Ble en norsk spiller draftet i 4.runde på 50-tallet?

Internett inneholder ekstremt mye informasjon. Det er mye man kan lære. Samtidig er det ikke slik at informasjonen alltid er korrekt, selv hos kilder som ellers er rimelig robuste.

Det finnes eksempelvis en rekke kilder om NFL sine historiske data, inkludert NFL draftet. Noen av disse kildene er Pro Football Archives, StatsCrew.com og Just Sports Stats. De har alle, sannsynligvis med samme kilde i bunn, oppført at en spiller ved navn Norman Nygaard ble draftet i 4.runde 1954 av Los Angeles Rams. Det stemmer. De har også oppført at Nygaard var norsk, født i Oslo 23.desember 1931. Stemmer det også?

Hvem var amerikansk fotball-spilleren Norman Nygaard?

Norman, nesten alltid forkortet til Norm i skriftlige kilder, Nygaard var en blond atletisk kar som vokste opp i en norsk familie i Minnesota til han var 10 år gammel og deretter flyttet familien til California. Navnet hans begynner å dukke opp i avisene på begynnelsen av 1950-tallet når han først spiller på Covina High School sitt lag (1948-50) før han deretter spilte junior college et par sesonger for Mt. San Antonio College. Deretter dukker han opp hos San Diego State som fullback.

San Diego State Aztecs spilte den gang i det som het California Collegiate Athletic Association. CCAA eksisterer den dag i dag på NCAA Division II-nivå, mens San Diego State gikk videre til NCAA FCS og deretter til NCAA FBS. Skolen er kanskje mest kjent for å ha fostret en del gode spillere, med Marshall Faulk som det fremste eksempelet. Det finnes faktisk en direkte kobling mellom nettopp Faulk og vår mann Norm Nygaard – mer om det litt senere.

Norm Nygaard ble hentet inn til San Diego State for å kunne spille i det offensive bakfeltet (samt i forsvar: Han spilte begge veier), og viste seg raskt som en habil spiller også på universitetsnivået. Av trenerstaben til Aztecs blir han omtalt som deres beste runningback etter 2.verdenskrig, og han satte rekorder hos San Diego State som skulle bli stående i nesten 40 år. I junior-sesongen sin ble han kåret til All-American på nest høyeste college-nivå. Han var nå virkelig havnet i NFL-lagenes søkelys. Siste kamp i sesongen hadde han for eksempel 215 yards på kun 10 løp. Allerede i 1952 hadde han satt rekorden for løpe-yards i én sesong hos Aztecs når han endte med 1.054 som var San Diego State-rekorden i flere år. I karrieren hos Aztecs endte han med 2.619 yards på løp.

Allerede før han er midtveis i universitetsfotball-karrieren er Norm lagt merke til av profesjonelle lag. Underveis i 1953-sesongen har lag som Chicago Bears og Detroit Lions vært i direkte kontakt med ham om mulig proff-spill. I januar 1954 velges han helt oppe i 4.runde av Los Angeles Rams under den årlige NFL draften.

Nygaard hadde nå valget om å bli proff, eller å fortsette karrieren på San Diego State også i senior-sesongen sin. Han valgte det sistnevnte, noe Rams sannsynligvis var inneforstått med når de valgte ham; de hadde en forventning om å holde rettighetene hans til 1955 og at han ble med dem da.

Det var akkurat det som skjedde, og i 1955 dukker Norm Nygaard opp som en av flere spennende førsteårsspillere på Los Angeles Rams sin treningsleir. Der gjør han det skarpt innledningsvis, og blir blant annet funnet å være en av de to hurtigste. Vi snakker altså om en fullvoksen fullback for sin tidsepoke; allikevel er han blant de aller hurtigste. Fysisk er det ikke noe å utsette på ham. Han er ikke alene om å kjempe om en plass på banen, og hovedtrener Sid Gillman hadde en kabal å legge når han skulle utdele spilletid i forsesongen. Den kabalen gikk innledningsvis ikke i Norm Nygaard sin fordel, noe han gjorde kjent for Gillman at han var misfornøyd med. Det skulle han ikke gjort.

Gillman responderte på Nygaards ønske om mer spilletid med å skyve ham lenger bak i køen, og han fikk aldri muligheten til å vise seg frem mer enn noen ytterst få spill i forsesongen 1955 for Rams. 23.august gjorde de en handel med Washington Redskins som sendte Nygaard dit mot et fjerdevalg i draften 1956. I avtalen var det tydeligvis en klausul om at han kunne returneres uten at det fjerdevalget havnet hos Rams, og det var nettopp det som skjedde; 6 dager seinere var han tilbake hos Los Angeles Rams.

Redskins hentet inn Nygaard fordi en av deres allerede signerte running backs fikk en skade. Vic Janowicz, som vant Heisman Trophy i 1950, fikk et ribbein ut av posisjon. Norm Nygaard fortalte selv historien fire tiår seinere, når han i et intervju fortalte følgende:

«Then one day we were ready to get dinner and, as I walked by Janowicz, he sneezed and popped the rib back into place»

Norm Nygaard til The Los Angeles Times, 22.10.1992

Nå var Nygaard altså tilbake hos Rams og Sid Gillman. Los Angeles Rams hadde neppe troen på Norm Nygaard på dette tidspunktet, og i begynnelsen av september får de i stand en ny tilsvarende handel hvor Nygaard sendes til Green Bay Packers.

Heller ikke oppholdet hos Green Bay Packers skulle bli begynnelsen på noen Hall of Fame-karriere. Det er en grunn til at du neppe har hørt om Nygaard før du leser denne artikkelen. Under en scrimmage i uka før seriestart brakk Norm håndleddet, og dermed røyk også hele 1955-sesongen før han fikk spilt i en eneste tellende kamp.

Det skulle aldri bli noen tellende kamper i NFL for Norm Nygaard. På tross av et vel ansett talent var tiden hos Packers hans siste i NFL. Ferden gikk videre til Toronto Argonauts, hvor det -i følge et intervju Nygaard gjorde i 1992- ble en sesong som endte med en karriere-avsluttende skade. Samtidige nyhetsartikler fra 1956 indikerer derimot at han ble kuttet tidlig i sesongen og etter å ha spilt 1 kamp. Det kan være da skaden oppstod; det var uansett hvilke nyanser som finnes i historien slutten på Norm Nygaards karriere som profesjonell spiller.

Knytningen til Marshall Faulk

Som nevnt tidligere i artikkelen er det en direkte knytning mellom Hall of Fame-running back Marshall Faulk og Norm Nygaard. Den knytningen består i at det måtte en Marshall Faulk til for å slå rekorden til Norm Nygaard for antall yards løpt i karrieren på San Diego State. Norm Nygaard holdt den rekorden fra 1954 til Marshall Faulk passerte den rundt midten av 1992-sesongen.

I forbindelse med at rekorden stod for fall ble både Nygaard og Faulk intervjuet av media. Norm Nygaard benyttet anledningen til å skryte uhemmet av Marshall Faulk, som han trodde hadde en stor fremtid: Den fremtiden ble nok større enn nesten alle hadde sett for seg på det tidspunktet. Faulk på sin side svarte med at han ikke var så opptatt av rekorder, men av hvordan innsatsen rekordene bestod av førte til seiere.

Også Norm Nygaard sine 1.054 yards i løpet av en sesong stod som en San Diego State-rekord i en årrekke, men begge de nevnte rekordene er nå for lengst passert av mange spillere.

Vi får dessverre ikke snakket med Norm Nygaard om dette selv. Han døde i en alder av 68 år i år 2000 i Reno, Nevada. Der hadde han vært bosatt siden tidlig på 1970-tallet, og hadde jobbet blant annet som sikkerhetsvakt og som brannmann. Det var særlig jobben som brannmann han likte, og i et intervju et tiår før han døde pekte han på det som den beste jobben han noengang hadde hatt.

Var Norm Nygaard norsk?

Norman Gunner Nygaards familie emigrerte til USA fra Norge. Begge foreldrene var norske. I en søskenflokk på 8, var 2 født i Norge, 3 i Illinois og 2 i Minnesota. Hva med den siste – Norm? En rekke tjenester på nett tilgjengeliggjør denne typen informasjon, men der hvor Nygaards familie er oppført, mangler han. Også i en kikk på primære kilder kan det synes som om han mangler. Årsaken er utrolig praktisk, og når man først vet den – så logisk at det nærmest er selvsagt. Du skjønner; under folketellingen i USA i 1940 ble det fylt ut sirlige skjemaer i hele landet. Nygaard-familien (med unntak av de to eldste barna i søskenflokken som allerede hadde flyttet hjemmefra på dette tidspunktet) havnet helt i bunnen av et slik skjema sin side. Det var én det ikke var plass til, og det var det yngste barnet. Han havnet dermed øverst på neste utfylte skjema, og gjengivelsen av slike skjemaer i dagens digitale kilder forholder seg ikke smertefritt til en så enkel, men datamessig ganske usynlig, detalj.

Familien Nygaard i folketellingen 1940, minus Norman Nygaard.

At Norm Nygaard er yngst og at flere søsken i årene før ham er født i Minnesota er et sterkt indisie som peker på fødestedet også til yngstemann. Men: Noe slikt er ikke noen selvfølge. I andre tilsvarende saker vi har undersøkt har det faktisk eksistert tilfeller hvor familien har vært tilbake i Norge under fødselen for ett av barna som da er «inneklemt» mellom søsken født i USA. Det gjelder faktisk også for Nygaard-familien hvor de to eldste barna var født i USA, så to i Norge, og deretter de siste i USA.

Man må derfor finne data på den faktiske personen i tillegg. Og det lot seg gjøre i Norm Nygaard sitt tilfelle. Hvor var han født (om vi skal stole på folketellingen i 1940)? Se selv:

Norm Nygaard i folketellingen 1940. Fødested: Minnesota.

Nå gjør ikke fødestedet Norm Nygaard sin tilknytning til Norge ubetydelig, og det er eksempler hvor en person er født i USA av to norske foreldre og allikevel identifiserer seg som norsk. Trenerlegenden Ossie Solem kan nevnes i så måte; han var eksempelvis alltid innom moren til sin gode venn Knute Rockne når han var i Chicago og snakket norsk med henne. Solem var tydelig i mange sammenhenger på at han var norsk. I Norm Nygaard sitt tilfelle finner vi ikke noe slikt. Vi har ikke hatt anledning til å undersøke med hans nærmeste gjenlevende slekt, men skriftlige kilder -som intervjuer og avisartikler i hans samtid, samt nekrologen hans- gir absolutt ingen henvisninger til Norge. Han blir ikke sitert på det selv, og det nevnes ikke om ham.

Hvor Pro Football Archives m.fl. har sin kilde fra i dette tilfellet vites ikke, men tilgjengelige data tilsier altså følgende: Det var ikke en norsk spiller som ble draftet i 4.runde av Los Angeles Rams i 1954. Det var en amerikansk spiller med norske aner.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x