Philadelphia Eagles kvitter seg med Chip Kelly

Chip Kelly

Chip Kelly gikk fra hovedtrener hos Oregon (NCAA FBS) til hovedtrener hos Philadelphia Eagles i 2013. Etter 2 år er det eventyret slutt, når Kelly nå har fått sparken hos Eagles:

Chip Kelly statement fra Eagles
Pressemeldingen fra Philadelphia Eagles, 29.12.15

Det ble sett på som et spennende eksperiment når Philadelphia hentet inn den geni-erklærte Oregon-treneren i 2013. Da hadde han i fire år vært guruen for et Oregon-lag som stadig tok nye skritt på veien mot toppen av college-fotballen gjennom et svært raskt no huddle angrep. Spesielt mange av treningsmetodene ble ansett som revolusjonerende, og det knyttet seg spenning til hvordan det ville bli mottatt og fungere med profesjonelle spillere i NFL.

The Chip Kelly Story

 

Innledningsvis var det mange reportasjer om akkurat det, og mye lovord å hente også hos spillerne. Eagles så til tider også ut som et helt annet lag enn under forrige hovedtrener, Andy Reid, og ikke nødvendigvis på noen dårlig måte. Tanken var at laget hadde blitt til en skygge av seg selv mot slutten av Reid sitt langvarige -og totalt sett suksessfulle- regime. Eagles gikk da også fra 4-12 i Reids siste år, til 10-6 i Chip Kelly sin første sesong som hovedtrener. 10-6 var også vinn-tap resultatene i Kelly sin andre sesong, 2014.

Det begynte imidlertid å bli litt støy rundt Chip Kelly og dynamikken innad i både Eagles-organisasjonen og i tilknytning til spillerstallen. I god tid før 2015-sesongen ble dette enda tydeligere, når Kelly overtok arbeidsoppgaver som i praksis gjorde ham til både hovedtrener og det vi kan kalle sportslig leder. Dermed var alle personell-avgjørelser i Kelly sine hender, og det ga raskt store omveltninger.

LeSean McCoy og Chip Kelly
McCoy og Kelly. Ikke bestevenner.

Chip Kelly begynte et voldsomt ombyggingsprosjekt hvor en rekke av de bærende bjelkene i Eagles på banen de siste årene forsvant ut, og en god del nye navn naturligvis da kom inn. Problemet var bare at det hverken gikk stille for seg, eller var navn som -sett utenfra- var solide forbedringer kontra det man hadde hatt. RB LeSean McCoy var en av de som forsvant ut (og altså ikke stille), en annen var QB Nick Foles. Spillere som WR Jeremy Maclin og OL Evan Mathis er andre som forsvant ut. Inn kom RB DeMarco Murray fra Dallas Cowboys og QB Sam Bradford fra St.Louis Rams, for ikke å glemme LB Kiko Alonso. Vi skal heller ikke glemme at Kelly hadde sørget for andre kontroversielle personell-valg allerede året før, som f.eks. å sende WR DeSean Jackson på dør.

Resultatene i 2015 ville fortelle mye, selv om man fra trenerperspektiv nok vil påpeke at det tar tid å få resultater når man gjør såpass drastiske endringer som det Kelly satte i gang. Samtidig; i NFL handler det om å levere i dag. Det gjorde ikke Chip Kelly sitt Eagles-lag i 2015, som er 6-9 med 1 kamp igjen å spille. Den går uten Chip Kelly, som fikk sparken i natt, norsk tid.

Kelly forlater Eagles med 26 seiere og 21 tap. Det skal bli interessant å se om han dukker opp hos et annet NFL-lag igjen ved en senere lag, for han var ikke en taper som hovedtrener. Som sportslig leder virket det derimot ikke å være så heldig, så om han får tilgang til den sjeldne dobbeltrollen (kun Bill Belichick og Pete Carroll har den av andre hovedtrenere i NFL) igjen er nok heller tvilsomt. På den annen side fikk han ikke akkurat all verdens med tid i en slik rolle, noe som nok også vil være et inntrykk mange sitter igjen med på tross av årets 6-9 resultat.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x