Rolv Bjarne Nicolaysen har gått bort: Minneord

Det var med stort sjokk at jeg tidligere i dag ble gjort oppmerksom på at en viktig bidragsyter til norsk amerikansk fotballs historie og fremvekst, Rolv Bjarne Nicolaysen, har gått bort.

Det var Oslo Vikings som meldte om denne dramatiske og triste nyheten på både eget nettsted, Facebook-gruppen ‘Oslo Vikings Community’ og klubbens Facebook-side. Rolv Bjarne døde av et hjerteattakk mens han var på forretningsreise i forrige uke, 48 år gammel.

Rolv Bjarne hadde svært mange år bak seg i sporten, etter at han startet hos Westside Vikings (nå Oslo Vikings) i klubbens spede begynnelse. Mange vil huske Rolv Bjarne som en habil spiller -primært som defensiv back- på sent 80- og tidlig 90-tall, mens enda flere nok vil huske ham i forskjellige lederroller i både egen klubb og forbundet.

Undertegnede ble først kjent med Rolv Bjarne i kjølvannet av hans tid som visepresident i forbundet, hvor han sammen med daværende forbundspresident Stein-Arne Tjore stod for en rekke grep i retning av profesjonalisering når det gjaldt struktur, visjon og fremtidsvyer. Rolv Bjarne brant virkelig for dette arbeidet, og blant det som virkelig fortjener å huskes er at han i 1 helt år (jeg mener å huske det var 1997) levde på oppsparte midler for å kunne legge mest mulig tid ned i forbundsarbeid både dag, kveld og natt.

Mye av det arbeidet ble dessverre, som det ofte har blitt i forbundets historie, glemt av brorparten av de som fulgte etter. Det satte imidlertid standarden, og inspirerte noen av oss som hadde gleden av å få tak i det. For min del fikk jeg tilbrakt mye tid med Rolv Bjarne i 1998-99 på det daværende forbundskontoret, som var en leilighet på Grønland i Oslo hvor jeg bodde i bytte mot å jobbe deltid for forbundet som generalsekretær et par års tid. Der kom Rolv Bjarne titt og ofte innom for å låne litt kontortid til etablering av egen bedrift, og for min del ble det en anledning til å lære mye om hva norsk amerikansk fotball hadde vært igjennom på organisatorisk nivå i årene før og Rolv Bjarnes tanker om veien videre. Det var en gyllen anledning til å bli bedre kjent med det grundige arbeidet som Rolv Bjarne og Stein-Arne hadde lagt ned, og som er del av det tankegodset jeg har tatt med meg videre både innen amerikansk fotball og egen ferd i arbeidslivet.

For Rolv Bjarne skiftet fokuset etter forbundsperioden over på egen næringsdrift, noe han -slik jeg har forstått det- lyktes godt med. Ved sin bortgang var han både en av de største eierne og Økonomidirektør i Helseforetaket Incita, et selskap med flere hundre ansatte.

Rolv Bjarne Nicolaysen forlot imidlertid aldri amerikansk fotball, og fulgte godt med på utviklingen innen idretten vår her til lands. Selv med en travel hverdag var Rolv Bjarne også med på f.eks. fantasy football hver høst i mange år, og satt i styre og stell i Oslo Vikings hvor han også var formann i en årrekke.

Rolv Bjarne var alltid en interessant, velformulert og gjennomtenkt samtalepartner -og fra tid til annen meningsmotstander- som styrket den felles virksomheten som norsk amerikansk fotball tross alt er. Han var et prakteksempel på hvorfor det er viktig å lytte til flere stemmer enn kun sin egen, og hvorfor vi har behov for nettopp den åpenheten og de felles foraene han selv la til rette for slik at flere stemmer kunne bli hørt.

Jeg tror ikke det var tilfeldig -selv om jeg ikke vet her og nå hvem som faktisk skal ha æren- at det var i Rolv Bjarnes periode i forbundet at man fikk en webside som blant annet inneholdt et diskusjonsforum. Det forumet ga grobunn for mange nyttige (og noen få unyttige) diskusjoner og var et viktig steg i å skape en tettere felles identitet og kommunikasjonskanal for sporten her til lands. På mange vis er Amerikansk Fotball del av det som fulgte i kjølvannet av avgjørelsen som forbundet tok dengang om å opprette et forum hvor man vektlegger mer enn bare én stemme.

Jeg, og vi, har mye å takke Rolv Bjarne Nicolaysen for.

 

Til slutt vil jeg beklage for eventuelle faktafeil i dette minneordet. Jeg har ikke brukt spesielt mye tid på faktasjekk, men tar det meste etter hukommelsen. Hodet er ikke på rett sted for faktasjekker i kveld.

Jarle Magnus Henriksen

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x