Poly Prep: Når autoriteter får lov til å være monstere

esquire-artikkel-om-overgrep-i-hs-football

De fleste kjenner til navnet Jerry Sandusky. Færre kjenner til Philip Foglietta. Likheten mellom hva de representerer -og kanskje viktigst: Hvordan miljøet rundt de var en del av forholdt seg til dem- er derimot slående. Foglietta var en legendarisk hovedtrener for Brooklyn-skolen Poly Prep hvor han regjerte uhindret fra 1966 til 1991.

Foglietta var hovedtrener for en videregående skole med langt færre elever enn nesten alle sine motstandere, men de lyktes til stadighet med å skape gode resultater på banen, og å slå betydelig større og mer talentfulle skoler. Foglietta kunne skape resultater i jobben sin. Det var stigen hans til plass på en pidestall som gjorde ham ufeilbarlig, usårbar og i det hele tatt beskyttet av skolen i et kvart århundre. Til hvilken pris? Det skulle komme for dagen i årene etter Fogliettas død i 1998.

phil-foglietta-sex-abuse

Den åpne hemmeligheten om at Philip Foglietta var en pedofil overgriper som i aller høyeste grad utnyttet sin stilling til ubegripelige og uhyrlige overgrep, skulle gå fra skolegården og lærerkontorene til nasjonale nyheter og belyse en ukultur som nok dessverre ikke er unik.

Det er en fortelling man bør bruke tid på å lese, og som Eric L. Lewis -med førstehåndskunnskap om saken som tidligere elev og spiller for Foglietta– har skrevet en omfattende artikkel om i Esquire. Den er en grundig, sjokkerende og klar advarsel om noe mer generelt; hva som kan skje når man setter noe -tross alt- ganske uviktig i førersetet. Hva som kan skje når man ikke tør å ta skikkelig tak i situasjoner som krever undersøkelse, som er ubehagelige å brette opp ermene for å konfrontere folk med.

Jerry Sandusky og Penn State-skandalen er nok langt mer kjent, men altså ikke alene. Les Esquire-artikkelen som du finner her:

See No Evil, Hear No Evil, Speak No Evil

 

 

Andre, tidligere, artikler som belyser denne saken finner du blant annet her:

 

Penn State/Sandusky-saken har vi selv skrevet om ved flere anledninger:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x