1ste Heisman, 1ste Draft valg: Jay Berwanger

Jay Berwanger with ball

I 1935 ble Heisman Trophy, prisen gitt til beste college-spiller, delt ut for første gang noensinne. I 1936 ble NFL Draft avholdt for første gang noensinne. Vinneren av Heisman Trophy i 1935? Jay Berwanger. 1ste draftvalg i 1ste runde av tidenes 1ste NFL Draft? Jay Berwanger.

Jay Berwanger - Heisman Trophy

Så hvorfor er han ikke i Pro Football Hall of Fame? Svaret er kort og konsist: Han spilte aldri profesjonell amerikansk fotball! Berwanger, som fortalte senere i livet at han angret på akkurat det, tok rett og slett andre valg. Først takket han nei for å forsøke å kvalifisere seg til OL i 1936. Han ble ikke tatt ut. Deretter strandet kontraktsforhandlingene med Chicago Bears -som hadde overtatt rettighetene til ham fra Philadelphia Eagles- ettersom han forlangte $15.000,- og George Halas hos Bears ikke var villig til å gi ham mer enn $13.500,-. Berwanger sa takk for seg, og gikk videre til næringslivet istedenfor, og forsvant etter kort tid ut av fotballens sfære.

Her kan du se et kort klipp som viser noe av det Jay Berwanger, som spilte halfback i angrep, og defensiv back i forsvar, var i stand til på en bane:

1st Heisman winner in action

 

Om du ønsker et lengre innblikk, så har du ham her i film svært få har sett. Den har blitt digitalt restaurert av en bekjent av sønnen til Berwanger, og de to har blitt enige om å dele filmen(e – det er flere) på YouTube til allmenn glede:

 

Det er forøvrig artig å legge merke til hvem Berwanger vant Heisman Trophy i konkurranse med. #2 var Monk Meyer, #3 var ingen ringere enn William Shakespeare (Notre Dame-runningbacken, ikke DEN Shakespeare…), og #4 var en kar med det fiffige navnet Pepper Constable.

Vi kan legge til at Heisman Trophy ikke fikk navnet sitt før i 1936, så Jay Berwanger er også den eneste som har mottatt trofeet før det ble assosiert med Heisman-navnet!

Jay Berwanger døde i 2002, 88 år gammel.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x