Klart for det nasjonale mesterskapet 2016-17!

De to beste lagene i college-fotballen møtes i natt for å avgjøre hvem av dem som kan kalle seg nasjonale mestere 2016-17. Det er de to gigantene Alabama og Clemson som møtes til dyst, akkurat som i fjor. Alabama er regjerende mestere ettersom de vant 45-40 over Clemson for ganske nøyaktig 1 år siden.

Kampstart er kl. 8PM ET, som vel samsvarer med kl. 02:00 tirsdag 10.januar norsk tid. Du kan se kampen på ESPN hvis du har den TV-kanalen, eller WatchESPN hvis du er på jakt etter den offisielle streamen.

Begge de to lagene vant klart i semifinalene, Alabama med 24-7 over Washington i Peach Bowl, og Clemson med dominerende 31-0 over Ohio State i Fiesta Bowl. Det var første gang på 24 år (!) at normalt bunnsolide Ohio State Buckeyes gikk av banen uten å score poeng. Det er med andre ord liten tvil om at det er de to beste lagene som er i finalen.

Deshaun Watson møter Jonathan Allen & co. igjen. Hvem tar seieren denne gang?

Alabama Crimson Tide er 7-poengs favoritter. Kan QB Deshaun Watson og lagkameratene hans hos Clemson Tigers tukte de regjerende mesterne?

 

Angrepslagene hos Alabama og Clemson

Clemson RB Wayne Gallman

Det er to ganske forskjellige angrepslag som møtes. Mens Clemson har et heftig pasningsangrep komplementert av running back Wayne Gallman samt føttene til QB Watson, så er Alabama sterkt løpsfokusert med RB Damien Harris, QB Jalen Hurts, RB Joshua Jacobs og RB Bo Scarbrough. Harris leder dem med 1.013 yards på bakken, men det er Scarbrough som har sett ballen mest og lyktes best de seneste kampene. QB Hurts står for hele 891 yards langs bakken i år, og komplementerer det med 2.620 i lufta.

Med 2.620 yards på pasninger og et angrep som også i lufta sprer ballen rundt, sier det seg nesten selv at ingen receivere hos Alabama er over 1.000 yards. Det nærmeste er Ardarius Stewart, som med sine 816 leder an foran Calvin Ridley sine 740.

Hos Clemson er det ingen tvil om hvem som er det giftigste våpenet i pasningsspillet; den storvokste receiveren Mike Williams. Williams er 193 cm, 99 kilo, rask og en svært sikker mottaker. Hans 1.267 yards på mottak er soleklart først, men også Deon Cain, Jordan Leggett og Hunter Renfrow er navn å holde et øye med når Deshaun Watson kaster nedover banen.

 

Man kommer selvsagt ikke langt når det gjelder yards og poeng uten en offensiv linje, og det har begge disse lagene. Clemson sin er spesielt ungdommelig, og LT Mitch Hyatt er kun en sophomore. RT Sean Pollard? Freshman! De møter utvilsomt kvalifisert motstand i denne kampen, men bringer kvalitet selv også.

På offensiv linje hos Alabama er Cam Robinson verdt å legge merke til. Han finner du på LT. LG Ross Piersbacher og RT Jonah Williams er også spillere som har vist godt igjen i år, og som har en lovende fremtid på football-banen foran seg!

 

Alabama sitt forsvar

DL Jonathan Allen, Alabama

Det er først når vi ser på forsvaret at vi skjønner hvorfor Alabama er ganske klare favoritter i denne kampen. De har det beste forsvaret (#1 av 128 i flere kategorier) hele NCAA FBS, og det på tross at de uke etter uke møter noen av de beste lagene. De tillater rekordlave 11.1 poeng scoret mot seg pr. kamp. Løpsforsvaret tillater kun 62 yards mot seg pr. kamp. Samtidig tillater laget 182 yards i lufta, som heller ikke kan sies å være spesielt mye i disse tider.

Ledende spillere i Alabama sitt forsvar er DL-spillerne Jonathan Allen, som forventes å gå helt oppe i toppen av årets draft, og Tim Williams. De har henholdsvis 9.5 og 9 sacks. Også Williams er forventet å gå tidlig i årets NFL draft. Vi skal heller ikke glemme LB Ryan Anderson som først og fremst viser igjen gjennom å legge press på motstandernes QB: Han har 7.5 sacks.

LB Reuben Foster leder taklingsstatistikken hos Crimson Tide med sine 103 – soleklart flest foran DB Ronnie Harrison som har 73. En annen spiller som kunne vært nevnt er LB Shaun Dion Hamilton, men han gikk ut med skade i SEC-mesterskapskampen og er ikke på banen i det nasjonale mesterskapet. Det er derimot Alabama sin fremste interception-maskin, Minkah Fitzpatrick som har 6 sådanne – og 2 touchdowns på dem!

 

Clemson sitt forsvar

DL Dexter Lawrence, Clemson

Til sammenligning tillater Clemson 17.1 poeng mot seg pr. kamp, som er godt nok til #7 av 128. Yardsmessig er de nesten identiske med Alabama i pasningsspillet, hvor de tillater rett under 184. I løpespillet tillater de imidlertid klart mer, med 123 pr. kamp. Spillere å merke seg i Clemson Tigers sitt forsvar er de ledende taklerne LB Ben Boulware (110), LB Kendall Joseph (100) og S Van Smith (93). De to sistnevnte er kun sophomores. Senioren Boulware er kanskje mest kjent for noen særdeles spesielle utsagn tidligere i år.

Fremme på linja er det særlig DL Carlos Watkins som leder an, med sine 10.5 sacks. Han er femteårs-senior. Med seg har han også den gigantiske freshman-DTen Dexter Lawrence, som har 6.5 sacks og har gjort en fenomenal sesong.

Også DE Clelin Ferrell er freshman ettersom han har fått førsteåret sitt i fjor om igjen på grunn av en tidlig skade som satte ham ut nesten hele sesongen 2015. Han har slått solid tilbake, og 6 sacks lar seg høre!

Et par ballhauker finner du lengre bak i forsvaret, i form av S Jadar Johnson og CB Cordrea Tankersley som har henholdsvis 6 og 4 interceptions i år.

 

Hva statistikkene sier

Denne fra NCAA kan gi deg et godt overblikk over de to lagene statistisk sett:

Hvem som vinner er ikke godt å si, selv om mange holder en knapp og vel så det på Alabama. Clemson har nok som lag mest erfaring, og samtidig det beste angrepet. Men Alabama har et forsvar som er av historisk god kvalitet og er i stand til å stenge ned Tigers bedre enn i fjor. For Clemson sin del så møter de en QB som ikke akkurat har vært i storform de siste kampene. Det blir også spennende å se hva skiftet av offensiv koordinator fra Lane Kiffin til Steve Sarkisian for en uke siden får å si for Alabama sitt angrep.

Vi tror i grunnen det kan være en fordel i form av uforutsigbarhet i playcalling, samtidig som Sarkisian ikke kom til laget for en uke siden – han har vært rundt laget i mye lengre tid enn det… Vi gleder oss til det som forhåpentligvis blir et spennende oppgjør i natt!

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x