Sandusky-saken tilbake i fokus: Kunne fire tiår med overgrep vært unngått?

jerry_sandusky_convicted_724622273
Jerry Sandusky

Den tidligere legendariske, nå beryktede, defensive koordinatoren Jerry Sandusky hos Penn State, er tilbake i medias søkelys. Det er han ikke alene om i den aktuelle saken.

En rekke rettslige dokumenter er gjort offentlige, og når pressen har lest igjennom dukker det opp betydelige spørsmål knyttet til både personer i administrasjon og trenerstab hos Penn State som burde tatt kraftigere grep når de på et eller annet tidspunkt de siste 40 år (!) stod ovenfor en overgrepsmann som fikk fortsette fordi enkeltpersoner må ha hatt helt feil fokus.

The Second Mile

Det er nå 4 år siden Jerry Sandusky ble dømt til 30-60 år i fengsel for overgrep mot barn, primært begått på Penn State sitt universitetsområde eller via en frivillig organisasjon (The Second Mile) som Sandusky stod bak og som forsøkte å hjelpe barn. Skjønt; det var lite forsøk på hjelp å hente hos Sandusky, som i alle år hadde greid å skjule at han var en overgriper.

Spørsmålet har etterhvert endret seg fra «hvordan greide han å skjule at han var en overgriper?» til å bli «hvor mange visste egentlig om overgrepene, og hvorfor gjorde de ikke noe?». Joe Paterno, en av sportens virkelige trenerlegender, har blitt dratt med i kjølvannet. De siste månedenes nye opplysninger -eller ihvertfall nye for allmennheten- har vist at det trolig er rettmessig at Paterno blir revet ned fra pidestallen mange av oss hadde satt ham på.

Joe Paterno
Joe Paterno

Allerede i 1976, for 40 år siden, skal Paterno selv ha blitt varslet om overgrep gjort av Sandusky. Hva han gjorde med det? Følgende sitat indikerer noe om det fullstendig ødelagte kompasset man ser ut til å ha operert med på Penn State:

“Is it accurate that Coach Paterno quickly said to you, ‘I don’t want to hear about any of that kind of stuff, I have a football season to worry about’?,” the man’s lawyer asked him in 2014.

“Specifically. Yes … I was shocked, disappointed, offended. I was insulted… I said, is that all you’re going to do? You’re not going to do anything else?”

Saken nådde endelig de rette myndighetene i 2008, når en skoleelev på en lokal high school hvor Sandusky bistod som assistenttrener, fikk ballen til å rulle (med unntak av en sak som faktisk nådde politiet i 1998, men hvor påtalemyndighetene besluttet å ikke ta ut tiltale). I 2009 begynte en omfattende etterforskning av det som hadde begynt å vise tegn på å være mer enn en enkeltstående hendelse. Virkelig fart på seg fikk etterforskningen når assistenttreneren Mike McQueary i 2010 vitnet om sin kjennskap til Jerry Sandusky. Da hadde det gått 8 år siden McQueary hadde blitt vitne til et overgrep sett med egne øyne. McQueary gikk til sentrale personer hos Penn State med opplysningene dengang, uten at det fikk konsekvenser av det de fleste vil oppfatte som større betydning. McQueary innså etterhvert at hans opplysninger ikke hadde blitt hensyntatt slik de burde, og ble et nøkkelvitne når politiet igangsatte en omfattende etterforskning som etter flere års forberedelser endte med tiltale i 2011 og domfellelse i 2012.

Man kan selvsagt kritisere Mike McQueary for ikke å ha gått sporenstreks til politiet, men da går man nok på den ene siden glipp av opplysningene om at McQueary fortalte om hendelsen til en rekke personer umiddelbart, inkludert å gå til det ha oppfattet som riktig instans, og ikke minst- McQueary la ikke skjul på noe når det endelig havnet hos påtalemyndighetene. Han gjorde ihvertfall noe riktig. Slik flere andre tilsynelatende ikke hadde gjort før ham.

Tom Bradley og Greg Schiano er blant de som blir navngitt innen den sistnevnte kategorien, hvor førstnevnte er identisk med en av de McQueary tok kontakt med rett etter sin observasjon av et Sandusky-overgrep. Bradley skal da ha fortalt McQueary at han ikke var overrasket, og at det hadde kommet tilsvarende beskyldninger både på 1990- og 1980-tallet. At Bradley, nåværende defensiv koordinator hos UCLA, i tilfelle ikke tok skikkelig affære er helt ufattelig. Tom Bradley har benektet opplysningene.

Greg Schiano Tampa Bay Bucs
Greg Schiano

Han røpet imidlertid, i følge McQueary, at assistenttreneren som hadde vært vitne til et overgrep på 1990-tallet, var Greg Schiano. Senere kjent som hovedtrener for Rutgers University og Tampa Bay Buccaneers; nåværende defensiv koordinator hos Ohio State. Schiano har benektet å ha vært vitne til noen slik situasjon mens han var på Penn State.

Det er mange løse tråder i denne tragiske saken. Paterno døde i 2012, samme år som Sandusky ble dømt, og fastholdt til sin død at han ikke kjente til sin tidligere assistenttreners årrekke med overgrep. Han har ingen mulighet til å forsvare seg mot beskyldningene som kommer nå. Faktum består allikevel: Jerry Sandusky er dømt for en bråte med seksuelle overgrep mot unge gutter begått på universitetsområdet og i tilknytning til Penn State og sitt engasjement der. Og: Inntrykket av at det har eksistert en grusom ukultur hvor hensynet til barn og -ikke minst- faren for fremtidige overgrep mot nye barn, har blitt tilsidesatt i respekt for autoriteter som ikke har handlet riktig.

Siste ord er ikke sagt, eller skrevet, i denne saken. Vi skulle ønske den ikke eksisterte, men når den gjør det, så er det viktig å få den frem i lyset og ta et oppgjør med. Ingen ambisjoner om idrettslige prestasjoner eller personlig prestisje kan få lov til å gå foran medmenneskelige hensyn og omsorgen for de som trenger vår beskyttelse aller mest.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x