Dommerspalten 12. november 2015

Det er ikke ofte at stillingen er uavgjort etter 4 perioder, men når det skjer skal det spilles ekstraperioder, eller overtid om man vil. Denne gang skal vi se nærmere på de viktigste overtidsreglene.

Reglene for ekstraperioder er blant annet én av de tingene som det er vesentlige forskjeller på mellom våre regler og NFL. Her kommer en liste over overtidsregler gjeldende for oss:

 • En ekstraperiode består av at hvert lag skal få muligheten til å starte med ballen, dvs. de skal både være offense og defense. Man sier at hvert lag skal ha en besittelsesserie («possession series»).
  • Det finnes ett unntak, og det er om det forsvarende laget får tak i ballen og springer inn til en Touchdown på første serie i en ekstraperiode. Da vinner de uten at de må starte sin egen serie.
 • Er det fortsatt uavgjort etter en ekstraperiode fortsetter man med en ny ekstraperiode.
 • Det starter med et nytt myntkast, der vinneren bestemmer om de skal starte i angrep eller i forsvar, eller hvilken banehalvdel som skal benyttes for første ekstraperiode. Taperen får det valget som vinneren ikke velger.
  • Hvis det går til neste ekstraperiode får nå taperen av myntkastet førstevalget. Og slik fortsetter det å bytte for hver nye ekstraperiode.
 • Hvert lags besittelsesserie starter på motstanderens 25-yardlinja, dvs. det er 25 yards til mållinja. Vanlige regler, med 4 forsøk på å klare 10 yards.
  • Det starter med snapp. Ingen avspark som i NFL.
 • Et lags besittelsesserie er over når de enten skårer, eller ikke klarer å få et nytt første forsøk.
  • Etter et dobbelt ballbesittelsesbytte må Lag A skåre en Touchdown, de får ikke nye forsøk. Dvs. om Lag B får ballen, men mister den tilbake til Lag A, så må nå Lag A skåre. Gjør de ikke det er serien over.
 • Det er ingen kampklokke i ekstraperioder. De varer så lenge det tar å spille dem. 40/25-sekunders spillklokke er som vanlig.
 • Hvert lag har én timeout i hver ekstraperiode. Hvis man ikke bruker den overføres den ikke til neste ekstraperiode. Ubrukte timeouter fra tidligere i kampen kan ikke brukes.
 • Fra og med 3. ekstraperiode må et lag gå for 2 poeng på et ekstrapoengforsøk etter en Touchdown. (Det som vanligvis gir ett poeng gir nå null.)
 • NORSK REGEL: I seriekamper skal det spilles høyst 3 ekstraperioder. Er det fortsatt uavgjort etter den 3. ekstraperioden ender kampen uavgjort. I sluttspill hvor det må kåres en vinner spiller man videre.
Foto: Max Emanuelson
Forrige ukes regelquiz
Quiz 1

Rett svar: Alternativ C.
Som vi har sett ovenfor skal begge lag ha en serie i hver ekstraperiode. Så etter en Touchdown på første serie blir det ekstrapoengforsøk, og deretter går ballen over til det andre laget på 25-yard-linja.
(I NFL ville det ha vært alternativ A.)

Quiz 2

Rett svar: Alternativ B.
En spesialregel som nevnt ovenfor er at fra og med 3. ekstraperiode må man gå for to poeng på ekstrapoengforsøket. Siden hjemmelaget sparket et Field Goal, som vanligvis gir ett poeng, gir det nå null poeng. (Underforstått at vi snakker om seniorregler, og ikke i noen juniorserier hvor skårverdien på ekstrapoengforsøket er reversert.)
Dermed er det fortsatt uavgjort. I norsk seriekamp ender da kampen uavgjort, mens det i sluttspill må spilles videre.

Quiz 3

Rett svar: Alternativ B.
Her er det flere ting å tenke på.
La oss ta klokka først. Siden Lag A har gjort et sparkespill skal klokka stoppe når spillet er dødt, og skal starte igjen på neste snapp. Dermed er alternativ C utelukket.
Vanligvis tenker nok folk også at etter et sparkespill så går ballen over til det andre laget, men det gjelder bare hvis ballen har krysset den nøytrale sonen. Det har den ikke her, og dermed fortsetter Lag As forsøksserie siden de får kontroll på ballen. Dermed blir det 4. forsøk, og siden klokka stopper og ikke starter før på snappen kan de godt prøve et Field Goal til.

 

Til slutt, lurer du på hvordan en kamp ser ut fra en dommers posisjon? Dette klippet er fra en U19-finale hvor Linjedommeren (Einar Bolstad) har et GoPro-kamera på seg under kampen.

 

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x