6-mannsfotball fortjener en sjanse!

Fra tid til annen så dukker det opp forespørsler om å skrive gjesteinnlegg og det er nettopp dette Harald Kruhaug har valgt å gjøre her om et tema han ønsker å sette fokus på – nemlig 6-manns fotball!

Hvorfor 6-manns fotball

Det er ingen nyhet at amerikanske fotballag i Norge sliter med å skaffe nok spillere. Det er nesten to måneder til seriestart og allerede nå har to lag måtte trekke seg fra seriespill grunnet spillermangel – både Drammen Warriors i 1. divisjon og Haugesund Hurricanes på U17 nivå.

På tross av dette så har det vært 11-manns fotball som har vært standarden i Norge historisk sett. De første seniorlagene spilte 11-manns og både U19- og U17-seriene har i mange år gått som 11-manns. Andre varianter, hvor 9-mannsfotball er soleklart det som har vært foretrukket når man har noe annet enn 11 på banen, har dukket opp som «nødløsning» når situasjonen har sett prekær nok ut på et nivå. Dette ble for eksempel gjort etter at seriene hadde hatt en stor nedgang i antall lag, og resultatet ble spesielt på U17 nivå en stor økning i antall lag i seriespill.

Utrolig nok viser det seg altså at jo færre spillere som trengs på banen, jo flere lag klarer å stille til seriespill.

Drammen Warriors blir ikke å finne i 1. divisjon i år. Foto: Monica Ericson

Likevel så er det slik at amerikansk fotball er en idrett som krever mange spillere. Hvis man tar et 9-manns lag som eksempel så trenger man 18 stykker på trening for å kunne trene offense mot defense. Hvis man er såpass realistiske at man tar med i beregningen at ikke alle kan spille alle posisjoner så trenger man trolig rundt 25 stykker på trening for å kunne ha en ordentlig scrimmage, og som de fleste som har spilt amerikansk fotball i Norge vet så er dessverre ikke 25 spillere på trening standarden.

Derfor ønsker jeg å slå et slag for 6-manns fotball, fordi jeg tror at om amerikansk fotball skal utvikle seg videre i Norge i stor grad, så er vi nødt til å tenke nytt. Det bor ikke så forferdelig mange mennesker i Norge, og vi kan heller ikke skryte på oss å være spesielt tettbefolket. Det er derfor så godt som umulig mange steder å skaffe nok spillere til å drive et konkurransedyktig 9-mannslag, for ikke å snakke om 11-mann!

Hvis vi skulle få på plass en 6-manns serie vil derimot det å starte opp lag bli mye enklere. Hvis vi beholder dagens krav i kampreglementet om at man trenger antallet spillere på banen + 4 for å starte en kamp vil man i 6-mannsfotball kunne spille kamper med bare 10 spillere. I praksis betyr det at en vennegjeng fra et hvilket som helst sted i Norge vil kunne klare å samle nok folk til et lag.

For 6-mannsfotball trenger man bare 12 personer på trening for å spille offense mot defense, men hvis vi igjen tar utgangspunkt i at alle ikke kan spille alt så bør man regne 15 personer på trening for en ordentlig scrimmage. Dette er mye nærmere vanlig treningsoppmøte for mange norske klubber!

Fra en trening hos en av Norges nyeste klubber – Harstad Corsairs. Vi teller 15stk, altså nok til en 6-manns scrimmage! Foto: Eyvin Nygaard Sommerseth

Hva er egentlig 6-manns fotball?

Det er noen forskjeller på 6-manns fotball og den fotballen som spilles i Norge i dag. Dette er hovedsakelig regelendringer som gjør sporten bedre tilpasset færre spillere på banen og de viktigste forskjellene er:

 • Banen er mindre. Den er 80 x 40 yards pluss målsoner i stedet for 100 x 53,3 yards pluss målsoner som er standard.
 • Man må flytte ballen 15 yards på fire forsøk, i stedet for 10 yards.
 • Alle spillere kan ta imot foroverpasninger, også linjespillere.
 • Spilleren som tar imot snappen kan ikke løpe med ballen forbi den nøytrale sonen. Han må enten gi den fra seg eller kaste den.
 • Field goals gir 4 poeng, og på ekstrapoengforsøk gir spark 2 poeng og det å løpe den inn gir 1 poeng.

Hvis det ble litt vanskelig å forstå finnes det en god oppsummering på video her:

Friday Night Live - 6 Man Football

Hvis noen skulle være interessert i en komplett oversikt over alle unntakene så finnes det flere regelsett, men et av dem kan finnes her: http://www.sixmanfootball.com/stuff/SixMan_UILFootballManual10-11.pdf 

Mener jeg at alle norske serier bør erstattes med 6-manns?

Absolutt ikke! Jeg føler Norge har et bra seriesystem i dag med tre divisjoner senior herrer (to 11-manns og en 9-manns) og en 9-manns divisjon for hver av seriene U15, U17, U19 og Damer. Likevel tror jeg at om amerikansk fotball skal fortsette å vokse i Norge i dag så trenger vi et ordentlig tilbud til de mindre klubbene. Det er her 6-mannsfotballen kommer inn, nemlig som et tilbud som kan supplementere de eksisterende seriene.

Et forslag kan derfor være:

 • Senior herrer
  • Eliteserie (11-manns)
  • 1. divisjon (11-manns)
  • 2. divisjon (9-manns)
  • 3. divisjon (6-manns)
 • Dameserien, U19, U17 og U15
  • 1. divisjon (9-manns)
  • 2. divisjon (6-manns)
Det ser nå ut som fotball dette også! Foto: alkula.blogspot.com

Så hvor går veien videre?

Det første steget på veien vil være å høre om det er flere som kunne være interessert i å forsøke 6-manns fotball eller om det bare er jeg som har tro på dette. Jeg vet at jeg ikke er helt alene, for når forbundet arrangerte en ungdomssamling i fjor høst var 6-manns fotball et av forslagene som ble fremmet til seksjonsledelsen i ettertid, men det førte dessverre ikke til noe.

Sånn som situasjonen er i Norge i dag så tror jeg det smarteste ville være å forsøke 6-manns fotball på seniornivå for herrer først. Det er her det er klart flest lag og også mange lag med aktivitet som ikke deltar i seriespill. Tanken da er at den skal gå på høsten slik at det skal være mulig å konkurrere både i de tradisjonelle seriene på våren, og en eventuell 6-manns serie på høsten. Den bør også være regional, eventuelt med et sluttspill hvor vinnerne fra ulike regioner møtes. Det fine med en slik 6-manns serie er at etablerte klubber kan dele seg opp og konkurrere med flere lag og dermed gi motstand til de nye eller mindre klubbene som deltar. Det er også mulig for spillere som ikke fikk så mye spilletid på de etablerte klubbene på våren å forme et eget 6-mannslag på høsten.

Som sagt er forslaget forsøkt fremmet til forbundet tidligere, og siden jeg aldri hørte noe tilbake så får jeg ta det som at de ikke hadde helt troen. Jeg har derimot troen, men om det skal bli noe av så er jeg avhengig av støtte fra andre. Jeg hadde derfor satt pris på tilbakemeldinger både fra klubber og fra enkeltpersoner om hva dere tror om en 6-mannsfotball serie i Norge. Tar gjerne imot både positive og negative tanker. Hvis det skulle vise seg å være interesse for dette rundt omkring i Norge så er det neste steget å samle denne interessen og fremme denne for forbundet slik at arbeidet mot en 6-manns serie kan starte.

Legg derfor igjen en kommentar om hva dere tenker, eller send meg en epost på harald.kruhaug@gmail.com

 

 

 

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x