NFL vurderer utviklingsliga i 2017

Til sommeren er det ti år siden Hamburg slo Frankfurt i World Bowl XV, finalekampen i NFL Europa, og med det avsluttet ligaens siste sesong noensinne. Med andre ord er det også ti år siden NFL sist hadde en utviklingsliga for unge spillere som ikke er helt klare for et NFL-lag. Nå vil ligaen vurdere å rette opp i dette med opprettelsen av en ny utviklingsliga.

NFL Europa var økonomisk et tapsprosjekt for NFL, men samtidig hadde ligaen utvilsomt en verdi i form av å være en bro mellom college-fotball og og proff-fotball for mange spillere. Kurt Warner og Jake Delhomme er de to som oftest trekkes frem, men også store navn som James Harrison, Dante Hall og Adam Vinatieri er blant de med en fortid i ligaen. Når ligaen denne gang vurderer en utviklingsliga er det ikke bare utvikling av spillere de har i tankene, da NFL ønsker at utviklingsligaen vil være et sted hvor både unge spillere, trenere og dommere vil kunne utvikle seg.

Kurt Warner i NFL Europa
Kurt Warner i NFL Europa

Noen formelle planer ligger ikke klare ennå, men spesielt to ideer er blitt trukket frem, en vårliga for spillere med tre eller færre år i ligaen eller opprettelsen av spillerakademier som vil være operative parallelt med NFL-sesongen på høsten. Vi kan forvente å se et mer spesifikt forslag med flere detaljer i løpet av 2017. Det vi vet er at ideen har god støtte blant trenere og lageiere, mens spillerforeningen (NFLPA) ikke er like entusiastisk. Det er nok ingen i NFL som ønsker en ny runde med streikespøkelset hengende over sesongen, så det kan bli spennende å se hva ligaen er villig til å gjøre for å gjøre spillerforeningen fornøyd.

 

Hva betyr dette for universitetsfotballen?

I utgangspunktet vil ikke en utviklingsliga være en reell konkurrent til universitetsfotballen som et utviklingssystem for fotballspillere. En slik liga vil være for spillere som er på vei fra universitetet og inn i NFL og ikke en erstatning for det å spille universitetsfotball. Vi ser mange eksempler på spillere som aldri klarer å ta steget opp og som nå vil få en god utviklingsarena. Eksempelvis har quarterbacks som kommer fra et spread offense til NFL akkurat nå to muligheter for å lære seg et NFL-angrep; sitt på benken i to år og håp at du lærer nok på treningsfeltet eller bli kastet ut i det fra dag én og håp at du klarer å gjøre omstillingen raskt nok. Det er nettopp denne typen spillere en utviklingsliga vil kunne være veldig positiv for.

Samtidig er det verdt å ha i bakhodet at NCAA (organisasjonen som organiserer universitetsidrett på høyeste nivå) er under meget hardt press fra flere kanter for deres amatør-krav. Hva skjer dersom NFL etterhvert bygger opp en utviklingsliga til å bli så stor at den vil være et realistisk alternativ for en spiller som kommer fra high school? Hva frister da mest, en rookie-kontrakt i NFL-systemet eller amatørstatus i NCAA? Det kan være interessant å sammenlikne situasjonen i NFL med situasjonen i de to andre store sportene i USA, baseball og basketball. Baseball har et meget velutviklet utviklingssystem som har eksistert siden 1901, som et resultat går lovende baseballspillere nesten utelukkende fra high school og rett inn i Major League Baseball-lagenes utviklingssystem. Universitetsbaseball er fryktelig lite populært, og de som driver med det er for det meste amatører uten særlig håp om noensinne å få en proffkontrakt. Basketball derimot er langt nærmere opp mot fotballens system. Universitetsbasketball er en stor ting og med noen veldig få unntak (der Kobe Bryant og LeBron James er de to mest kjente) har nesten samtlige amerikanske basketspillere vært innom universitetsbasketball før de har tatt steget inn i NBA. Samtidig, NBA har hatt en utviklingsliga siden 2001 som de sakte, men sikkert har utvidet og gjort større og større. For noen år siden uttrykte den karismatiske og innflytelsesrike NBA-lageieren Mark Cuban at han ønsket å bli kvitt NCAA og at han så ligaens utviklingsliga som et godt alternativ til universitetsbasketball. Kan det samme skje i NFL, at vi om femten år ser en lageier gå ut mot NCAA? Det ville utvilsomt sende sjokkbølger gjennom det amerikanske samfunnet, der universitetsfotballen har en helt spesiell stilling blant folket.

Mark Cuban har lagt seg ut med NCAA. Får vi se noe tilsvarende i fotballen?
Mark Cuban har lagt seg ut med NCAA. Får vi se noe tilsvarende i fotballen?

Vi er uansett ikke helt der riktig ennå. Før man skal erklære universitetsfotballen død er det ganske mye som må skje på utviklingsfronten. I mellomtiden er det spennende å følge med på hva som skjer med oppstarten og utviklingen av utviklingsligaen, og om vi etterhvert vil få se noen spennende talenter i NFL som følge av dette initiativet.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x