Dommerspalten 1. desember 2016

Spalten fra to uker siden ba dere stemme over mottak/fommel/ikke mottak. I dag ser vi på hvordan teorien (reglene) omsettes til praksis.

Klippene som behandles er her.

Kort om reglene for pasningsmottak

Reglene for godkjent pasningsmottak har vært behandlet tidligere i denne spalten.

I kortform, for at et pasningsmottak skal bedømmes som godkjent må:

  • En spiller få kontroll på ballen med hender eller ermer før ballen berører bakken, og;
  • Spilleren må berøre bakken inne på banen med en kroppsdel, og;
  • Spilleren må holde kontroll på ballen lenge nok til at han kan gjøre en handling som hører til spillet, for eksempel lenge nok til at kan kaste ballen, gi den videre, løpe med den, unngå eller stå i mot en motstander osv., og;
  • Hvis spilleren er på vei til bakken (med eller uten kontakt av andre) før de tre ovenstående punktene er oppfylte, må kontrollen på ballen opprettholdes gjennom hele prosessen med bakkekontakt.
Klipp 1

24 stemmer.

3 mener ufullstendig pasning.

11 mener godkjent mottak, men ikke fommel da ballføreren er nede før han mister ballen.

10 mener godkjent mottak, deretter fommel da ballføreren mister ballen før han er nede.

Dette er (med overveiende sannsynlighet) et godkjent mottak. Spilleren får kontroll på ballen, berører bakken, og klarer å gjøre en handling som hører til spillet, nemlig å begynne å løpe med den og stå i mot en motstander. Dermed er mottaket godkjent før han faller til bakken i taklingen, og mottaksprosessen forlenges ikke. (Den lille usikkerheten som finnes, fordi vi ikke ser ballen hele tiden, er om han ikke har kontroll på ballen, men indikasjonene på videoen er at han får kontroll på ballen med en gang, og ikke «wobler» den. Hadde han ikke hatt kontroll på den hadde mottaksprosessen vært forlenget, og dermed en ufullstendig pasning.)
Da gjenstår det å avgjøre om det er en fommel eller ikke. Dette er også vanskelig ut i fra videoen. Under første del av taklingen ligger spilleren oppå forsvarsspilleren. Kommer ballen løs da er det en fommel siden han ikke berører bakken med noe annet enn føtter eller hender. Kommer ballen løs etter at han er i bakken er spillet uansett dødt før fommelen.
Min vurdering ut i fra indikasjonene vi ser på videoen er at det ikke er en fommel, men sikker kan man ikke være siden vi ikke ser ballen hele tiden.
Linjedommeren (nærmest kamera) har ikke utsikt til ballen hele tiden, og har vanskelig for å treffe korrekt avgjørelse. Vi ser også på kroppsspråket hans at han er usikker. Til slutt er hånda hans på vei opp, tegnet for at spillet er over, som indikerer at mener det er godkjent mottak, men ikke fommel. Den dommeren som kanskje har best utsikt hele tiden er umpiren, men kroppsspråket hans viser at han også er i tvil. Hvis det er en bakdommer med så kan han ha en mening om spillet. Hva resultatet ble bedømt på banen som vet jeg ikke.
Hadde dette spillet vært mulig å bruke «Instant replay» på? Med kun dette kameraet hadde resultatet blitt «The ruling on the field stands» uansett hva som ble dømt. Siden ballen ikke vises hele tiden er det ikke «indisputable video evidence» til å forandre bedømmelsen på banen.

Som vi ser så er det mye som skal bearbeides i hodet på de dommerne som skal bedømme dette, og på dette spillet kan det til og med være at ingen dommere har bra nok vinkel til å kunne bedømme alt alene.

U19 Bulls vs Trolls 2016 - foto JM Henriksen IMG_3938
Hoveddommer Bård Beylich gir tegn for en touchdown. (Eller er det bare en halv touchdown?). Foto: Jarle Magnus Henriksen.
Klipp 2

20 stemmer.

1 mener ufullstendig pasning.

18 mener godkjent mottak, og touchdown.

1 mener godkjent mottak, deretter fommel.

Igjen, dette er et godkjent mottak. Spilleren får kontroll på ballen, har kontakt med bakken, og gjør en handling som hører til spillet, nemlig å avansere med ballen. Dermed er mottaket godkjent før han mister den (og da før han faller til bakken).
Da gjenstår det når ballen begynner å komme løs fra hendene hans. Det er umulig å si nøyaktig på hvilken yardlinje ballen begynner å komme løs på, men med fra det vi ser så har nok ballen brutt målplanet først. Altså er det en touchdown og spillet over før fommelen. Noe også bakdommeren som står perfekt plassert på mållinja indikerer.

Dommersituasjonen i Norge og neste spalte

Dommersituasjonen i Norge er et stadig tilbakevendende tema, så også på årets ledermøte som ble holdt for en liten stund siden. Den ble også tatt opp i Amerikansk Fotball podcast – episode 21.

Neste spalte vil noen tall over dommersituasjonen presenteres sammen med  mine tanker og vurderinger på noen av problemene som vi har.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x