Super Bowl er over; hva skjer nå?

Super Bowl markerer det store høydepunktet i NFL-sesongen for de aller fleste, men den store begivenheten markerer ikke slutten på ligaåret 2014. Så hva venter de 32 NFL-lagene de neste månedene frem mot seriestart 2015? Her er de viktigste begivenhetene: 

2.februar: Waiver-systemet begynner
Waiver-systemet slår fast at enhver spiller som frigis fra sin klubb og har mindre enn 4 accrued eller ‘opptjente’ sesonger må gå gjennom waivers før de blir kontraktsløse eller free agents. Hvis dette var kryptisk, la meg utdype:

Ed Reed gikk gjennom Waivers før han signerte med New York Jets

1. NFL regner hver sesong hvor en spiller har vært en del av et lags 53-mannstropp i minimum 6 kamper for én opptjent sesong. Har du minimum 4 opptjente sesonger, regnes du som en vested veteran. En vested veteran slipper å gå igjennom waivers og blir umiddelbart free agent om klubben skulle frigi spilleren. Har du færre enn 4 opptjente sesonger må du gå gjennom waivers;

2. Waivers er en periode på 24 timer fra en spiller frigis hvor alle de andre lagene i NFL kan gjøre krav på spilleren. Om flere lag gjør krav på spilleren, vil spilleren gå til det laget som ligger/avsluttet lavest på tabellen i gjeldende sesong. Skulle f.eks. både Tennessee Titans (2 seiere, 14 tap i 2014) og Kansas City Chiefs (9 seiere, 7 tap) gjøre krav på samme spiller, går spilleren til Tennessee (lavere på tabellen).

Disse reglene gjelder i waiver-perioden fra i dag (2.februar) til trade deadline i uke 8 av neste sesong. Etter trade deadline må alle spillere som frigis gå gjennom waivers, uavhengig av hvor mange opptjente sesonger de har.

 

7.-28.februar: Scouting Combines
NFLs Scouting Combines er en samling hvor inviterte college spillere får en siste mulighet til å vise seg frem for NFL-lagenes speidere og trenere, samt media. Den årlige hovedattraksjonen hvor de antatt beste college-spillerne møtes, er bare kalt NFL Scouting Combine og finner sted i Indianapolis. I tillegg arrangeres 5 regionale scouting combines og den helt nye Veteran Combine i mars (se under). 

7.februar: Davie, Florida (regional)
14.februar: Houston, Texas (regional)
17-23.februar: Indianapolis, Indiana
21.februar: Dove Valley, Colorado (regional)
28.februar: Owings Mills, Maryland (regional)

10.februar: Spillere fra CFL kan signeres
Merk: Det er kun spillere fra CFL som har utløpte kontrakter som kan signeres av NFL-lagene. Det var fra nettopp CFL at Seattle Seahawks hentet WR Chris Matthews foran årets sesong, som jo fikk en del oppmerksomhet i Super Bowl 49, men det er som regel lite migrering over grensa fra Canada hvert år.

 

16.februar-02.mars: Mulighet for å angi Franchise/Transition tags
En unrestricted free agent, det vil si en spiller med en utløpt kontrakt som har 4 eller flere opptjente sesonger (se over) kan holdes i klubben ved bruk av en franchise tag. En franchise tag binder spilleren til nåværende klubb i ett år og hele lønnen vil være garantert det året. Hvert lag har kun én franchise tag de kan bruke per sesong og brukes som regel på en nøkkelspiller.

En transition tag gir spillerens nåværende klubb rett til å matche ethvert tilbud spilleren måtte få fra andre lag og dermed beholde spilleren. For mer om tags, se her.

Fra 16.februar kan med andre ord NFL-lagene bestemme hvilken spiller som skal få en franchise eller transition tag og deadline for å angi dette er 2.mars.

 

7.-10.mars frem til kl 22.00 (norsk tid): Resigneringsperiode

Fra og med 7.mars og frem til 10.mars klokken 22.00 norsk tid kan klubbene forhandle og signere nye kontrakter med alle sine spillere som er i ferd med å bli unrestricted free agents (se over).

Klokken 22.00 er også deadline for klubbene til å gi sine kontraktstilbud til Restricted free agents, og være under lønnstaket i henhold til Rule of 51, en regel som sier at totalsummen av dine 51 best betalte spillere må være under lønnstaket. Denne regelen gjelder kun i offseason og er ment å gi fleksibilitet i forhandlingene.

 

10.MARS KL 22.00 (NORSK TID): LIGAÅRET 2015 BEGYNNER

At det nye ligaåret starter er synonymt med at free agency-perioden starter og at lagene igjen har lov til å gjøre byttehandler, både spillere, valg i den kommende draften og en kombinasjon av disse. For mer om kontrakter og lønnstak, se min artikkel fra i fjor.

 

22.mars: Veteran Combine (Phoenix, Arizona)
Nytt av året er at NFL inviterer tidligere NFL-spillere som nå står uten kontrakt. I tillegg til å betale $400 må spillerne som melder seg på bestå en fysisk test for å være med, men de som kommer gjennom nåløyet, om man kan kalle det, får muligheten til å vise hvorfor de bør få en ny sjanse hos et NFL-lag.

 

22.-25.mars: NFL Annual Meeting
Møte mellom ligaen, eierne og representanter for NFLs spillerorganisasjon. Her diskuteres alt som har med ligaens fremtid å gjøre som for eksempel om det skal spilles flere ligakamper i løpet av én sesong eller om antall lag i sluttspillet skal økes.

6.april: Lag med ny hovedtrener begynner treningsprogrammer
Dette gjelder kun lag som har ansatt ny hovedtrener etter 2014-sesongen. Dette for å gi disse lagene at par uker ekstra forberedelsestid.

20.april: Resterende lag starter treningsprogrammer

30.april-2.mai: 2015 NFL DRAFT
Årets NFL Draft er lagt til Chicago og direktesendes på TV over tre dager (det vil si tre netter for oss på denne siden av Atlanteren). For mer om NFL Draft, se her. Vi i Amerikansk Fotball kommer tilbake med mer gjennom offseason og spesielt når draften nærmer seg.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x