NFL Scouting Combine: Nye talenter testes!

NFL_Combine

I går startet et arrangement som alle college-spillere drømmer om å bli invitert til. Ikke nødvendigvis fordi det er så utrolig kjekt å delta på, men fordi det er en klar indikator på at drømmen om NFL nærmer seg å bli en realitet.

Byron Jones stille lengde 2015
Byron Jones overbeviste i fjor

NFL scouting combine foregår i Indianapolis i slutten av februar hvert år, og er et arrangement hvor majoriteten av de aller mest talentfulle college-spillerne som er draft-aktuelle testes i en rekke øvelser for at NFL-lagene skal ha et bredere grunnlag for å evaluere dem.

De drøyt 300 spillerne som inviteres, og møter opp, er del av et arrangement som kan spore sine røtter snart 40 år tilbake i tid. Det er riktignok først det siste tiåret eller så at det hele også har blitt et media-sirkus, og det må det kunne sies å være nå. En sjelden gang har til og med sakene en norsk vinkling!

Interessen for NFL-draftet har økt betraktelig i moderne tid kontra slik det var «i gamle dager», både hos publikum og ikke minst i måten NFL-lagene har gjort det til en egen vitenskap å komme frem til hvem som velges. Det siste må riktignok kunne sies å ha vært tilfelle i ganske mange tiår nå. NFL scouting combine er en del av den vitenskapen, i form av et sentralisert arrangement hvor brorparten av de draft-aktuelle utøverne testes under noenlunde like vilkår, og alle lagene har samme tilgang til å snakke med dem og se hva som foregår.

Når vi sier «noenlunde like vilkår», så skyldes det at ikke alle spillerne deltar på alle øvelsene. Det kan skyldes skadesituasjoner som spilleren vil hensynta, eller at en spiller heller prioriterer å gjennomføre øvelsen på en senere «Pro Day», som er et separat arrangement som gjerne gjennomføres på spillerens universitet. Noen ganger har enkeltspillere også sin egen spesielle Pro Day. Man skal være et rimelig interessant prospekt for at en slik tilnærming skal betale seg, og de aller fleste gjennomfører alle øvelsene på NFL scouting combine hvis helsa tillater det. Hvis helsa ikke tillater det, så er det i seg selv et rødt flagg for NFL-lagene…

 

Hva foregår på NFL scouting combine?

Her er en liste som gir deg et overblikk over hvilke tester som gjennomføres i løpet av NFL scouting combine i Indianapolis:

I tillegg til dette foregår det også posisjons-relaterte driller, som naturligvis vil variere noe etter hvilken posisjon man spiller. Det er også intervjuer som mange av spillerne gjennomfører med mange av lagene. Alle spillerne har ikke intervjuer med alle lagene; det avhenger ofte av hvem lagene er interesserte i, men samtidig er dette i en prosess hvor lagene søker mest mulig informasjon om flest mulig spillere – så det er ikke uvanlig at selv en spiller som ender opp med å bli draftet veldig seint har intervjuer med mange av lagene.

Å gjøre det bra i øvelsene er naturligvis ingen ulempe. For noen spillere kan NFL scouting combine være en utmerket måte å fange oppmerksomheten til NFL-lagene, som da gjerne på bakgrunn av testene går tilbake til filmrommet og ser nærmere på hvordan spilleren benyttet ferdighetene i kampsituasjoner under college-karrieren.

I motsatt fall, altså om en spiller skuffer resultatmessig på NFL scouting combine, kan det skape usikkerhet både rundt spillerens fysiske (og intellektuelle, ref. Wonderlic-testen) evner, og ikke minst motivasjon og modenhet. En spiller som ankommer NFL scouting combine og virker å være ute av form, får fort stempelet som useriøs.

Ikke minst er det slik at spillere som har vært skadet, har en fin mulighet til å bevise at skadesituasjonen er lagt bak dem, via solide tester på NFL scouting combine. Et eksempel:

Jason Allen XPE/NFL Combine Footage 2006

 

Treningsmonsteret – det er lett å la seg lure

Brady 6 - combine bildet av Tom
Hmm…

Hvert år er det noen som skuffer på NFL scouting combine, og noen som overrasker. Hvert år er det også en tilnærmet ukjent spiller (ihvertfall relativt sett) som slår til med enormt bra resultater på 1 eller flere av testene. Vi kan eksempelvis minne om at vår egen Leif Olve Dolonen Larsen i sin tid hadde et av de beste benkpress-resultatene med sine 45 repetisjoner på standard-vekten 225lbs (102kilo). Det er delt tredjeplass når det gjelder tidenes beste resultat i benkpress-øvelsen på NFL scouting combine. Dolonen Larsen sine fysiske kapasiteter ble ytterligere synliggjort på NFL scouting combine, og var utvilsomt medvirkende til at han ble draftet i 6.runde i år 2000, 5 valg foran Tom Brady…

Bills DE Leif Larsen during minicamp 4/29/00.....groll
Leif Larsen gjorde det skarpt på NFL scouting combine

Der ligger også litt av nøkkelen; noen av de som deltar er nok svært mye sterkere i et test-miljø enn de er på banen. Nå skal det sies at de stort sett alle er svært kapable spillere, men det gjenspeiler seg ikke nødvendigvis i NFL hvor alle som lykkes er ekstraordinært kapable. Derfor er NFL scouting combine et nyttig evalueringsverktøy for NFL-lagene, men aldri i seg selv en årsak til hvorfor noen bør bli hanket inn via NFL-draften senere i år.

 

Det finnes andre combines også!

Som vi nevnte tidligere i artikkelen finnes det både universitets-baserte Pro Days, i tillegg til enkelte individuelle Pro Days. Det er heller ikke helt uvanlig at NFL-speidere har individuelle sesjoner med utøvere. I tillegg finnes det regionale combines, som er for utøvere som ikke er invitert på NFL scouting combine. Rundt 700 spillere er hvert år deltakere på regional combines; svært få av dem ender opp i NFL. Det er imidlertid en mulighet til å vise seg frem, og la håpet leve enda en stund. I motsetning til den nasjonale NFL scouting combine, så er de regionale combines åpne for at man kan melde seg på selv. Det er riktignok noen kriterier som må møtes, men det at en spiller har deltatt på en regional combine er ikke umiddelbart noe kvalitetsstempel gitt av NFL – noe som kan være greit å huske på for den som rekrutterer spillere til andre ligaer…

Som om ikke dette var nok, så har NFL nylig gått i gang med noe som kalles ‘Veteran combine’, som er for spillere som ikke lenger er i draft-året sitt. Vi skal ikke omtale den mer her, da denne artikkelen primært fokuserer på de som kommer opp fra college, men noterer oss at den finnes og er NFL-styrt.

Akkurat det sistnevnte er også verdt å merke seg; det finnes en rekke aktører som holder sine egne «combines», uten at disse nødvendigvis har noe med NFL å gjøre. Som på andre felt finnes det useriøse aktører også innen dette markedet.

 

Mer lesestoff

Om du vil lese mer om NFL scouting combine; ta en kikk her:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x