Før VM-finalen: Intervju med hoveddommer Einar Bolstad

USA vs Japan grunnspillet VM 2015 - foto Einar Bolstad
USA vs Japan når de møttes i innledende spill. Foto: Einar Bolstad

VM-finalen i amerikansk fotball spilles om noen timer. Det er Japan og USA som står på banen, men det gjør også et dommercrew ledet av norske Einar Bolstad. Vi har fått et intervju med ham, og det finner du her!

 •  Amerikansk Fotball: Du er hoveddommer i VM-finalen i amerikansk fotball. Hva tenker du om den utfordringen?
  onepixelEinar Bolstad: Vår utfordring som dommerlag er i hovedsak til å få kampen til å flyte samtidig som vi slår ned på regelbrudd som er farlige eller gir fordel. Om man dømmer på internasjonalt nivå, så liker man å bli utfordret og man ønsker jo å få de store kampene. Med det dommerlaget jeg har med meg, så føler jeg at vi er godt rustet til å klare utfordringen. Denne kampen vil til stor del definere om jeg har hatt en god sesong eller ikke, så man har både press fra seg selv og andre.
  onepixel
 • Amerikansk Fotball: Hvis du skal rangere dine topp 5 kampoppdrag som dommer i amerikansk fotball – hvordan ser den rekkefølgen ut?
  onepixelEinar Bolstad: Det er vanskelig å svare på. Nummer 1 er helt klart World Bowl XIII i NFL Europe, men etter det blir det verre å rangere. Jeg har vært heldig nok til å dømme flere typer nasjonale og internasjonale mesterskap, men jeg har ingen egentlig rankingliste.
  onepixel
 • Amerikansk Fotball: VM-finalen dømmes med dommere fra 7 forskjellige nasjoner – hva betyr det for forberedelser og kommunikasjon underveis, kontra det å eksempelvis dømme med et crew i hjemlig serie?
  onepixelEinar Bolstad: Lagarbeid er utrolig viktig for dommerne, akkurat som for spillerne, spesielt for å få flyt i kampene som alltid er et viktig tema på dette nivået. Nå har de fleste dommere dømt tre kamper her i Canton allerede, og med felles evalueringsmøter, så er vi nå godt samkjørte. Mange av oss kjenner også hverandre fra før, det hjelper også. Vi dømmer med 8 dommere for første gang på dette nivået, og det har vært en ny positiv utfordring for oss alle. Det fungerer dog meget bra nå, og vi klarer å realisere fordelene med 8-dommersystemet på en meget god måte.
  onepixel
 • Amerikansk Fotball: Du har hatt mange dommeroppdrag på mange forskjellige nivåer. Hva er likheter og ulikheter mellom å dømme eksempelvis i norsk U17-serie kontra det å dømme de beste landslagene i verden?
  onepixelEinar Bolstad: Likhetene er selvfølgelig flest: Det er fotball. Ulikhetene på banen er i første hånd tempoet og selvfølgelig at konsekvensene både for deg og for lagene er større. Rammene rundt kampene er også ganske forskjellige. Egentlig kan man gjøre listen så lang som helst, men det er uansett en fotballkamp til syvende og sist.
  onepixel
 • Amerikansk Fotball: Du dømmer amerikansk fotball, er aktiv i sivilforsvaret, reiser mye på fritiden, og har som de fleste av oss andre en jobb utenom. Det virker å være nok å henge fingrene i. Nå er du hoveddommer i VM-finalen, og har oppnådd mange meritter sett fra et dommer-ståsted. Hvordan er motivasjonen din til å fortsette å dømme amerikansk fotball i årene som kommer? Hvilke mål setter du (/man..) seg som dommer, og hva er det som for deg gjør at dømming er verdt innsatsen?
  onepixelEinar Bolstad: Det å kunne gå av banen og vite at du og ditt dommerlag virkelig «nailed it», det er en deilig følelse. Så lenge den følelsen dukker opp innimellom, så fortsetter jeg nok. For meg er det også viktig at norsk amerikansk fotball fortsetter å utvikle seg i positiv retning og at den blir mer seriøs og profesjonell. Det gjør den interessant å være en del av. Om utviklingen stopper opp eller begynner å gå den andre veien, så vil nok min motivasjon raskt bli vesentlig dårligere. Men det viktigste er å få lov å dømme verdens beste idrett sammen med gode seriøse dommere, det er den fremste motivasjonen for meg. Heldigvis har vi mange gode dommere i Norge. At vi holder et høyt nivå hjemme får jeg stadig bekreftet når jeg er ute i verden og dømmer og ser kamper. Det er ingen tvil om at det er flere dommere der hjemme som hadde hevdet seg i toppen her i VM.
VM-trofeet amerikansk fotball - foto Einar Bolstad
Trofeet det kjempes om i kveld! Foto: Einar Bolstad

Med det ønsker vi Einar, resten av dommerne i dagens kamp, og selvsagt de to landslagene, lykke til!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x