Internasjonal konflikt skaper friksjoner hos søta bror

Med det internasjonale amerikansk fotballforbundet i en opprivende langvarig konflikt med sin tidligere ledelse som har skapt et skyggeforbund, har det bare vært et tidsspørsmål før storpolitikken i en av verdens mindre idretts-andedammer også skaper utfordringer for nasjonale forbund her i Nord-Europa.

Det har svenskene nå fått erfare når kampoppsettet 2017 for deres fremste lag ble mat for mediene. Carlstad Crusaders opplever nemlig at det svenske amerikansk fotballforbundet (SAFF) heller kaldt vann i blodårene på et Crusaders som ønsker å konkurrere på aller høyeste sportslige nivå. Nei; vi snakker ikke om NFL, men BIG6 – en liga som dukket opp i kjølvannet av endringer i maktforholdet i det kontinentale forbundet IFAF Europe. Tidligere var det et tilsvarende kontinentalt forbund i Europa i form av EFAF som styrte det meste, og som på sin side utvilsomt var kontrollert av sentrale personer i det tyske forbundet, AFVD.

Lei av å høre om maktkonstellasjoner? Det er nok Carlstad Crusaders også, men deres tilnærming til hvordan man setter SAFF under nok press til å få endret beslutningen om at Crusaders ikke får delta i en turnering som ikke er sanksjonert av IFAF-systemet, kan i seg selv potensielt være med på å eskalere konflikten internasjonalt i en retning som gjør det vanskeligere for det legitime IFAF å bli kvitt sabotørene som har skapt et skyggeforbund.

Det hører med til historien at en rekke nasjonale forbund anerkjenner skyggeforbundet, og utholdenheten til bakmennene har vært med på å over tid gjøre at bildet er mer og mer ullent. Det hersker etterhvert en del tvil om hva som faktisk er det reelle IFAF, og man har gradvis gått til å omtale det som to fraksjoner, som om de på noe vis skulle være likeverdige. Det ligger nok ikke en konsolidering i kortene, men snarere en maktovertakelse hvor middelaldrende menn som nyter godt av å ha funnet maktposisjoner i en -internasjonalt sett- liten men sterkt voksende idrett, får tilbake sine små troner.

Det burde egentlig holde å påpeke at en av dem signerer innlegg på Facebook med «Honorary lifetime President of EFAF» for å forstå at dette handler mindre om sportens beste enn om posisjoner, makt og -for noen- penger.

Midt i denne lapskausen sitter nå altså SAFF, som du kanskje husker at er forkortelsen til det nasjonale forbundet i Sverige, med dårlige kort på hånden i en langt viktigere sak enn ett lags deltakelse i en turnering, takket være at Nordens beste lag velger en innfallsvinkel som tildels kan forstås (smidigheten til SAFF i dialogen rundt dette virker ikke å ha vært spesielt god), men tildels også forbløffer i sin manglende evne til å ha et større perspektiv. På den annen side; om internasjonal amerikansk fotballs posisjonshungrige amatøraktige politikere selv hadde hatt det perspektivet, så hadde situasjonen aldri oppstått.

Og der ligger kjernen i hvor den største endringen må komme, uansett om enkeltklubber kunne tenkt lengre enn sin egen førstkommende sesong. Man kan trygt si at det ikke er den vinklingen som har størst oppslutning hos svenskene selv:

Det svenske forbundet ser ut til å ha valgt å ikke prosedere saken i media, på tross av at deres ganske ordknappe tilnærming har gitt en nærmest ensidig støtte til Carlstad Crusaders som lider under det politiske spillet amerikansk fotball i Europa er utsatt for for tiden. Mange etterlyser en vilje til å være mer løsningsorientert, med fokus på å delta i kamper og spille turneringer mot god motstand. I den grad det blir henvist til den politiske situasjonen blir det primært henvist til at situasjonen virker uoversiktlig, samt det man oppfatter som at noe tillates allikevel.

Man har f.eks. henvist til World Games som arrangeres i Polen senere i år, og hvor nasjoner fra både IFAF og skyggeforbundet er satt opp til å delta. Man virker imidlertid ikke å være kjent med at det USA som er påmeldt i World Games faktisk ikke er del av det nasjonale forbundet USA Football som er del av IFAF, så skepsisen rundt tosidig håndtering av situasjoner har i seg selv sine mangler. Amerikansk Fotball er kjent med at USA Football sin ledelse har gjort dette ettertrykkelig klart i maildialog med andre internasjonale aktører.

Vi diskuterte også denne saken i Amerikansk Fotball Podkast med blant annet svensk ekspertise på plass:

Mer om denne saken hos andre medier finner du først og fremst i Värmtlands Folkblad, her:

American Football International har også en artikkel som du finner her:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x