig, han er tross alt bare ett steg unna å være stjernen på laget. For QB3 kan den veien være så uendelig lang…

«The Third Quarterback rule»: Det er lett å få inntrykk av at QB3 er en fullstendig irrelevant spiller. Det hender ytterst sjelden at to QB’s må bæres ut av kampen i en og samme kamp. Det blir nesten som en situasjon der reservekeeperen i vanlig fotball skulle bli skadet etter å ha bli byttet inn for førstekeeperen. Vel, NFL trenerne ville vært sterkt uenig med deg, og de er svært bevisst på QB3 rollen. Så viktig er QB3 for dem at de til og med fikk endret regelverket. Opprinnelig var det 45 spillere i NFL som fikk lov å dresse til kamp. Det er ikke lett å plukke ut «bare» 45 spillere, og de fleste lag hadde ikke luksusen til å dresse tre quarterbacks. Så i 1991 innførte NFL «the third quarterback rule». Nemlig en regel som sa at i tillegg til de 45 vanlige spillerne, skulle det være lov å dresse en +1 spiller, nemlig QB3, en «emergency» spiller. Men denne +1 spilleren hadde visse begrensinger. Dersom QB3 skulle entre banen, ville det umiddelbart gjøre QB1 og QB2 indisponible for resten av kampen. Dette for å unngå at lag utnyttet regelen med å dresse andre spillere som QB3 og bruke dem på andre posisjoner. Regelen ble forøvrig fraveket i 2011, og det er i dag lov å dresse 46 spillere i NFL – QB3 er som oftest en av dem. Men nå mumles det selvfølgelig om å få dresse en 47ende spiller, en emergency spiller om du vil, unik for QB3. Historien gjentar seg….

Willie Beamen, den mannlige Tornerose: Det er lite som er så nasjonalromantisk i USA som når QB3 kommer av benken, tar over angrepet og snur kampen til lagets fordel. Fra et sekund går et ansikt fra å være ukjent til å bli rikskjendis. I filmen «Any Given Sunday» illustreres dette gjennom QB3 Willie Beamen, spilt av Jamie Foxx, som får entret banen etter at QB1 og QB2 blir skadet i rask rekkefølge.  Willie får bevist hva han egentlig står for og etablerer seg som QB1 noe han selv mener er rettferdig. I sine egne øyne var eneste forskjellen på hans 6.runde draftposisjon og stjernenes 1.runde draftposisjon at han tok i mot en gratis dress for mye i trange college tider. Endelig får han bevist hva han står for og over natten blir han universets midtpunkt, så hva er vel mer naturlig enn å lage sin egen sang:

Willie Beamen - My Name is Willie

?enablejsapi=1&autoplay=0&cc_load_policy=1&cc_lang_pref=no&iv_load_policy=3&loop=0&modestbranding=1&rel=0&fs=1&playsinline=0&autohide=2&hl=nb_NO&theme=dark&color=red&controls=1&» class=»__youtube_prefs__ epyt-is-override no-lazyload» title=»YouTube player» allow=»fullscreen; accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture» allowfullscreen data-no-lazy=»1″ data-skipgform_ajax_framebjll=»»>

QB3 – Kampen for tilværelsen… og pengene:

Så selv om en QB3 posisjon gir deg begrenset med muligheter hvor du har to andre spillere foran deg som må bli skadet for at du skal få spille, du får kanskje en serie per trening å øve deg på, og ellers må finne deg i å være totalt ukjent gjennom karrieren, er det en ganske sikker og god karrierevei. Basislønnen til en rookie QB3 ligger på rundt $500.000 i året, som er litt over minstelønnen i ligaen. Men, i motsetning til andre posisjoner som hever minstelønn, er det en relativt stabil jobb gjennom sesongen som er minimalt utsatt for skader eller endringer…. så snart 53 manns listen er klar. Nøkkelen ligger i å overleve pre-season….

Tom Savage
Tom Savage, Houston Texans

… noe Tom Savage, QB3 prospektet for Houston Texans, fikk erfare. Savage kastet for nesten 3.000 yards i sin siste sesong for Pittsburgh University i 2013 og ble følgelig draftet av Houston Texans i 4. runde i 2014, og etablerte seg umiddelbart som QB3 med en 4-års kontrakt i lommen. Han fikk to kamper det året etter at Ryan Fitzpatrick gikk ned for telling. I år har vi fulgt Houston Texans gjennom TV dokumentaren Hard Knocks mens de forbereder seg til sesongen. En av seriens historier er kampen mellom Brian Hoyer og Ryan Mallett om å bli QB1. Bak i kulissene – ytterst sjeldent nevnt av seriens kommentator – kjemper Tom Savage for sitt andre år som QB3, med ambisjon om å kunne klatre opp. Men drømmen ble raskt knust. En plutselig skade i siste pre-season kamp viste seg å være alvorlig, og 5.september ble han satt på Injury Reserve listen – ute for sesongen. For en QB3 er den veien tilbake svært lang. Som oftest fører den ikke tilbake til NFL igjen. Savage vil nok stå igjen med 127 yards passing og en interception gjennom sin NFL karriere.

QB3 i NFL i 2015 – spillerne du sannsynligvis aldri kommer til å høre om igjen

EJ Manuel
EJ Manuel, Buffalo Bills
AFC East QB3 Kommentar
Buffalo Bills EJ Manuel Beskrevet over.
Miami Dolphins Logan Thomas 3 års starter for Virginia Tech med sub 60% pasningsrate.
Draftet av Arz i 4.runde i 2014 og sluppet i 2015.
New England Patriots
 New York Jets Bryce Petty 3 år backup for Robert Griffin III ved Baylor University, 2 år som starter. Kastet for 4200 yards, 32 TDs mot bare 3 ints i 2013.
Draftet av NYJ i 4.runde i 2015.
Landry Jones
Landry Jones, Pittsburgh Steelers
AFC North QB3 Kommentar
Baltimore Ravens
Cincinnati Bengals
Cleveland Browns Austin Davis Walk-on ved Southern Mississippi i 2007 men ble starter i 2008 som freshman.
Har slått eller vært i posisjon til å slå samtlige pasningsrekorder for Southern Miss.
College stats er 61% pass.rate med 83 TD mot 27 ints. Løp for 1.400 yds og 25 TDs.
Gikk udraftet i 2012 men ble plukket opp av Rams som free agent.
Kuttet i 2013 og signet av Dolphins hvor han havnet på practice squad.
Ny runde med Rams i 2014 hvor han fikk en NFL kamp mot Seahawks, hvor Davis holder NFL rekorden med antall completions mot sittende Superbowl-vinner med 18 av 21 pasninger, etterpå uttalte Brett Favre at «Davis var et talent på nivå med Tom Brady eller Kurt Warner».
Kuttet igjen av Rams og signet av Browns i september 2015 som QB3.
Pittsburgh Steelers Landry Jones Tok over QB1 for Oklahoma Sooners etter Sam Bradford ble skadet i 2009.
Seniorsesongen endte med 66% pass.rate, med 30 TDs mot 11 ints.
Ble draftet av Pittsburgh Steelers i 4. runde i 2013 på 4-års kontrakt.
Har ikke spilt en profesjonell kamp.
Charlie Whitehurst
Clipboard Jesus, Tennessee Titans
AFC South QB3 Kommentar
Houston Texans
Indianapolis colts
Jacksonville Jaguars
Tennessee Titans Charlie Whitehurst Tre års starter for Clemson Tigers. Endte college karrieren med 49 TDs mot 46 ints.
Ble draftet av San Diego Chargers i 3. runde i 2006.
Har siden spilt for Seattle Seahawks, ny runde for Chargers og nå Titans.
10 års erfaring i NFL har gitt ham 20 NFL kamper, hvorav 7 kom i fjor (5 som starter) med en pass.rate på 55,6%, 10 TDds mot 6 ints.
Aaron Murray
Aaron Murray, Kansas City Chiefs
AFC West QB3 Kommentar
Denver Broncos Trevor Siemian Draftet i 7.runde, som siste QB til å bli draftet i 2015.
Tre års starter for Northwestern med 27 TDs mot 24 Ints.
Røk ACL i siste sesong og fikk aldri vist seg fram før draften på combine e.l.
Kansas City Chiefs Aaron Murray Kåret bl.a til Freshman All America med over 3000 passing yards og hele 28 TDs i sin første sesong for Georgia Bulldogs,
og var en av nasjonens heteste QB prospekter.
Gikk litt tregere utover årene på college, før han røk ACL i siste sesong for Bulldogs.
Men har passet for over 3000 yards hver sesong han har spilt,
og svært god TD / Int ratio (121-41).
Draftet av Chiefs i 5.runde i 2014 og har ikke spilt en NFL kamp enda.
Oakland Raiders
San Diego Chargers
Stephen Morris
Stephen Morris; nå hos Philadelphia Eagles
NFC East QB3 Kommentar
Dallas Cowboys
New York Giants
Philadelphia Eagles Stephen Morris Stephen Morris er beskrevet over. Den ambivalente
Miami Hurricanes QB’en er allerede i sin andre NFL klubb i sin 6 måneders karriere.
Vi får se hvor mange det blir til slutt…
Washington Redskins Robert Griffin III (!) Hva skal vi si her da? RGIII sin konflikt med trenerapparatet fortsetter i hovedstaden, og RGIII flyttet til QB3! Høres mest ut som disiplinering. Men RGIII var stjernen for Baylor, hvor scout-guiden foran draften i 2012 sa:
«Three-year starter who is a world class track athlete and a polished passer»
og var Heisman Trophy vinner i 2011. Griffin ble draftet i 1. runde som nummer 2.
Han har 35 kamper i NFL, med 64% pass.rate, 40 TDs mot 23 ints
men er blitt sacket hele 101 ganger og fumblet ballen hele 32 ganger!
Brett Hundley
Brett Hundley, Green Bay Packers
NFC North QB3 Kommentar
Chicago Bears David Fales To års starter for San Jose State. Før 2013 sesong ble Fales vurdert som 1. runde kandidat, men greide ikke helt leve opp til hypen gjennom sesongen.
Scout-guiden sa i 2014 «Lacks the desired measurables and skill level, but is productive. Has proven to be a clutch passer on 3rd downs. Throws darts between the numbers». 
Det resulterte i at han falt helt til 6. runde før Chicago Bears plukket ham opp i 2014.
Han nådde ikke siste 53, men fikk en plass på practice squad.
I 2015 ser han ut til å ha kapret QB3 plassen.
Detroit Lions
Green Bay Packers Brett Hundley Tre års starter for UCLA Bruins. Vurdert som en svært mobil atletisk QB,
med 748 rushing yards i 2013, 3. mest i UCLA sin historie av en QB.
Men etter å ha blitt sacket 10 ganger i en og samme kamp stilte man spørsmål om hans pocket awareness.
Tilsammen ble han sacket 107 ganger på 32 kamper. Til tross passet han for mer enn 3000 yards i hver av sine tre år for UCLA, med hele 67% completion rate, i tillegg til 1747 yards rushing og 30 TDs over 3 år. Han ble draftet i 5. runde i 2015.
Minnesota Vikings Taylor Heinicke Heinicke er tre år starter for Old Dominion Monarchs, en av de mer ukjente skolene fra øverste college nivå.
Heinicke er den 18. quartebacken gjennom tidene som har kastet for mer enn 10.000 yards i karrieren og løpt for mer enn 1.000 yards.
Han avsluttet college karrieren blant topp-10 QB’s i passing yards, passing yards per kamp og touchdown passes.
Han forble likevel udraftet i 2015, før Minnesota Vikings hentet ham som en undrafted free agent.
I en posisjonskamp mot mer merriterte QB’en Mike Kafka,
endte sistnevnte opp på Injury Reserve og Heinicke vant QB3.
Joe Webb
Joe Webb, Carolina Panthers
NFC South QB3 Kommentar
Atlanta Falcons
Carolina Panthers Joe Webb To års starter for UAB (University of Alabama at Birmingham, ikke kjente Alabama) på øverste college nivå. Webb er mest kjent for sin bevegelighet, og ble den første spilleren i NCAA sin historie for å kaste for 2000 yards og løpe for 1000 yards i en og samme sesong. Til tross for rekorden ble han aldri invitert til NFL combine, men vekket nok interesse på UAB sin Pro Day der han viste seg fra som wide reicever, at Minnesota Vikings valgte å bruke sitt 6.runde valg i 2010 på spilleren. Gjennom fire sesonger for Vikings fikk han 32 NFL kamper hvor han har kastet 853 yards for 3 TDs mot 5 ints.
Samtidig har han 273 yards rushing for 4 TDs og 42 yards receptions på 6 mottak.
Panthers hentet ham mars 2014 og i år er han 3.string QB og 4.string WR.
New Orleans Saints Garrett Grayson 3 år som starter for Colorado State, dog noe redusert på grunn av skader.
Satte skolerekord i 2013 med 3.693 yards passing og 23 TD’s. I 2014 satte han skolerekord som «all-time passer». Sterk nok innsats til at Saints valgte i 2015 å bruke sitt 3.runde valg, 75 valg i draften, på ham. Har tatt rollen som QB3 i sin rookie sesong med gode muligheter til å ta over for aldrende Luke McCown som QB2 og et vagt håp om å være Drew Brees sin avtaker om ikke lenge.
Tampa Bay Buccaneers Ryan Griffin 3 års starter for Tulane. Var helt i rekordtoppen på flere pasningsrekorder for skolen.
Avsluttet college karrieren med imponerende 9026 yards med 56 touchdowns mot 35 interceptions, men når skolen avslutter sesongen med 2-10 er det vanskelig å få heder og ære.
Ble ikke invitert til NFL combine, men signet som undrafted free agent for New Orleans Saints i 2013 hvor han endte på practice squad. Bucs plukket ham opp i september 2015 etter at han ble kuttet fra Saints.
Matt Barkley
Matt Barkley, Arizona Cardinals
NFC West QB3 Kommentar
Arizona Cardinals Matt Barkley Kom inn i et QB vakuum for USC Trojans i 2009 etter at Mark Sanchez hadde forlatt skolen tidlig.
Halvveis i sin freshman sesong tok han QB1 rollen i sterk konkurranse med tre andre og mer erfarne QBer.
Den holdt han på de neste 3 1/2 årene. I 2012 var Barkley favoritt til å vinne Heisman Trophy men en sesongskade satte stopper for det. Passerte hele 10.000 pasningsyards for skolen med 36 TDs mot 15 ints og en treffprosent på adekvate 63%. Philadelphia Eagles brukte sitt 4.runde valg på ham i 2013 og gjennom to år spilte han en kamp for dem. I 2015 ble han tradet til Arizona Cardinals mot et 7. runde valg.
San Francisco 49ers
Seattle Seahawks
St. Louis Rams Sean Mannion 2 års starter for Oregon State Beavers, men hadde en mengde kamper også de to foregående sesongene.
Fullførte college karrieren som skolens all-time leader i pasningsyards og pasnings TD’er etter å ha passert Derek Anderson. Slo også Matt Barkley sin rekord passing yards i Pac-12.
Kastet for vanvittige 13.600 yards gjennom college karrieren med 83 touchdowns mot 54 interceptions.
Det var nok til å bli plukket i 3.runde av St. Luis Rams i 2015, en spiller
Rams helt sikkert har visse forhåpninger til.
Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x