Baltimore Ravens ønsker å score på avspark

Rett som det er dukker det opp mer eller mindre gjennomtenkte regelforslag fra ulike hold i NFL. Som oftest er ikke forslagene særlig revolusjonerende, og dersom de skulle være det kommer de gjerne fra mindre seriøst hold. Når Baltimore Ravens’ hovedtrener John Harbaugh og kicker Justin Tucker nå da går ut og tar til orde for å innføre et system med å gi lag et poeng for å sparke ballen gjennom målstengene på avspark må man jo innrømme at det er et friskt innspill.

Umiddelbart går tankene til kanadisk fotball, hvor en touchback (der ballen ikke har gått ut over sidelinjen eller sluttlinjen) etter et sparkespill er en såkalt rouge som er verdt et poeng for det sparkende laget. Harbaugh og Tuckers forslag er ikke like ekstremt som i Canada. De ønsker altså ikke poeng for hver eneste touchback, men de ønsker at et «field goal» på et avspark skal være verdt et poeng.

CFL Montreal at Toronto - Wild Ending - October 29, 2010

Den som ønsker å se slike scener i NFL må nok fortsatt smøre seg med tålmodighet.

Hvis man tenker litt over forslaget må man jo si at det utvilsomt er en spennende tanke. Det åpner plutselig for mer spenning i kamper, ettersom et lag da plutselig kan score hele 9 poeng på ett ballinnehav (6 for en touchdown, med en two point conversion og et avsparks-field goal). Videre kan det føre til en del interessante taktiske avgjørelser mot slutten av kamper. Si at laget ditt ligger under med 4 poeng, det er fjerde forsøk og et halvt minutt igjen av kampen. Prøver du å gå for en touchdown, eller satser du på å ta igjen ledelsen med et field goal og et vellykket avspark? Det kommer selvsagt litt an på hvem kickeren din er, men hvis kickeren din heter Justin Tucker er det kanskje fristende å gå for alternativ nummer 2, og det er kanskje der for ikke så overraskende at det nettopp er fra Ravens dette forslaget kommer.

Fra et sikkerhetsperspektiv er forslaget også interessant. NFL har gjort en del endringer på avspark de siste årene fordi de ønsker å få ned antallet returnerte baller, ettersom de ofte fører til skader. Et field goal på et avspark vil nødvendigvis alltid føre til en touchback, så innføringen av et poeng for slike field goals vil da være et intensiv for å få flere touchbacks, noe NFL ønsker.

Flere fantasypoeng på Tucker?
Flere fantasypoeng på Tucker

Rent teknisk er det dog vanskelig å se for seg hvordan bedømmelsen av field goalet skal gjøres. På avspark står kun én dommer ved sluttlinjen for å ha kontroll på returneren. Skal han da også bedømme om ballen går gjennom målstengene eller ikke? Kanskje kan de som sitter i video-båsen ta seg av bedømmelsen? Det er jo tross alt som oftest en reklamepause etter et avspark.

Uansett tviler vi på at det vil komme så mye ut av forslaget når alt kommer til alt. NFL er tross alt en rimelig konservativ liga og dette forslaget er nok litt for sært til å kunne få noe særlig gehør. Men det var et interessant innspill, og en artig ting å tenke på.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x