I dag spår vi…U19-serien 2014!

5 lag var påmeldt årets U19-serie i Norge, noe som er et ganske lavt antall kontra antallet lag som har deltatt i mange foregående år. Da hjalp det heller ikke når et av lagene trakk seg for noen uker siden, og det er nå 4 lag igjen. Vi kan ikke umiddelbart huske sist det var så få deltakende lag på U19-nivå. 3 lag i 1998 er det laveste antallet vi kan huske, selv om vi ikke ser vekk fra at vi har oversett en eller annen forglemmelig sesong på midten av 2000-tallet.

Det bør kanskje ringe noen alarmbjeller hos både forbund og klubber, men samtidig er det kanskje også et spørsmål om ikke det foregår en forflytning av fokus fra U19 til U17, og hvor spillerne som er for gamle til U17 men fortsatt 19 år eller yngre, havner inn på seniornivå hvor det er mulig for 17 år gamle og eldre spillere å delta. U17-nivå var tross alt rekordstort i år, så alt er ikke trist og leit på juniornivå i Norge. Man har også U15-nivået, som er det laveste alderstrinnet man kan spille organisert seriespill på i norsk amerikansk fotball. Imidlertid er det U19 vi skal ta for oss i dag.

NM-finalen 2013
Fra NM-finalen for U19, 2013. Foto: Tommy Egge

Med kun 4 lag i seriespill, så sier det seg selv at alle er i én pulje og møter hverandre i et oppsett som er likt for alle: Hjemme- og bortekamper mot alle de andre lagene. Nå skal det sies at det siste serieoppsettet, satt opp etter at 5 lag ble til 4, ikke ligger tilgjengelig noe sted på nett såvidt vi vet. Vi har også etterspurt det fra forbundet tidligere denne uka, men foreløpig uten respons. Her ligger det et betydelig forbedringspotensiale hvis man ønsker at noen skal bry seg om det som foregår.

Serieoppsettet vil nok bli lagt ut her etterhvert, foreløpig er det det originale oppsettet som foreligger, og det finner du her.

Vikings vs Trolls U17, 2013
Vikings vs. Trolls (riktignok U17), 2013. Foto: Haavard I. Holme

Lagene som deltar i 2014, er:

Vålerenga Trolls – Regjerende Norgesmestere.

Kristiansand Gladiators – Tapende finalist i fjor.

Oslo Vikings – Middelhavsfarer i fjor etter at de vant i 2012.

Lura Bulls – Nye i navnet, men deltatt som AFC Show tidligere.

Informasjonen om lagene som presenteres i denne artikkelen er i stor grad basert på input fra lagene selv, og det er de som skal ha æren for å ha bidratt til at det lar seg gjøre å skrive noe som helst om U19-nivået. Vi er svært takknemlige ovenfor de som har bidratt med å belyse lagenes tilstand, da dette er informasjon som i svært liten grad finnes tilgjengelig for menigmann.

Dessverre har vi i skrivende stund ikke fått informasjon av absolutt alle lagene, og det kan selvfølgelig reflektere det vi skriver. Forhåpentligvis fokuserer lagene på å spre informasjon om egen aktivitet utover sesongen, men som alltid er det gjerne på juniornivå -som U19 er- at man ser hvor få ressurser klubbene har tilgjengelige til å drive slikt informasjonsarbeid. Vi håper på det beste!

I motsetning til 1.divisjon, 2.divisjon og U17 kommer vi ikke til å tippe resultater eller endelig rekkefølge på U19. Til det er informasjonen for sparsom nå. Derimot er det umulig å ikke komme med noen betraktninger i beskrivelsen av lagene, så noen indikasjoner i hva vi tror vil du nok kunne lese ut av det du finner nedenfor.

Sebastian Mørch
LB/RB Sebastian Mørch, Kristiansand Gladiators

Kristiansand Gladiators

Om klubben: I dag snakker vi om…Kristiansand Gladiators!

U19-lagets spillerstall:

Gladiators har ikke en spesielt stor stall, og teller rundt 20 spillere i år. Den store nyheten kontra fjoråret, er at de fleste av de beste i aldersgruppa har spilt senior, og prioriterer ned U19 av forskjellige årsaker. Det betyr etter det vi har fått høre at OL/DL Ernst Andersen, RB Lasse Aaberg, DB Vetle Pedersen Fosser og WR/DB Benjamin Bjorvatn Øien, ikke blir å se på banen i høst. Det vil i tilfelle være et enormt tap for Kristiansand sportslig. Samtidig; man må fokusere på de som er tilstede, ikke de som av en eller annen grunn har prioritert annerledes.

Laget består av en god miks aldersmessig, noe erfaring, men også en god del nykommere som vil måtte prestere for at Gladiators skal ha noe å stille opp med.

Profiler på laget:

LB/RB Sebastian Mørch er det knyttet store forventninger til. Mørch, som var på IFAF sin World Development camp hos IMG i Florida tidligere i år, blir en spiller som er verdt å følge med på.

LB/RB Sonja Drangsholt (ja; også i hennes tilfelle røper navnet kjønn) har lang erfaring og er god nok til å være en ressurs på dette nivået. Vi ser ikke vekk fra at hennes erfaring gjenspeiles positivt på banen i årets U19-sesong.

Det er også knyttet forventninger til receiverne Joachim Valand og Semir Osmic, men da må de naturligvis først få ballen i hendene på et eller annet vis.

Trenersituasjon:

I fjor var det importspilleren Alexander Durazo som var hovedtrener. Han viste seg som en ypperlig juniortrener, og coachet laget til å bli en meget habil enhet. I år er Durazo vekke, og roret er overtatt av mannen som tidligere i år tok seniorlaget til Gladiators til deres første NM-gull: Brad Smith. Vi snakker utvilsomt om Norges, sannsynligvis Europas, mest erfarne trener på U19-nivå. Som Durazo har han med seg lokale støttespillere som sørger for at det finnes posisjonstrenere og et visst støtteapparat – eksempelvis Gøran Knutsen som også bidro i fjor. Spørsmålet er om spillerstallen er god nok til å kunne skape seiere. Det kan godt være, men NM-favoritter er de ihvertfall ikke hvis de beste U19-gutta hos Gladiators ikke deltar på banen i årets sesong.

Derås og Bugge Aase
WR Erlend Derås, LB Håkon Bugge Aase, Lura Bulls

Lura Bulls

Om klubben: I dag snakker vi om…Lura Bulls!

U19-lagets spillerstall:

Laget består av spillere fra Stavanger/Sandnes-regionen, men også en betydelig kontingent fra Haugesund. Dette skyldes samarbeidet mellom Bulls og Haugesund Hurricanes. Tilsammen gir dette en meget bred stall kontra hva AFC Show noengang mønstret på U19-nivå, og man kan nok forvente et lag med mellom 25 og 30 spillere pr. kamp. Mange av spillerne fra Haugesund har fått erfaring via 2.divisjon senior nå i år, og det skal bli spennende å se hva de kan bidra med på et lavere aldersnivå. Vi kommer allikevel ikke unna at Lura, som AFC Show, aldri har maktet å gjøre det bra på banen på U19. I år er i tillegg de dårligste motstanderne, som man kunne komme på talefot med i fjor, luket vekk. Man sitter igjen med de lagene som har vært habile på dette alderstrinnet de siste årene. Lura må med andre ord bryte kvalitetsmessig, og ikke bare navnemessig, med det AFC Show stod for på juniornivå. Dybde i spillerstallen er et steg i riktig retning, og så får vi se om de resterende brikkene faller på plass eller ei.

Profiler på laget:

WR Erlend Derås var det knyttet store forventninger til allerede før årets seniorsesong. Hvor fersk han er ble tydelig der, selv om han til tider presterte som pasningsmottaker. Forventningene er ikke noe mindre på U19-nivå, og om Lura kan få ballen til ham blir det store spørsmålet.

LB Håkon Bugge Aase var på sin side et ukjent navn før årets seniorsesong, men trente godt, og når skadesituasjonen hos Bulls ble omfattende fikk han også tid som starter på LB. Et steg ned fra de beste på senior? Javisst; men også langt bedre enn forventet, og en god utvikling som tyder på at dette kan bli en spiller som synes godt igjen på U19.

Trenersituasjon:

Lura stiller med ganske lik stab som i fjor. Det er flere assistenttrenere som bidrar, men i hovedsak er det hovedtrener Lars Gärtner og defensiv koordinator Inge Bodsberg som styrer skuta. Det medfører en kontinuitet fra fjoråret. Kompetansen er tilstede, men selvfølgelig ikke sammenlignbart med f.eks. Kristiansands Brad Smith.

Magnus Kinne
LB/DL Magnus Kinne, Oslo Vikings. Foto: Brian Kndeneh

Oslo Vikings

Om klubben: I dag snakker vi om…Oslo Vikings!

U19-lagets spillerstall:

Vikings har i år en god bredde i stallen, med rundt 30 spillere. Oslo-laget drar blant annet nytte av en årrekke med U15- og U17-lag, slik at det er både unge og allikevel erfarne spillere på rosteren. Spillere som OL Trygve Langballe, OL/DL Elias Kjelling og FB/LB Jesper Haug Jørgensen er eksempler på det. Oslo Vikings har også fordel av å få tilbake flere spillere som har vært på high school i USA og Kanada, og det tror vi nok at vil synes på banen. De har også fått et par spillere fra Lillestrøm Starfighters, laget som trakk seg like før sesongstart, som kanskje kan bidra med mer enn bare dybde.

Profiler på laget:

Spilleren vi er mest spent på å se i år, finnes på dette laget. Han heter Magnus Kinne, og er tilbake fra et år på high school i USA. Der fikk han mye spilletid som DE og var sågar en av lagkapteinene. Highlights av Magnus Kinne finner du her.

Det er forventet at Kinne blir å finne i begge lagdeler som henholdsvis TE og LB – vi tipper han vil synes godt i dette terrenget.

En annen som kommer fra spill i USA, er RB Rune Nilsen. Nilsen har tidligere dominert på U17-nivå, og vil nok som Kinne være merkbar på banen. Han har flere med seg i backfield som gjerne vil ha ballen, eksempelvis den tidligere Lillestrøm-spilleren Vegard Olthuis, som med betydelig hurtighet kan komme til å by på utfordringer for motstanderlagene.

I tillegg til Kinne og Nilsen, kommer også LB/OL Emil Buø og K/DB/WR Jonathan Meyer over dammen fra Kanada – vi antar at de kommer til å bidra positivt til sluttresultatene.

Til slutt skal vi ta med oss at QB-posisjonen kan bli noe av et tohodet-monster. Det er Bror Jahre, kjent fra senior som DB, og Phillip Sampaio Smedsrud som blir å finne bak center i år. Vi ser ikke vekk fra at det blir en slags rotasjon hos Vikings på posisjonen, da begge er spillere som man vil ha på banen fremfor sidelinjen.

Trenersituasjon:

Hovedtrener Alexander Moe har gått gradene i Vikings som spiller, før han dro til USA og spilte (med betydelig spilletid) for NCAA Div.III-laget Cal Lutheran. I tillegg har Moe faktisk rukket å være posisjonstrener på U19-landslaget så langt tilbake som i 2007, selv om han ikke er spesielt tilårskommen. At Moe er en person som lyttes til, er det ikke tvil om. Han kan være den rette personen til å gjøre U19-laget til Vikings til en NM-vinner igjen. Han er heller ikke alene, og en kjent bidragsyter som Nicolay Falch Knutsen er f.eks. fortsatt å finne som en del av kabalen.

Avslutningsvis om Oslo Vikings tar vi med hva Alexander Moe tenker om fokus for laget og sesongen: «Målet for årets sesong er å gå 1-0 hver uke, og å nå sluttspillet på slutten av årets sesong. Vi har høye forventninger til oss selv og vår innsats, men det stopper også der. Målene våre for sesongen innebærer med andre ord null fokus på ting vi ikke kan kontrollere»

Atle Haaland
QB Atle Haaland, Vålerenga Trolls

Vålerenga Trolls

Om klubben: I dag snakker vi om…Vålerenga Trolls!

U19-lagets spillerstall:

Stallen består av rundt 25 spillere. Det er et forholdsvis ungt lag, og selv om det er noen sisteårsjuniorer, er det primært spillere som er i det yngre sjiktet for å spille U19. Mange av de som var med og vant Norgesmesterskapet i fjor, inklusive fra samarbeidsavtalen med Eidsvoll, er vekke nå. Det er med andre ord ikke noen automatikk i at man er favoritt i år selv om man vant i fjor. Samtidig skal det sies at laget har en kjerne av spillere som har erfaring via juniorspill allerede, og det er ikke slik at Trolls har måttet rekruttere rett fra gata og til kamp for å kunne stille lag.

Profiler på laget:

QB Atle Haaland har allerede rukket å skaffe seg erfaring på seniornivå, og er en av de klart mest spennende norske QBene for årene som kommer. Hans tilstedeværelse på U19-laget gjør i seg selv Trolls til en farlig motstander i hver eneste kamp i år.

RB Christoffer Delgado kan bli en spennende mann å følge, kanskje spesielt fordi det ihvertfall er tre spillere på offensiv linje som borger for kvalitet. De tre, Sondre Talleraas, Kristoffer Berntzen og Sander Ulriksen, vil kunne være viktige bidragsytere til at QB Haaland får den tid han trenger i pasningsspillet, og da altså RB Delgado rom til å skape positive yards.

Defensivt er det kvalitet i alle ledd; spørsmålet er om det er nok av den. På DL forventer vi at Tommy Ta blir en viktig brikke, og at hans posisjonskollegaer tar opp nok blokker til at LBs Patrick Røthe og Skage Schei kan gjøre taklinger. Secondary med bl.a. Kenneth Gulliksen og Oskar Bjorå har også kvaliteter. Spørsmålet er imidlertid hvem som kommer til å utfordre dem. Det får vi kanskje se på førstkommende søndag?

Trenersituasjon:

Scott Boer er drivkraften også på U19 for Trolls, trolig sammen med danske Thomas Frausing og et lite kobbel andre som også har bidratt til Trolls tidligere. Da er det tilsvarende kompetanse som på seniorlaget, og det er ikke verst bare det. Trolls har alltid hatt en tendens til å ha bra trenerkompetanse på lavere alderstrinn, og det virker å være reflektert også i årets utgave av U19-laget. Boer sier følgende om målsetningene for laget: «Our goal on every level of the program is to develop tough, fast and smart football players.  We feel if we’re able to do that, the results will follow»

Gladiators vs Vikings, 2013
To av lagene som kjemper om NM-gull på U19 i 2014: Kristiansand Gladiators og Oslo Vikings. Foto: Tommy Egge

Vi ønsker alle deltakende aktører -spillere, trenere, dommere, funksjonærer- lykke til med årets sesong, og gleder oss til å følge kampene når det lar seg gjøre!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x