Pro Bowl: All-Star kampen i NFL

Pro Bowl pic 01

En gang i året samles de beste av de beste i NFL i en All-Star kamp som kalles Pro Bowl. Først startet med det navnet i 1950; Pro Bowl er en av flere typer All-Star kamper som har eksistert i NFL-historien. Det er utvilsomt den lengstlevende og mest kjente.

Av andre, kan nevnes at Pro Bowl hadde forløpere på slutten av 1930- og begynnelsen av 1940-tallet, men som døde hen på grunn av 2.verdenskrig. I tillegg ble det fra 1934 til 1976 (med unntak av 1974) spilt en årlig All-Star kamp som strengt tatt ikke var NFL sine all-stars, men All-Stars fra college mot NFL-mesterlaget. Det er forøvrig verdt å merke seg at College All-Stars vant hele 9 ganger – senest i 1963. Kampen endte også uavgjort 2 ganger, og var sjeldent ujevn uansett hvem som vant.

 

FRYNSETE RYKTE

Tilbake til Pro Bowl, som altså har eksistert siden 1950: Fra AFL og NFL slo seg sammen og frem til i fjor ble kampen spilt mellom de to conferencene AFC og NFC. I 43 år var det altså alltid AFC mot NFC. Dette ble endret i 2014, som et av en rekke tiltak for å forbedre arrangementet.

Regelendringene i 2014 var høyst nødvendig, da Pro Bowl hadde endt opp som en farse. Særlig 2012-utgaven var helt latterlig å se på, da spillerne helt tydelig ga blaffen i å takle hverandre. Det sistnevnte skyldtes at det ikke er en kamp som betyr noe, mens en skade betyr svært mye. Med andre ord har spillerne unngått å ta risiko når de spiller kampen. Her et eksempel fra 2012:

 

Slik er det tildels fortsatt, men NFL har fanget opp hvor dumt det hele endte opp med å bli, og nå er det litt mer trøkk igjen. At Pro Bowl oppfattes forskjellig fra vanlige kamper finnes det flere indikasjoner på:

Ed Hochuli Yes, there are penalties in the Pro Bowl

 

STED, LAG, TRENERE

Kampen har gått litt forskjellige steder i årene siden 1950, men de fleste som har fulgt NFL mer enn et par år, vil nok forbinde kampen med Hawaii. Brorparten av kampene har gått der, og det har vært med på å skape mye av stemningen og atmosfæren rundt kampen. De siste par årene har kampen blitt flyttet, og i år går den på samme stadion som Super Bowl en uke senere. Vi tar med oss at den langsiktige planen er å flytte Pro Bowl-kampen tilbake til Hawaii på permanent basis.

Pro Bowl pic 02
Fra fjorårets Pro Bowl mellom Team Rice og Team Sanders

Vi nevnte tidligere at kampene frem til 2013 gikk som AFC mot NFC. I 2014 ble det imidlertid gjort en endring på dette, hvor lagene nå draftes av de to laglederne. Slik er det også i år. Lagene får navn etter laglederen, som så langt etter endringen har vært gamle storspillere som i stor grad fremstår som maskoter og talsmenn for å hause opp arrangementet. I fjor var det Team [Jerry] Rice mot Team [Deion] Sanders, i år er det Team [Cris] Carter mot Team [Michael] Irvin.

Trenerstabene under Pro Bowl-kampene har oppigjennom årene vært hentet fra lag som røyk ut i sluttspillet – typisk tapende lag i conference championships. Etter endringene i fjor er det slik at det hentes trenere fra lag som røyk ut i divisional-runden av sluttspillet. I år er det henholdsvis Baltimore Ravens og Dallas Cowboys som bidrar med sine trenerstaber.

 

NORSK MVP

Som en kuriositet kan vi nevne at en nordmann har blitt kåret til MVP i Pro Bowl: Vi snakker naturligvis om Jan Stenerud, som delte MVP-prisen med Willie Lanier (det ble kåret en offensiv MVP -Stenerud- og en defensiv MVP det året) i 1972.

 

ÅRETS KAMP

Årets kamp går i kveld, og det er knyttet en del spenning til om den blir like bra som fjorårets – som faktisk var ganske underholdende. Pro Bowl har behov for noen år på rad med kvalitet for å fjerne seg fra stempelet som 2012-utgaven satte med ekstrem tydelighet. Du kan se kampen på Viasat Sport, og sendingen begynner ved kampstart kl. 02:00!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x