#DeflateGate – interessant oppladning til Super Bowl

Brady og Belichick

New England Patriots vant AFC Conference Championship svært klart med 45-7, og det er få som tviler på at de hører hjemme i Super Bowl. I etterkant av kampen dukket det imidlertid opp en sak som innledningsvis såvidt ble hørt, for deretter å blåse opp til voldsomme proposjoner: #DeflateGate var født!

 

Hva handler #DeflateGate om?

I veldig korte trekk: Colts-spilleren D’Qwell Jackson tok en interception, syntes ballen var unaturlig tom for luft, kontaktet en utstyrsansvarlig på sidelinjen, som kontaktet andre hos Colts frem til NFLs Mike Kensil som kontaktet dommerne i halvtidspausen [Kilde 1, Kilde 2]. Deretter ble trykket i fotballene målt, og 11 av de 12 kampballene Patriots spilte med, ble funnet å ha for lite trykk i seg. Det er fastsatte verdier for mengden trykk.

Som i Norge sjekkes kampballene av dommerne i forkant av kampen, og er de OK da så spilles de med. I NFL er man imidlertid litt mer profesjonalisert enn vi er her hjemme på berget, og når fotballene ble sjekket underveis i kampen, viste det seg altså at majoriteten av New England Patriots sine kampballer hadde for lite trykk kontra det som er innenfor slik det skal være.

Vi vet ikke i skrivende stund om Indianapolis Colts sine kampballer ble sjekket parallelt og da hadde et annet resultat, men det er nærliggende å gå ut fra at de ble sjekket, og at man ikke hadde snakket om «11 av 12 av Patriots sine kampballer» hvis det gjaldt begge settene med kampballer.

Oppdatering på sistnevnte avsnitt 22.01.15:

Vi tar også med oss følgende i oppdateringen: Mistanken om dette oppstod visstnok før interceptionen til D’Qwell Jackson. Mer om det her.

 

Vil ikke det at fotballene har mindre trykk være likt for begge lag?

Hvis de bruker de samme fotballene – ja. Slik er det imidlertid ikke i NFL: Der har hvert lag sine kampballer under hver enkelt kamp i de fleste tilfeller – uavhengig om de er hjemme- eller bortelag. Slik kan det forøvrig være i Norge også, selv om man her typisk har 3 kampballer, og ikke 12 (eller 24, som det da blir i praksis når to lag alltid har sitt eget sett i NFL). Dette betyr at eventuell fordel eller ulempe ved at et sett av kampballer har for lite luft i seg vil påvirke ett av lagene, ikke begge.

 

Er det noen fordel om fotballen har mindre trykk?

Ja. Som de fleste med praktisk erfaring fra sporten vet, så vil en ball med mindre trykk i også kunne være lettere å få grep på – det er ikke urimelig å se det som en potensiell fordel hvis fotballene har noe mindre trykk enn det påkrevde. Det vil kunne påvirke evnen til å ta i mot den på pasninger, og ikke minst vil det kunne redusere risikoen for fumble. Det kan altså påvirke både i pasningsspillet og løpespillet.

Værforhold vil også ha noe å si her: Både i form av at manglende luft i fotballene vil ha større betydning i vått eller kaldt vær (og kombinasjonen av dem, slik forholdene var i den aktuelle kampen), og i form av at det atmosfæriske trykket kan påvirke fotballene. Det sistnevnte blir faktisk mer enn en akademisk øvelse, da temperatur kan ha en effekt.

DeflateGate-interceptionen AP - Julio Cortez
Interceptionen som utløste det hele. Foto: AP/Julio Cortez

Folk med peiling på fysikken rundt dette (altså ikke oss) har allerede påpekt at værforholdene den aktuelle kvelden vil kunne forklare en forskjell på rundt 2 psi i trykk fra fotballene ble målt innendørs i en temperatur på rundt 21-23 grader celcius og til de ble målt utendørs i en temperatur på rundt -1 grad celcius. Dette skulle naturligvis hatt lik konsekvens på kampballene tilhørende både Patriots og Colts – forutsatt at oppbevaringsmetode og håndtering underveis er lik.

La oss benytte anledningen til å høre på en som kjenner til dette i praksis; Carolina Panthers-kickeren Graham Gano. Han tok seg tid til litt voksenopplæring om temaet på Twitter:

Legg spesielt merke til at Graham Gano skriver generelt om rutinen, og manglene ved rutinen slik han ser det, og ikke om Patriots-saken.

 

Men…Patriots vant da ikke på grunn av dette?!

Det har blitt påpekt at manglende luft i fotballene uansett ikke hadde noe å si for hvem som vant den aktuelle kampen. Dét er ikke i nærheten av å være poenget; poenget er at hvis det foregår bevisst juks som gir en fordel som det ikke er rom for i reglene, eller intensjonen med reglene, så er det en ukultur man må til livs. Dette handler om det grunnleggende i hva idrett -ja; også NFL– bør være: Vi er potensielt tilbake ved de velkjente begrepene sportsmanship og gamesmanship, selv om det skal sies at eventuelt organisert juks med fotballene faller inn under bevisste regelbrudd.

I diskusjonen i etterkant har mye vekt blitt lagt på at kampfotballene sjekkes av dommerne, og at det uansett ikke er realistisk å manipulere dem i en kamp hvor det er så mange kameraer på alt som skjer som i NFL. La oss ta med dette:

Section 2: BALL SUPPLY

Each team will make 12 primary balls available for testing by the Referee two hours and 15 minutes prior to the starting time of the game to meet League requirements. The home team will also make 12 backup balls available for testing in all stadiums. In addition, the visitors, at their discretion, may bring 12 backup balls to be tested by the Referee for games held in outdoor stadiums. For all games, eight new footballs, sealed in a special box and shipped by the manufacturer to the Referee, will be opened in the officials locker room two hours and 15 minutes prior to the starting time of the game.

Kampballene sjekkes altså rundt 2 timer og 15 minutter før kampstart. Det er ikke kameraer på dem i samtlige av de påfølgende 2ish timene før kickoff – det er kanskje ikke umulig at det er rom for manipulasjon i dette tidsrommet? Akkurat dette punktet skal det bli interessant å se NFL sin konklusjon på i etterkant av denne saken.

 

Men dette er jo dommernes ansvar å holde rede på?

Så enkelt er det ikke. La oss ta med dette også:

Once the balls have left the locker room, no one, including players, equipment managers, ball boys, and coaches, is allowed to alter the footballs in any way. If any individual alters the footballs, or if a non-approved ball is used in the game, the person responsible and, if appropriate, the head coach or other club personnel will be subject to discipline, including but not limited to, a fine of $25,000.

Med andre ord: Om noen får fatt i fotballene og gjør noe med dem utenfor dommernes kontroll, så er det faktisk de som er ansvarlige for det; ikke dommerne som i tilfelle har blitt holdt for narr.

Når det gjelder #DeflateGate undersøker NFL selv fortsatt det hele, og ingen konklusjon har kommet ennå. Dette kan ende opp som en av de merkeligste ikke-sakene foran en Super Bowl noensinne, eller noe langt verre. Hva tror du?

[yop_poll id=»9″]
Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x