Vi ser på…Detroit Lions 2017!

Detroit Lions var comeback-kongene i NFL forrige sesong, med hele åtte snuoperasjoner på samvittigheten, selv om de lå under på et eller annet tidspunkt i 4th quarter i 15 av 16 kamper. Det kalles flyt, og tok dem tilbake til sluttspillet etter ett års fravær, men sesongavslutningen var ingenting å rope hurra for. Jim Caldwells mannskap tapte de tre siste kampene i grunnserien, og ble fullstendig avkledd av Seattle Seahawks i Wild Card-runden. Med andre ord er det noe å bygge videre på, men også mye som må forbedres i 2017.

ORGANISASJONEN

Jim Caldwell.
 • Eier: Martha Firestone Ford
 • GM: Bob Quinn
 • Hovedtrener: Jim Caldwell

Stadion: Ford Field (65.000)

Resultater siste 5 år:
 • 2016: 9-7
 • 2015: 7-9
 • 2014: 11-5
 • 2013: 7-9
 • 2012: 4-12

PERSONELL

DJ Hayden.

Nøkkelspillere inn: OT Rick Wagner, DT Akeem Spence, DE Cornelius Washington, LB Paul Worrilow, CB DJ Hayden, TE Darren Fells, G TJ Lang, DT Jordan Hill, OT Greg Robinson

Nøkkelspillere ut: LB DeAndre Levy, OT Riley Reiff, G Larry Warford, DT Stefan Charles, WR Andre Roberts, DE Tyrunn Walker, S Rafael Bush, LB Jon Bostic, TE Clay Harbor, WR Anquan Boldin, CB Asa Jackson

 

DRAFT 2017

Teez Tabor.
 1. runde: LB Jarrad Davis, Florida
  2. runde: CB Teez Tabor, Florida
  3. runde: WR Kenny Golladay, Northern Illinois
  4. runde: LB Jalen Reeves-Maybin, Tennessee
  4. runde: TE Michael Robert, Toledo
  5. runde: CB Jamal Agnew, San Diego
  6. runde: DE Jeremiah Ledbetter, Arkansas
  6. runde: QB Brad Kaaya, Miami
  7. runde: DE Pat O’Connor, Eastern Michigan

Lions trengte sårt mer kvalitet på linebackerplass, og har forhåpentligvis fått det i Jarrad Davis, selv om avslutningen i Florida var preget av skader. Han er atletisk og anvendelig, og kan potensielt være på banen under samtlige tre downs. Davis har dessuten også høstet skryt i speiderkretser for sin personlighet i tillegg til åpenbare sportslige kvaliteter.

Teez Tabor beskrives som et førsterundetalent, men med tredjerunde-toppfart. Klokket inn på 4,75 under Floridas pro day i våres (løp 4,62 under combine), mens den magiske grensa sies å ligge på under 4,6 for en cornerback av toppklasse.

Kenny Golladay er en storvokst og godt voksen kar med sine 193 centimeter og snart 24 år, som imponerte i sine to første preseason-kamper, og ble hausset opp som en mulig «sleeper» i Fantasy. Fikk seg imidlertid en realitetsorientering mot topp motstand mot Stephon Gilmore og Patriots i generalprøven, og har en vei å gå, selv om han har gode muligheter til å bli en bidragsyter i årets Lions mannskap.

Jalen Reeves-Maybin gir mer dybde til et, som nevnt ovenfor, tynt linebacker-korps, mens Michael Robert kan være en mulig red zone-trussel. Jeremiah Ledbetter og Pat O’Connor er trolig et stykke unna, mens quarterback Brad Kaaya fikk bare en sommer i Detroit på å lære mest mulig av Matthew Stafford.

Karakter: B-

 

ANGREP

Matthew Stafford

Alt starter med Matthew Stafford når koordinator Jim Bob Cooter skal videreutvikle Lions-angrepet, hvor det fortsatt er et «Megatron»-formet hull, mer enn ett år etter at Calvin Johnson jr. valgte å sette et tidlig karrierepunktum. Selv om det finnes flere spillere med Pro Bowl-potensial, er Staffords dagsform den store forskjellen på om det blir seier eller tap for laget fra bilbyen. Særlig ettersom løpespillet forblir et usikkerhetsmoment.

 

Quarterbacks:

Det var ikke lenge Oakland Raiders’ Derek Carr hadde retten til å kunne kalle seg historiens best betalte quarterback. 28. august skrev Matthew Stafford under på en forlengelse som gir ham eventyrlige 135 millioner dollar, eller drøyt 1,53 milliarder kroner etter gjeldende dollarkurs, de neste fem årene. Det forteller det meste om 29-åringens standing i Detroit, men også mye om hvilket ansvar som hviler på hans skuldre.

Stafford er ingen fantastisk quarterback, men alternativene kunne vært så mye, mye verre når man ser hvordan eksempelvis veldrevne organisasjoner som Houston Texans og Denver Broncos har slitt med å finne langvarige, gode løsninger i den viktigste posisjonen. Fra 2000 og frem til Stafford slo igjen for fullt i 2011, var Lions innom 12 forskjellige quarterbacker, noe som blant annet resulterte i skampletten 0-16 i 2008 som aldri lar seg vaske bort.

Siden den gang har Stafford tatt Lions til tre sluttspillopptredener, senest i fjor. Da startet det med meget respektable 9-4, men en skade i hånden på tampen var medvirkende til at det endte med 9-7 til slutt.

2016 var også hans sjette strake sesong med mer enn 4.000 passing yards, men det har gått gradvis nedover siden 2011 da han bikket 5.000 og samtidig ble kåret til årets comebackspiller i NFL. Dessuten er ikke størrelsesforholdet mellom touchdowns og interceptions altfor imponerende, selv om fjoråret ga det laveste antallet i sistnevnte kategori med ti.

Skulle Stafford bli skadet, er det all mulig grunn til å slå krisealarm i Michigan, for Lions har bare det fullstendig ubeskrevne bladet Jake Rudock å lene seg på, og man løper stor risiko ved å gå inn i sesongen med en backup som aldri har tatt en eneste NFL-snap. Brad Kaaya ble draftet sent, men klarte ikke den siste cuten, men får en ny sjanse i Carolina Panthers.

Karakter: B

 

Running backs:

Ameer Abdullah kom inn som et friskt pust i 2015, hvor han startet sesongen som tredjevalg, men avsluttet den som førstevalg. 2016 skulle brukes til å ta nye steg, men endte i stedet med skade allerede i andre kamp mot Tennessee Titans. 23-åringen virker å være i god rute foran 2017, men er det nok til å gi Lions et troverdig løpespill? Det spørsmålet kommer til å bli hengende i luften til Abdullah har fått prøvd seg mot motstandernes førstevalg i kamper som betyr noe.

Theo Riddick er også fortsatt i klubben, men er først og frems et våpen i pasningsspillet fra sitt utgangspunkt bak i banen. Hadde sitt beste år målt i antall touchdowns forrige sesong med seks (1+5), men yardsproduksjonen gikk markant ned.

Zach Zenner viste i de to siste kampene av grunnserien forrige sesong at han kan ha noe å bidra med på dette nivået, men Lions mangler staddig vekk en tydelig «bjellesau» langs bakken.

Karakter: D

 

Receivere:

Har, om mye går veien, en duo med Pro Bowl-potensial i Marvin Jones og Golden Tate. Sistnevnte passerte 1.000 receiving yards for andre gang på tre sesonger i Detroit, mens førstnevnte hadde sin beste sesong i karrieren mål i antall yards med 930 etter å ha krøpet ut av A.J. Greens skygge i Cincinnati. Rookie Kenny Golladay later til å ha gode muligheter til å få en fremskutt rolle i et ellers tynt og uerfarent receiver-korps.

Blant tight ends er det Eric Ebron som topper depth chart-et, noe som bare skulle mangle når du ble valgt som tiendemann totalt i draften i 2014. Selv om fjoråret bar bud om bedre tider, har 24-åringen ikke vært i nærheten av å leve opp til forventningene som ble stilt til ham i det han går inn i sitt fjerde år. Fattige sju touchdowns på tre sesonger, forteller om begrensede evner som playmaker i red zone. Den tidligere basketproffen Darren Fells, som kom sent i gang med NFL-karrieren, virker å være nærmest å gi Ebron konkurranse.

Karakter: C

 

Offensiv linje:

Lions har investert mye i den offensive linja de siste årene, men kan ikke sies å ha fått full valuta for pengene. Det er en åpenbar utfordring og svekkelse at left tackle Taylor Decker trolig mister store deler av sesongen som følge av en skulderoperasjon i sommer. Fjorårets førsterundevalg startet ikke bare 16 av 16 kamper, men var på banen ved samtlige snaps i 2016. Lyspunktet er at han er plassert på den såkalte PUP-listen, og ikke injured reserve, men det betyr samtidig at han er utelukket for spill de neste seks ukene.

Med Decker ute, byr det seg en ny sjanse for en av de siste årenes største «draft busts», Greg Robinson, som gikk fra å bli draftet som nummer to bak Jadeveon Clowney i 2014, til å bli tradet bort for et sjetterundevalg av LA Rams tre år senere.

På motsatt side har Riley Reiff forsvunnet til divisjonsrival Vikings, men her har Lions funnet en habil erstatter i Ricky Wagner fra Baltimore Ravens, som har fremstått som lagets beste linjemann i oppkjøringen.

Innvendig har også guard Larry Warford funnet seg et nytt hjem, i New Orleans. Tidligere Packer TJ Lang, som ble tatt ut til fjorårets Pro Bowl er imidlertid en forsterkning, og samtidig en svekkelse av en divisjonsrival.

Venstresiden er imidlertid en potensiell kjempesvakhet om Graham Glasgow tar oppstilling på guard-plass ved siden av Robinson.

Travis Swanson startet 12 kamper som center forrige sesong, og vil trolig også være førstevalg i år.

Karakter: C-

 

FORSVAR

Ziggy Ansah.

Lions var midt på treet både målt i poeng per kamp og yards per kamp, men slapp motstanderne til flere poeng enn det angrepet klarte å score. Det er noe hovedtrener Jim Caldwell og koordinator Teryl Austin må til livs om det skal være håp om at Lions skal løse ny sluttspillbillett.

 

Defensiv linje:

Lions-fansen måtte vente lenge på gode nyheter Ziggy Ansah, men bare dager før seriestart ble lagets viktigste pass rusher omsider tatt av PUP-lista etter å ha vært ute siden juni under litt uklare omstendigheter. Samtidig gjenstår det å se hvorvidt mannen som skal angripe quarterbackenes blindside er i rute til åpningskampen mot Arizona Cardinals. Hvis ikke, går trolig Anthony Zettel inn og vikarierer.

På motsatt side vil trolig nykommeren Cornelius Washington fra Chicago Bears få startplassen med Kerri Hyder ute for sesongen.

Haloti Ngata holder det stadig gående som en av to defensive tackles, men var så definitivt over høyden da Baltimore Ravens lot ham gå etter 2014-sesongen. Jordan Hill kunne vært en alternativ makker til Ngata, men en bicepsskade utsetter Lions-debuten i minst ett år. Dermed er det mest nærliggende at A’Shawn Robinson får jobben i konkurranse med Akeem Spence.

Armonty Bryant (fire kamper) og Khyri Thornton (seks kamper) har fått en lengre vei frem mot en plass på laget etter å ha pådratt seg utestengelser for brudd på dopingreglementet.

Karakter: B-

 

Linebackere:

Dette var en problemposisjon for Lions i fjor, noe som ble ytterligere understreket i vårens draft.

DeAndre Levy var en av bærebjelkene i laget, men etter å ha vært tilgjengelig i bare seks av 32 kamper etter at han forlenget kontrakten foran 2015-sesongen, ble han frigitt i mars.

Det blir neppe noen tilvenningsperiode for førsterundevalget Jarrad Davis som kastet ut på dypt vann med en gang med håp om han kan svømme, som startende MLB. Han vil trolig bli flankert av iallfall mangeårig Lion Tahir Whitehead, så gjenstår det å se om en annen rookie, Jalen Reeves-Maybin, kan få mye spilletid i konkurranse med  Paul Worrilow. 

Karakter: C-

 

Defensive backs:

Det er iallfall ikke noe å si på bredden blant cornerbackene i Lions-stallen, men to av dem — Teez Tabor og Jamal Agnew — er nykommere og vil nok bli matchet forsiktig. Slik det ser ut nå, har Darius Slay og Nevin Lawson best utsikter til spilletid, mens Quandre Diggs og DJ Hayden konkurrerer om å spille nickel.

På safety-plass fortsetter Lions etter alle solemerker med fjorårets foretrukne duo, Glover Quin og Tavon Wilson.

Karakter: C+

 

SPECIAL TEAMS

Sam Martin.

Pålitelige Matt Prater går løs på sin fjerde sesong i Lions. Traff på syv av syv forsøk over 50 yards forrige sesong, men var mer varierende fra middels hold, og endte med en treffprosent på 86. Ble også tatt ut til Pro Bowl da Falcons’ Matt Bryant måtte melde avbud på grunn av Super Bowl.

Punter Sam Martin går inn i sesongen med en skade i foten, og dermed må Kasey Redfern steppe inn. Etter å ha vært innom fire andre NFL-lag de siste tre sesongene får han endelig sjansen til å vise seg frem, om enn på midlertidig basis.

Ameer Abdullah var NFLs mest produktive kick returner i 2015, men risikeres foreløpig ikke til den slags tjeneste etter ett år på sidelinja. I stedet ligger det an til at Dwayne Washington tar seg av kickoffs, mens Golden Tate tar seg av punts, noe han gjorde bra i Seattle Seahawks tidligere i karrieren.

Karakter: B

 

VÅR VURDERING

Golden Tate. Foto: Tim Fuller

Detroit hadde unormalt mye stang-inn i 2016, nesten så mye at det umulig bare kan ha vært tilfeldigheter. Likevel har vi vondt for å se for oss at marginene er like mye på løvenes side i 2017, særlig med tanke på et forholdsvis tøft kampprogram, hvor man møter mange av de beste angrepslagene i NFL.

Plassering: Nummer 3 i NFC North med 6-10

 

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x