Roger Goodell – 10 år som NFL commissioner!

Roger Goodell thumbs up

I dag 8.august er det 10 år siden Roger Goodell offisielt overtok som den øverste administrative lederen for verdens definitivt beste liga i amerikansk fotball, NFL.

Goodell, som i løpet av den tiden har prestert å bli en av sportsverdenens mest kritiserte mennesker, har også ført NFL et gigantisk skritt videre i løpet av den tiden. Vi snakker da ut fra et økonomisk og markedsføringsmessig perspektiv. Det er ingen tvil om at NFL var et mega-navn også før Roger Goodell overtok, men det blir egentlig bare desto mer imponerende å se resultatene nå, 10 år etter at han tok over stolen etter Paul Tagliabue.

Hva snakker vi om? En utvikling fra årlige inntekter på 51 milliarder norske kroner i 2006 til 111 milliarder i 2015. Om man lurer på hvorfor Goodell har blitt værende i sin posisjon på tross av at det har stormet ganske heftig i en rekke saker, så har du svaret der: Bunnlinja.

Bunnlinja påvirkes naturlig nok av hvordan folk oppfatter NFL. Der er det naturligvis flere problemstillinger, men det er samtidig tatt grep under Goodells regime som har gitt mange som ikke er blodfans av sine enkelte lag et inntrykk av at NFL tar affære når det oppstår uønskede situasjoner. Så kan man være uenig i flere av de beslutningene; essensen er imidlertid at det tas grep med gode intensjoner for ligaen som helhet, ikke feilstegene som vi som følger ligaen med subjektive argusøyne henger oss opp i. Fasiten for Roger Goodells arbeidsgivere, som er eierne av lagene, er fortsatt bunnlinjen.

Roger Goodell - Time The Enforcer

Eller… Roger Goodell - Time The Asshole

…?

Vi skal allikevel ikke glemme de mange slagene som har stått. Deflategate er ferskest i minnet. Bountygate er heller ikke langt unna hukommelsen. Spygate huskes trolig også. Lockouten av spillere i 2011 har kanskje falt mer i bakhodet hos mange, mens lockouten av dommere i 2012 vekker mer humring enn noe annet for de fleste – fordi man husker dommerne som dukket opp istedenfor den vanlige gjengen.

Også copyright m.v. har blitt et stort tema for NFL under Goodell. Med fremveksten av medier på nett og sosiale medier, sider som Youtube og lignende, så er kanskje ikke det så rart. NFL er blant de fremste i rekken av selskaper som er aggressive voktere av hvordan film, bilder og annet om dem selv benyttes.

De siste årene har også konsekvensene av amerikansk fotball, og da særlig NFL, for spilleres videre liv vært et stort fokus. Om det er noe som er påtvunget NFL som et fokus, eller om nåværende administrasjon har åpnet døren for noe som tidligere har vært oversett – det er det noe annerledes nyanserte synspunkter på i ligaens indre gemakker enn sett utenfra.

I tillegg har det vært en stor mengde suspensjoner av spillere av forskjellige årsaker. Paradokset er at mange av grepene som er tatt for å motarbeide doping og uønsket atferd -som de fleste med vettet i behold ser som gode intensjoner- møter mye motstand i en rekke av de enkelte tilfellene. Slik blir det gjerne når fans og de enkelte lagene fokuserer på «sine» spillere. Spørsmålet er selvsagt også om de gode intensjonene håndteres på en riktig måte for ligaen.

Det betyr ikke at hver avgjørelse er riktig (og spesielt prosessene for disiplinære avgjørelser fortjener en grundig gjennomgang!), men det er regnskapet totalt sett som gir svaret for eierne når man har et større blikk på det hele. Svaret for dem ligger altså i bunnlinja.

 

Kommer Goodell til å sitte 10 nye år?

Roger Goodell NFL logoen i bakgrunnen

Neppe. Til det er han trolig for omstridt. Ikke bare er det mange tøffe og omdiskuterte avgjørelser som er tatt, de har også etterlatt et inntrykk av en leder som er sterkt mislikt av det generelle publikum. Det har nok eierne notert seg. Man kan også tenke seg at det koster betraktelig med energi for Roger Goodell å være såpass i vinden som han har vært. Klart; det hjelper med en årlig lønn på rundt 315 millioner kroner!

Om vi ser på tidligere innehavere av stillingen som commissioner for NFL, så satt Paul Tagliabue i 17 år. Legendariske Pete Rozelle satt i 29 år før ham igjen. Bert Bell satt i 14 år (og det hadde nok vært langt flere om han ikke døde av et hjerteattakk). Den første som var i stillingen, Elmer Layden, satt derimot i knappe 5 år.

Det er nærliggende å tro at Goodell går fra stillingen i løpet av de nærmeste årene. Om 3 år er han 60, så om vinden ikke har blåst ham fra toppen før den tid, så er det kanskje et greit tidspunkt å overlate roret til nye krefter. Nettopp det sistnevnte er det verdt å dvele ved. Hvem er neste person i sjefsstolen, og hvilke kvaliteter og verdier vil den personen bringe med seg? Det vet vi ikke, men vi vet følgende: Å heve de økonomiske resultatene like kraftig som Goodell har gjort på 10 år, det skal særdeles mye til.

At NFL ikke markerer 10-årsjubileumet spesielt kraftig gir en viss indikasjon om at selv om Goodell fortsatt har eiernes støtte, så er man bevisst på at han ikke er en figur som de ønsker mer oppmerksomhet rundt. Hvordan historien bedømmer Roger Goodell er allikevel et mer omfattende spørsmål som vi ikke har fasiten på ennå, men som nok vil trekke frem langt mer enn de mindre (og brorparten av dem vil med tidens tann utvilsomt fremstå som ‘mindre’) sakene som har gitt Goodell et image-problem i samtiden.

Vi gratulerer med 10 år på tronen, noterer oss hvor NFL er i dag, og ser frem til fortsettelsen – med eller uten Roger Goodell!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x