Det er 15 år siden Derrick Thomas døde

Derrick Thomas 01

I dag er det 15 år siden Derrick Vincent Thomas ble flyttet fra en sykehusseng til en rullestol, kikket på moren sin, sa at han ikke følte seg bra, kollapset og døde. 33 år gammel var det slutt på livet til en av de beste defensive spillerne NFL har sett.

Derrick Thomas png11 sesonger fikk han i NFL; samtlige for Kansas City Chiefs. Han var en toneangivende spiller i en periode hvor Chiefs holdt et jevnt høyt nivå med kun en sesong med flere tap enn seire i de 11 årene Derrick Thomas var der. Av 169 kamper han spilte, vant Chiefs 110.

I de 17 årene før Derrick Thomas kom til Chiefs, var laget i playoffs én gang. I hans 11 år der? 7 ganger i playoffs.

Hva med Derrick Thomas selv? «D.T» kom til Kansas City kjent som #55 hos University of Alabama. Nå er det knapt noen som husker han som noe annet enn #58 – nummeret linebackeren hadde hos Kansas City Chiefs. Han ble svært raskt en fryktet motstander, og spesielt mot pasningsspillet var han en ener. Ta en kikk på statistikken hans gjennom karrieren:

Et snitt på 11,5 sacks pr. sesong gjennom en karriere på 11 år? Sinnsvakt! I løpet av 11 sesonger havnet han i Pro Bowl 9 ganger. Han var 1st team All-Pro 2 ganger. I 1993 ble han til og med kåret til NFLs ‘Man of the Year’, primært på bakgrunn av arbeidet han gjorde utenfor banen med ‘Derrick Thomas 3rd and Long Foundation’, som han la mye krefter ned i, og som gjorde at han var høyt elsket som et viktig medlem av samfunnet i Kansas City også gjennom arbeid med barn og unge. Det er imidlertid innsatsen på banen som står igjen for de fleste når man tenker på Derrick Thomas.

Ikke alle som følger med på amerikansk fotball i dag gjorde det samme under D.T sin karriere. Hvordan så det ut på banen? La oss se på noen høydepunkt i Derrick Thomas sin karriere:

The Derrick Thomas Highlight Film

Det er ikke uten grunn at Derrick Thomas ble valgt inn i Pro Football Hall of Fame i 2009!

Thomas sin aller mest kjente kamp, var av alle ting et tap. På Veterans Day i 1990 spilte Chiefs mot Seattle Seahawks. Det fikk Seahawks sin QB Dave Krieg merke godt; hele 7 ganger i løpet av kampen ble han sacket av Derrick Thomas. 7 sacks i en og samme kamp er NFL-rekorden, og den er det Thomas som alene innehar.

At det var på Veterans Day det skjedde var treffende. Derrick Thomas sin far omkom i Vietnam-krigen. Det var en spesiell inspirasjon for D.T den dagen. Vi lar New York Times sin artikkel fra påfølgende dag beskrive akkurat det nærmere:

Thomas had special inspiration before the game. Robert Thomas, a captain in the Air Force, was shot down over Vietnam and was last seen parachuting out. Derrick Thomas grew up in Alabama thinking about the dad he never knew.

Then in pregame ceremonies Sunday before the Chiefs’ game against Seattle, four Air Force jets flew over Arrowhead Stadium. A few minutes before kickoff, an Air Force officer, Capt. Jim Preston, gave Derrick a yellow headband for luck.

«Whenever Air Force planes fly over the stadium, it gives me a great deal of motivation,» said Thomas. «And then I was given this headband I have on by an Air Force officer. It did have lots of significance for me

Som faren skulle han altså dø ung, men i en markant annen setting. Av alle ting skulle det være et manglende setebelte kombinert med høy fart i svært vanskelige kjøreforhold som skulle ende livet til Derrick Thomas. Ikke bare ham; med seg i bilen i snøstorm og rasende på vei mot flyplassen for å ta turen for å se NFC Championship-kampen som tilskuer, hadde Thomas (som altså var bilens sjåfør) 2 passasjerer. En av disse hadde setebelte på seg. Han skulle gå ut av bilvraket fullstendig uskadd.

Den andre passasjereren hadde som Thomas ikke setebelte på seg, og døde momentant. Derrick Thomas ble svært alvorlig skadet og lam for livet når ulykken skjedde 23.januar 2000. Såvidt over 2 uker senere skulle en blodpropp som hadde vandret fra beina og opp til lungene ta livet av ham, og dermed var det slutt.

Derrick Thomas, 33 år gammel, var død. 7 barn (jepp!) mistet pappaen sin.

Vil du vite mer om Derrick Thomas? Her har du dokumentaren ‘A Football Life’ om ham:

Mer om Derrick Thomas:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x