College-fotball i Norge? Ja; det eksisterer!

Norsk college-fotball Trondheim

Når vi snakker om college-fotball, så tenker de fleste umiddelbart på lag som Oregon, Florida State, Ohio State og Notre Dame. Det er altså USA det dreier seg om i tankene våre, og sjelden noe annet. Til nøds kan det være lavere nivåer i USA, eller kanskje til og med CIS i Kanada. En sjelden gang går tankene til BUAFL i Storbritannia også.

Studentlekene 2015Men visste du at college-fotball også eksisterer i Norge? Amerikansk fotball har i mange år eksistert på klubbnivå i Norge, og i noen tilfeller også med klubber tilknyttet et universitet sitt idrettslag.

De siste årene har imidlertid universitetslag som spiller mot universitetslag begynt å dukke opp. Dette er foreløpig godt i skyggen av den «ordinære» organiseringen og seriespillet her til lands. Ikke at det sistnevnte er voldsomt i medias søkelys, men de fleste som har et forhold til utøvelse av amerikansk fotball i Norge kjenner først og fremst til den delen av sportens eksistens her til lands.

I senere tid har amerikansk fotball vært en av idrettene som er en del av Studentlekene som arrangeres hvert år. I år foregår Studentlekene i Trondheim, og de går av stabelen fra og med i dag, og til og med søndag (lørdag for amerikansk fotball sin del).

Det skal konkurreres i amerikansk fotball i et turneringsoppsett, og 5 lag deltar i turneringen. Av disse er 3 lag fra Trondheim, mens 1 lag er fra Bergen og 1 fra Stavanger:

Nå kjenner vi ikke disse lagene i detalj, men om vi går ut fra at rosterne på Studentlekene sin side for amerikansk fotball er korrekte, så holder vi NTNUI Nidaros Domers som klar favoritt. Med erfarne spillere som Kristian Bjørnsen, Sondre Vik Furuseth, Edvin Jenssen, Øyvind Rein, Einar Skarsbak, Christian Winge (alle kjent fra Domers i norsk Eliteserie, samt flere av dem med landslagserfaring), Benedict Gärtner (tidl. AFC Show), og ikke minst den unge spennende QBen Johannes Moe (Nidaros Domers U17 og IFAF World Development Team), så skal det godt gjøres om de ikke stikker av med seieren her. Spesielt hyggelig er det å se at Domers har fått Gärtner på banen igjen. Det er et betydelig receiver-talent vi snakker om, som dette mottaket vitner om:

Hamar Ruins vs AFC Show 20100424: Drive 13 Play 04

 

Også UiSi Team Hytech har en del spillere med erfaring fra vanlig serie på banen, og vi kjenner igjen navn som Christian Andreassen (landslaget og Lura Bulls), Mathias Bruset (Lura Bulls, tidl. London Blitz), Mateusz Srebro (Vålerenga Trolls), Edvard Duvsete, Ole Martin Gjerden, Vetle Håland og Gaute Vagle (alle navn vi kjenner igjen fra AFC Show og/eller Lura Bulls).

I motsetning til i fjor deltar ikke flere Bergenslag, noe som nok hadde gjort konkurransen mer spennende og mer omfattende. Med 5 lag er oppsettet for turneringen som følger:

Studentlekene 2015 kampoppsett

Som du ser er første kamp altså i gang om et par timer, så er du i Trondheim er det bare å komme seg til Dødens Dal!

Vi regner med å rapportere litt underveis, og ihvertfall resultater med noko attåt i etterkant. Vinnerne av turneringen er tross alt Student-Norgesmestere, og det er ikke så mange andre Norgesmester-titler som deles ut i amerikansk fotball denne helgen.

Du finner mer informasjon her:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x