CFL: 2015-sesongen er på trappene!

CFL_Logo.svg

I den kanadiske fotball-ligaen, CFL, ble de første kampene i forsesongen spilt tidligere denne uken. Torsdag 25.juni er sesongstart, og verdens nest beste liga vil gjennomføre sin 2015-sesong fra den datoen og frem til Grey Cup (finalen) som i år er lagt til søndag 29.november.

I denne artikkelen skal vi ta en nærmere kikk på CFL. Vi har også en egen underside for CFL, hvor du også finner våre tidligere saker om ligaen, lagene og spillerne der. Den siden finner du her.

 

REGELFORSKJELLER FRA AMERIKANSK FOTBALL

Kanadisk fotball har en del sentrale regelforskjeller fra det som normalt betegnes som amerikansk fotball, men er samtidig såpass nært som idrett at alle egenskapene man trenger som spiller er overførbare, og mye av det taktiske er overførbart også. En del av de sentrale forskjellene, er:

 • Angrepet har 3 forsøk på 10 yards istedenfor 4.
 • Det er 12 spillere pr. lagdel på banen om gangen, kontra 11 i «vanlig» amerikansk fotball.
 • Flere spillere i angrepet kan være i bevegelse forover før ballen snappes.
 • Andre regler for punt- og kick-retur; eksempelvis eksisterer ikke ‘fair catch’ i kanadisk fotball.
 • Man kan score en ‘single‘ (også kjent som rouge) i kanadisk fotball; det er en form for scoring som ikke eksisterer i amerikansk fotball.
 • Banen er 110 yards lang (+ 20 yards dype endzoner) og 65 yards bred, mot 100 yards lang (+ 10 yards dype endzoner) og 53,33 yards bred i f.eks. amerikansk college-fotball.
 • Målstengene er på mållinjen i kanadisk fotball. I moderne tid er de plassert på baklinjen av endzone i amerikansk fotball.

Canadian_football_field

 

LAGENE

Det er pr. dags dato 9 lag i CFL, spredt ut over store deler av det vidstrakte landet. Lagene er delt i to avdelinger, øst og vest.

Øst:

 • Hamilton Tiger-Cats
 • Montreal Alouettes
 • Ottawa REDBLACKS
 • Toronto Argonauts

Vest:

 • British Columbia Lions
 • Calgary Stampeders
 • Edmonton Eskimos
 • Saskatchewan Roughriders
 • Winnipeg Blue Bombers

6 av disse lagene går til sluttspill; avdelingsvinnerne og de 4 andre lagene med best resultater i grunnspillet. I fjor var det en klar overvekt av lag i vest-avdelingen som var best, og det var da også et lag fra vest som vant finalen -Grey Cup- til slutt: Calgary Stampeders.

 

SPILLERE OG LØNNINGER

Spillerne i CFL er profesjonelle, men med langt lavere lønninger enn i NFL. Faktisk er det slik at en del spillere i CFL velger å ha en jobb ved siden av, selv om dette etterhvert er et mindretall. CFL har, som NFL, et lønnstak. Dette er på rett i overkant av $5 millioner kanadiske dollar. Til sammenligning er NFL sitt lønnstak pr. lag på $143.28 millioner amerikanske dollar. Gjennomsnittslønnen i CFL var i 2014 på $96.000,- kanadiske dollar, men dette dras voldsomt opp av noen spillere som har langt høyere lønninger enn de fleste av de andre spillerne. Snittlønnen i NFL? $1.9 millioner amerikanske dollar.

Spillerne er en miks av kanadiere og amerikanere, samt en og annen fyr med et annet pass. Hvert lag må ha et minimum antall kanadiere på laget, og dette antallet er på 21. Det er maks plass til 44 mann på rosteren, så man er ganske nær en 50-50 miks mellom kanadiere og utlendinger i de fleste stallene.

Jon Cornish Career Highlights CFL

 

Som NFL har CFL et draft, men dette benyttes opp mot kanadiske spillere, og ikke alle spillere. Når det gjelder de som ikke er kanadiere, så kan lagene sikre seg rettighetene til disse spillerne på annet vis. Svært mange spillere som er innom NFL men ikke funnet gode nok, finner veien til CFL. Det er en viss overvekt av spillere fra mindre FBS-skoler og større FCS-skoler i CFL, mens NFL gjerne er mer dominert av spillere fra større og mellomstore FBS-skoler.

Av spillere man kanskje husker fra NFL, kan vi nevne WR Austin Collie, WR Chad ‘Ochocinco’ Johnson, RB Stefan Logan, RB Chris Rainey og DL Michael Sam. Sistnevnte kan forsåvidt stå som et eksempel på en typisk spiller som ender opp i CFL; vært innom NFL, men kun spilt forsesongs-kamper og kanskje vært på practice squad. En del backup-QBs med lang fartstid men lite faktiske statistikker finner også veien fra NFL til CFL; John Beck og Brian Brohm kan være gode nåværende eksempler på det.

Det hender at spillere går fra CFL til NFL også, i noen tilfeller svært suksessfullt. QB Warren Moon, QB Doug Flutie, QB Jeff Garcia, WR Joe Horn, QB Joe Theismann, WR/KR Rocket Ismail og DE Cameron Wake er noen navn verdt å merke seg i så måte.

Husker du forresten Sam McGuffie? Han er wide receiver i CFL nå. Om du ikke husker ham, la oss friske opp minnet:

 

SESONGEN

Sesongen i CFL er noe lengre enn i NFL om man kun ser på grunnspillet. I tillegg til 2 forsesongs-kamper spilles det 18 kamper i grunnspillet. NFL har til sammenligning 4 forsesongs-kamper og 16 kamper i grunnspillet. Totalt sett det samme, men forsesongs-kamper er naturligvis mindre krevende for spillerne fordi det rulleres og testes ut langt flere spillere i de kampene.

Sluttspillet omfatter færre lag enn i NFL, og som en konsekvens også færre kamper. Et lag som spiller Super Bowl har vært igjennom 23 eller 24 kamper om man inkluderer forsesong, sesong og sluttspill, mens et lag som spiller Grey Cup har vært igjennom 22 eller 23 kamper om man inkluderer det samme.

Canadian Football League har eksistert lenge, helt siden 1958. Imidlertid er både en god del av lagene og Grey Cup (altså finalen) eldre enn selve ligaen. Grey Cup har eksistert siden 1909, men ligaens eldste lag er Toronto Argonauts – som ble grunnlagt helt tilbake i 1873!

 

FANS OG MEDIA

roughriders-fans-131117-620-thumb-620xauto-338724

Den kanadiske proffligaen trekker langt færre tilskuere i snitt enn NFL, noe som nok ikke er så overraskende. Tilskuersnittet var på sitt høyeste på slutten av 1970-tallet, når man var oppe i over 31.000 i snitt (1977). Rekorden på én ordinær seriekamp er 69.063, også det i 1977. Stort sett er slike sifre forbeholdt Grey Cup-finalen, men tilskuersnittet er ikke så langt unna det det var på slutten av 1970-tallet, og ligger rett i overkant av 25.000. Dette var det laveste snittet siden begynnelsen av 2000-tallet, og i perioden 2004-2013 har snittet variert mellom ca. 27.000-29.000.

I tillegg til en ganske grei tilskuermengde på stadion, så er det mange som ser CFL-kampene på TV. TSN er største distributør, og dekker det kanadiske markedet. I tillegg sender ESPN en god del kamper, og er største distributør i USA.

Å få sett CFL-kamper «live» hvis man befinner seg i Europa er ingen enkel sak. ESPN sender altså på sin ESPN3-kanal, og strengt tatt skulle man da forvente å kunne streame kampene via ESPN Player, men det er pr. dags dato ikke en mulighet såvidt vi har greid å finne ut. Det er heller ingen distribusjon via noen kanaler tilgjengelig på vanlig TV her hos oss, så da står man igjen med å finne omveier. Et annet alternativ er å se kampene i etterkant. Dette er mulig blant annet fordi enkelte brukere legger TV-sendingene ut på YouTube etter at kamper er ferdigspilt, men dette er naturligvis kun en ad hoc-løsning som man ikke kan stole på til enhver tid.

 

Vi kommer til å følge CFL utover sesongen. I fjor var undertegnede også selv tilstede på stadion under 2 CFL-kamper, både en forsesongs-kamp og en seriekamp. I år følger vi med fra avstand. Som du kan se av highlight-filmen nedenfor er Canadian Football League en liga med høy kvalitet, fart og spenning – det er verdt å følge med på!

Top 10 Plays of The Year

 

Noen nyttige CFL-linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x