Bergen Storm trekker seg fra 1. divisjon!

Logo Bergen Storm

Det virker som om sesongen i Norge ikke kan starte før et lag trekker seg ifra seriespill. I fjor var det de regjerende Norgesmesterne Kristiansand Gladiators som måtte kaste inn håndkleet, og denne helgen kom meldingen om at Bergen Storm trekker laget sitt ifra årets 1. divisjon. Dette blir andre gang på tre år at Storm trekker laget sitt før seriestart.

Storm jakter ressurser 20160129 b
Rop om hjelp i januar.

Som så mange ganger tidligere i Norge er det spillermangel som er hovedårsaken. Storm sin hovedtrener Amund Klem Rønning skriver til oss at de har mistet ti startere ifra fjorårets sesong. Skader, flytting eller endrede arbeidsforhold skal være årsaken, og til tross for at Storm har arbeidet godt med rekruttering har de ikke klart å samle et lag.

Beslutningen om å trekke seg ble tatt rett før helgen for sikre at klubbens spillere skulle få en mulighet til å gjøre en godkjent overgang til en annen klubb før overgangsfristen 15. mars. Alexis Cheuquen som var en sentral spiller i fjorårets sesong forteller oss at byrival Åsane Seahawks har tilbudt flyktningene fra Storm å være med å hjelpe laget deres i årets sesong.

Det er usikkert hvor mange spillere som kommer til å benytte seg av tilbudet, men Cheuquen bekrefter at han vil ihvertfall velge å spille for Seahawks. Om noen av Storm sine spillere blir å finne på andre klubber som Haugesund Hurricanes eller Lura Bulls er usikkert, men ihvertfall sistnevnte var representert med Storm-spillere forrige gang laget var ute av seriespill i 2014.

Forbundet har foreløpig -så vidt oss bekjent- ikke gått ut med noen informasjon om hvordan dette vil påvirke serieoppsettet, men vi antar at det kun vil innebære at Storms kamper strykes og at resten av 1. divisjon spilles som normalt. Det vil resultere i at de fem resterende lagene kun får fire kamper hver i grunnspillet noe som absolutt ikke er ideelt, men dette er det vanskelig å gjøre noe med med kun en måned igjen til seriestart.

Bergen Storm rekrutterer 2016
Storm har rekruttert også i 2016

Hvor veien går videre for Bergen Storm heretter er vanskelig å si. Klubben har etter norske forhold lang tradisjon, både på junior og seniornivå, men har ikke stilt med juniorlag på en årrekke. Faktisk skal vi helt tilbake til 2011 for å finne siste deltakelse i nasjonalt seriespill på juniornivå for Storm sin del. Med tanke på hvor mange av deres beste spillere det siste tiåret som har testet pads og hjelm i ungdomsidretten før de spilte senior, så kan det nok tenkes at det har hatt en konsekvens for opprettholdelse av, og ferskt blod inn i, spillerstallen de siste årene. Uten en fungerende regional liga, slik 8-mannsfotballen i Bergen tildels har vært, har ytterligere en arena for rekruttering inn til Bergen Storm forsvunnet ut. Vi vet at det har blitt tatt grep i Storm-miljøet for å jobbe opp mot juniorsatsing igjen; hva dette arbeidet resulterer i gjenstår å se. Det har ihvertfall ikke kommet i gang tidsnok til å forhindre dagens situasjon.

Storm trakk seg fra Eliteserien i forkant av 2014-sesongen, og spilte derfor i 2.divisjon og med 9-mannsfotball i 2015. Der gjorde de det habilt, og kvalifiserte seg til 1.divisjon 2016. At ikke alt stod bra til allikevel ble man imidlertid oppmerksom på når det ble spilt plasseringsspill (hvor Storm allerede var i en posisjon som kvalifisert til 1.divisjon uansett utfall) og kom til kamp med særdeles få spillere – langt færre enn samtlige andre lag i plasseringsspillet. Det fortalte noe om prioriteringene til en stor del av tropp og stab, og det har derfor hersket en viss skepsis til hvordan det ville gå når Storm tok steget opp til 11-mannsfotball.

Bergen Storm sluttspill 2015 - foto JM Henriksen
Denne gjengen ga jernet i siste kamp i fjor, men det var bare 13 av dem.

Nå har den skepsisen vist seg å være rettmessig, hvor trist det enn er. Vi kommer til å følge opp denne saken i tiden som kommer, og samtidig også det mer generelle som denne saken er et eksempel på. Det har vært lag som har trukket seg fra seriespill hvert av de 3 siste årene, og har dessverre ikke vært uvanlig tidligere år før den tid heller. Det er ofte en stor skuffelse når lag trekker seg, og særlig såpass tett på seriespillets oppstart at det blir vanskelig for forbund og klubber å erstatte det sportslige tapet når det gjelder antall kamper. Det er det også denne gang. Noen viktige spørsmål er da: Hva skal til for å unngå slike situasjoner? Hvilke krav bør stilles -også internt i en klubb- for å unngå en slik situasjon?

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x