Kåre Vedvik avsluttet suveren forsesong i NFL med å være banens beste!

Baltimore Ravens har spilt 5 kamper i årets sesongoppkjøring i NFL, og norske Kåre Vedvik har gått igjen på scoringslista i samtlige kamper. Som om ikke det var nok; han har spilt to posisjoner og gjort det bunnsolid på begge. I forsesongens siste kamp hadde han spart noe av det beste kruttet til en siste oppvisning, og leverte så glimrende at han av enkelte har blitt benevnt som banens beste!

Fra Baltimore Beatdown sin artikkel Ravens vs. Redskins final: MVP, stock-up & stock-down

Det er i første rekke websiden Baltimore Beatdown, en del av SB Nation-nettverket, som trekker frem kicker/punter Kåre Vedvik på et slikt vis, og de har da også kåret ham til kampens mest verdifulle spiller -MVP- i sin oppsummering av hvilke spillere som gjorde en god innsats.

I det hele tatt syder kommentarfelt og sosiale medier av skryt fra både Ravens-fansen og andre som følger med på både Baltimore og NFL generelt. Også amerikanske medier følger med og skriver sitt, i motsetning til her hjemme i Norge hvor det som er noe av det beste en norsk idrettsutøver har prestert den siste måneden knapt synes i media. Slik er virkeligheten for de som driver det som i vårt land er en perifer idrett og hvor bakgrunnshistorien er hardt arbeid gjennom tradisjonelle veier (les: Universitetsfotballen) i en årrekke.

Kåre klar for kickoff tidligere i forsesongen.

I den siste forsesongs-kampen, som gikk natt til fredag norsk tid, sparket Kåre tre vellykkede (av tre forsøk) field goals, tre vellykkede (av tre forsøk) ekstrapoeng, kickoffs, og fem punt. Blant sparkene var et field goal fra hele 56 yards, som bare er med på å bekrefte bildet av Vedvik som en kicker med kraft. Som enkelte (hat tip: Mathias Bruset) har bemerket er det faktisk 1 yard lengre avstand enn noe field goal den norske legenden Jan Stenerud noengang sparket i den regulære NFL-sesongen i løpet av sin Hall of Fame-verdige karriere.

 

Kickoff? Touchback!

Kåre Vedvik sine kickoff-spark er kanskje noe av det som var mest verdt å merke seg i den siste forsesongs-kampen mot Washington Redskins; i statistikken fra kampen finner man ikke en eneste kickoff retur fra sistnevnte lag. Årsaken? Samtlige kickoff-spark fra Vedvik sin fot endte opp som touchback! Det vil si at sparkene var så lange at de enten gikk ut av motstanderens målsone eller inn i motstanderens målsone og uten at Washington så seg tjent med å forsøke å returnere dem. I det hele tatt beviste Kåre Vedvik hvilket utrolig kraftig våpen han besitter i form av et bein som kan få ballen lengre enn de aller fleste.

Kåre Vedvik klar til punt fra egen målsone i kampen mot Indianapolis Colts.

Når han i tillegg viser presisjon, som han gjorde gjennom å lande 2 av 5 punt innenfor motstanders 20de yardlinje – ja, da er mye gjort. Kombinasjonen av kraft og presisjon er vanskelig å slå, og når Kåre samtidig har blitt rost opp i skyene av lagkamerater og trenere hos Baltimore Ravens for innstillingen sin i tiden hos dem, da er det neppe noe å tvile på for det heldige NFL-laget som ender opp med å signere ham før selve sesongen starter!

 

Veien fra Baltimore til endelig NFL-plass

«Men, vent…han er jo signert hos Baltimore Ravens?» spør du kanskje. Ja; han er det. Ravens har imidlertid NFLs mest solide spesialist-duo på kicker og punter i form av Justin Tucker og Sam Koch. Selv om noen av lagets tilhengere faktisk har begynt å stille seg spørsmålet om ikke Vedvik kunne tatt plassen fra spesielt Koch (hvor argumentet primært er knyttet til kombinasjonen av lønnskostnad og alder), så vil det neppe skje.

At Kåre Vedvik spilte hele den siste forsesongs-kampen uten å dele spilletid med hverken Tucker eller Koch er et klart signal om at de to sistnevnte herrer har sikret plassene sine, kombinert med at Baltimore Ravens ønsker å styrke salgs-aksjene for Vedvik mest mulig.

De kan nemlig handle ham vekk i bytte mot et draft-valg i neste års (eller senere års, for den saks skyld) draft, men da må de handle fort. I løpet av det neste døgnet frem til kvelden lørdag 1.september norsk tid skal rosteren kuttes ned til 53 spillere, og der er det neppe plass til Kåre Vedvik hvis Baltimore Ravens gjør det mest sannsynlige; å beholde Tucker og Koch. Dermed er det et kort tidsvindu hvor Ravens potensielt kan handle vekk Kåre og få noe i retur.

Alternativet er at Kåre Vedvik kuttes. Han vil da gå på såkalt ‘waiver wire’, hvor andre NFL-lag etter et visst system kan velge å signere ham. Skulle så ikke skje, så vil Baltimore Ravens stå fritt til å hente ham inn til en practice squad-plass og allikevel sikre seg hans tjenester. Det sistnevnte kommer trolig ikke til å skje, da Kåre Vedvik sannsynligvis plukkes opp av et annet NFL-lag før man havner i den situasjonen. Mange lag er potensielle som ny arbeidsgiver for Vedvik, hvor et lag som Los Angeles Chargers er av de som utpeker seg blant de mest aktuelle. Også Washington Redskins blir av enkelte nevnt i den samme kategorien.

 

Dette blir spennende; fortsettelse følger…!

Kåre Vedvik har grunn til å smile over egen innsats! Foto: Rob Carr

Det er verdt å merke seg at ingenting er skrevet i stein. Det er kickere og puntere som har levert solid i forsesonger før også, uten å ende opp med en endelig kontrakt og spilletid i den ordinære sesongen. Nåløyet er lite, og det er mange på omtrent samme nivå som kjemper for å komme gjennom det.

Kåre Vedvik har prestert så solid i årets forsesong som man bare kunne drømt om. 8 av 9 field goals, lengste på 56 og den eneste missen var på 53. 9 av 9 på ekstrapoengsforsøk. 7 av 19 punts innenfor motstanders 20de yardlinje. Touchback på 12 av 24 kickoffs (noe som er spesielt solid i forsesongen, hvor det blir forsøkt flere returer av baller sparket inn i målsonen enn det blir i den ordinære sesongen).

Kåre Vedvik har gjort sin del av jobben, nå gjenstår å se hvor ferden går videre og om han får sjansen til å gjøre jobben for et NFL-lag under den ordinære sesongen i 2018!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x