Hvordan står det til i Nord-Norge?

Til tross for at Norge er et langstrakt land så er ikke landet nord for Trondheim representert med et eneste lag i årets serier. Dette til tross for at det finnes flere aktive klubber og enda flere steder med aktivitet. Jeg har derfor tatt kontakt med alle klubbene basert nord for Trondheim for en liten tilstandsrapport!

I følge oversikten over offisielle amerikansk fotballklubber i Norge på forbundets hjemmeside så finnes det fire medlemsklubber nord for Trondheim. Disse klubbene er:

  • Levanger Wolfpack
  • Namdal Amerikansk Fotballklubb
  • Harstad Corsairs
  • Tromsø Trailblazers

Av disse er det kun Tromsø som har deltatt i seriespill noen gang med sine to år i 2. divisjon fra 2015 til 2016, før de før årets sesong valgte å ikke stille lag grunnet spillermangel. I tillegg til de offisielle klubbene er det minst to seriøse forsøk på å starte klubb som vi vet om. Disse er:

  • Bodø Barbarians
  • Bardu Amerikansk Fotball (Wolverines)

Begge er relativt nystartede klubber og er har derfor ikke blitt medlem av forbundet enda, og Bardu er så nye at de holdt sin første trening for under tre uker siden. I denne artikkelen har vi samlet litt informasjon om alle disse seks klubbene, og hvordan ting står til i Nord!

Levanger Wolfpack

Levanger etter deres første seier noen sinne. Foto: Wolfpack Facebookside

Levanger Wolfpack er en del av Sportsklubben Nessegutten i Levanger og ble etablert i 2015. De har aldri deltatt i offisielt seriespill, men de har deltatt i Domers Football League i Trondheim to ganger. I høst fikk de også sin første seier når de slo Janus Pandemics i denne turneringen. På spørsmål fra oss svarer Levanger:

Det går bra med oss. Vi skal begynne å få igang treningene våre igjen nå.

Det var det og det var ikke mulig å få svar på noen oppfølgingsspørsmål. I følge lagets åpne Facebook-side trener de derimot to ganger i uken for tiden så det er aktivitet. Hva lagets ambisjoner er rundt seriespill vites ikke.

Namdal Amerikansk Fotballklubb

Image may contain: text

Namdal Amerikansk Fotballklubb -eller Namdal Lumberjacks- ble med i forbundet i 2016, men har ikke gjort mye utav seg siden det. Vi vet at de hadde en scrimmage mot Levanger i september, men dette er det eneste kamplignende Namdal har deltatt i. Vi har heller ikke klart å komme i kontakt med noen fra klubben på hverken Facebook, epost, eller igjennom Levanger Wolfpack, så om det i det hele tatt fortsatt er aktivitet i Namdal vet vi ikke. Lagets facebookside har ikke vært aktiv siden juni 2016.

Harstad Corsairs

Lagbilde Harstad Corsairs i Mars 2016. Foto: Corsairs Facebookside

Corsairs begynte å trene i 2015 og har siden den gang sakte men sikkert bygget klubb. Et lagbilde fra mars 2016 viser så mye som 22 spillere og et flertall av dem i utstyr. Når vi tok kontakt fikk vi følgende svar:

Dessverre er vi i en litt treg periode for tiden. Hallkapasiteten i Harstad er sprengt, og det har gjort at vi har slitt med veldig ugunstig treningstider i vinter, som igjen har gjort det utfordrende å rekruttere. Vi har også dessverre mistet noen spillere underveis som har flyttet fra byen.

Når snøen forsvinner og vi kan starte utendørstreninger til litt mer gunstige tidspunkt, skal vi også intensivere rekrutteringen vår. Vi har heldigvis fortsatt en god kjerne av spillere som vi kan bygge videre på, så forhåpentligvis får vi en oppsving utover våren og sommeren.

På oppfølgingsspørsmål om de planla seriespill i 2018 fikk vi følgende svar:

Vi håper selvsagt på det. Per i dag er vi ikke der, men hvis vi lykkes med rekrutteringen over sommeren og får på plass en stabil nok spillergruppe kommer vi til å stille.

Det viktige for oss er at når vi stiller vil vi ikke stille med et lag som kollapser midtveis i sesongen. Vi ønsker å bli en permanent del av den norske fotballfamilien, og da er det bedre å bruke den tiden vi trenger for å gjøre det på den riktige måten, istedenfor å ta snarveiene som sørger for at klubben ligger med brukket rygg et par år senere.

Harstad ønsker altså å gjøre det ordentlig når de først gjør det, noe som er samme tankegang som Tromsø Trailblazers hadde når de startet opp. Det tok flere år fra treninger begynte til laget stilte til seriespill og når de følte ting gikk nedover valgte de å ikke stille og heller bygge opp på nytt. Apropos Tromsø:

Tromsø Trailblazers

Tromsø etter deres første seier noen sinne. Foto: Johanne Hagen

Tromsø Trailblazers er Nord-Norges eldste klubb og startet treninger allerede i 2011. Klubben ble offisielt stiftet i 2013 og de stilte til seriespill for første gang i 2015. Dessverre har ikke ting godt på skinner den siste tiden, noe de forteller oss i et langt og godt svar om tilstanden til klubben:

Vi har dessverre opplevd en negativ trend i oppmøte på trening siden årsskifte 2015/2016. I den perioden var vi rundt 40 personer på hver trening, og mange med et par tre år på baken. Etter sist sesong sluttet en del av de som har vært lenge i klubben, av diverse årsaker, men flytting etter endt bachelor/master var egentlig hovedgrunnen til dette.

Så i høst sto vi med kun to linjemenn som hadde spilt fotball før, igjen på laget. Vi har kun fått to nye tilskudd på linja, og vi sliter med å rekruttere nye. På høsten hadde vi en del nye spillere som prøvde seg, men det er ikke veldig mange av de som fortsatt er å se på trening.

Av de som har fortsatt er det gledelig å se at det er flere yngre spillere, med gode fysiske forutsetninger. Siden vi er blitt så få på treningene prøver vi å ta inn nye spillere. Dette må også balanseres med at veteranene må få nok utfordringer på treningene.

Både dame og juniorsatsing har også blitt lagt på hylla, siden vi kun har en trener tilgjengelig.

Selvfølgelig har vi et håp om å stille til serie i 2018, men vi har en stor jobb hva gjelder rekruttering før vi er der enda.

Som Harstad ønsker altså Tromsø å stille til seriespill i 2018, og om begge skulle delta ville de bli første gang i Norgeshistorien at Nord-Norge er representert med to lag i seriespill.

Bodø Barbarians

For de som er inne i Rugbymiljøet så kjenner dere kanskje navnet som en Rugbyklubb, men i januar startet de altså opp med Amerikansk fotball også. Vi har vært i kontakt med initiativtaker Stefan Ødegård og han informer at de for tiden trener sammen med rugbylaget men anslår de er rundt 20-25 stk.

Laget har også fått seg en hovedtrener, på en måte. De har kommet i kontakt med en person som har erfaring både med å bygge klubb og som trener fra Kroatia, men han bor for tiden i Sandnessjøen som ligger i overkant av 5 timers kjøring fra Bodø. Han jobber derimot aktivt med å søke jobber i Bodø slik at han kan flytte seg dit og bidra i klubben. På spørsmål om seriedeltagelse svarer han:

Honestly we could play next season as I found out there are deadlines for teams to apply in October so we missed that obviously ,but this year if we could get couple of friendly games that would be our main goal regarding playing. I believe that this year should be focused on learning the game, practice and getting more people involved.

By more people involved I mean more young future players.

We are a new team and I have experience with that, building from scratch in Croatia so hopefully we shall have equipment this year and prepare for next season. What is great we got a lot of young players who are in the gym preparing their body with rugby players.

Det virker altså som om Bodø er i gode hender og at de også er å forvente i seriespill i 2018.

Bardu Amerikansk Fotball

Trening med Bardu 28. februar. Foto: Bardu Amerikansk Fotball Facebookside

Bardu Wolverines er så vidt vi vet det nyeste forsøket på å starte amerikansk fotballklubb i Norge. De hadde første trening for under tre uker siden med 13 spillere og 2 trenere, og har på treninger siden det ligget på rundt 20 stk. De er aktive på Facebook noe som gjør det enkelt å følge med, og vi har ikke vært i kontakt med de i forkant av artikkelen.

De skrev siste oppdatering for noen dager siden om at de for tiden søker opptak i Bardu IL om å bli en undergruppe. Vi regner ikke med at de har satt noen konkrete mål om seriedeltagelse enda, men hvis ting fortsetter i farten det har godt de siste ukene så er det nok svært sannsynlig å se de i seriespill våren 2018.

 

Oppsummering

2017 blir et tomt år for Nord-Norge når det kommer til seriedeltagelse, men likevel et viktig år. Det har aldri tidligere vært så mye aktivitet i Nord-Norge og om alt går etter planen kan vi få hele fire lag fra Nord-Norge i seriespill i 2018 – Tromsø, Harstad, Bodø og Bardu. Uansett virker det som om det er et stort potensiale for vekst av idretten vår i Nord Norge og det er svært positivt at noen har tatt tak i dette. Uansett om det leder til at to, tre eller fire lag fra Nord stiller til seriespill til våren 2018 vil det uansett være ny rekord for Norge!

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x