Dommerspalten 18. juni 2015

Targeting. Et regelbrudd som har vært mye i fokus de siste årene i collegefotball. Og i dagens spalte skal vi se på denne regelen. Skjønt, å skrive «regelen» blir for upresist, det er nemlig to separate regelbrudd som begge går under betegnelsen «targeting».

MaxEmanuelson_J9R7663
Foto: Max Emanuelson
Hvorfor targetingregler?

Det kan summeres i ett ord: Hodeskader.

Ikke bare på den som blir truffet, men også den som kommer stupende inn med hjelmen. Bevisstheten rundt langtidseffekten av hjernerystelser har økt, og man ønsker kort og godt at høye treffer skal ut av fotball. Trenden var at spillere hadde sluttet med «gammeldagse» wrapup-taklinger og istedenfor slengte seg mot en motspiller, gjerne i en stupbevegelse.

Hva ønsker man å oppnå?

Man ønsker disse høye treffene bort fra fotballen. Med targetingreglene prøver man altså å få fram dette:

 1. Sikt lavere. (Unngå motstanderens hode- og nakkeområde.)
 2. Få hodet på siden og «head up». (Unngå å treffe med hjelmen/komme med krona.)
 3. Wrap-up. (Unngå å lede med skulder/albue/underarm.)
Targeting. Hva sier reglene?

Som nevnt så er det to targeting-regelbrudd. Først kommer det hva som står i reglene, så skal vi tar for oss ett og ett regelbrudd. De står (selvsagt) i seksjonen som omhandler personlige regelbrudd. Vi begynner med IFAF R-9-1-3:

Targeting and Making Forcible Contact With the Crown of the Helmet
ARTICLE 3. No player shall target and make forcible contact against an opponent with the crown (top) of his helmet. When in question, it is a foul.

Mange har nok hørt om begrepet «forsvarsløs spiller» («defenseless player»). Legg merke til at det ikke nevnes her. Denne regelen (9-1-3) gjelder hele tiden, alle spillere og overalt.

Neste er IFAF R-9-1-4:

Targeting and Making Forcible Contact to Head or Neck Area of a Defenseless Player
ARTICLE 4. No player shall target and make forcible contact to the head or neck area of a defenseless opponent with the helmet, forearm, hand, fist, elbow or shoulder. When in question, it is a foul.

I denne regelen (9-1-4) kommer «forsvarsløs spiller» inn. Hva menes med forsvarsløs spiller? Det skal vi se på nedenfor.

Merknad:

 • Straffen for disse regelbruddene er like, og vil bli belyst nedenfor.
 • Selv om regelen er noen år gammel har ordlyden forandret seg noe til i år: «make forcible» har erstattet «initiate». Dette for å gjøre det enda tydeligere at det ikke er kun den første kontakten som er straffbar. Det kan være at en spiller treffer først i brystkassa med skulderen sin, men så sklir skulderen opp og treffer hjelmen med høy kraft. Det er da fortsatt ansett som targeting.

Begge regelbruddene bruker betegnelsene «target an opponent». Regelboken beskriver også kjennetegn på dette:

«Targeting» means that a player takes aim at an opponent for purposes of attacking with forcible contact that goes beyond making a legal tackle or a legal block or playing the ball. Some indicators of targeting include but are not limited to:

a. Launch – a player leaving his feet to attack an opponent by an upward and forward thrust of the body to make contact in the head or neck area.

b. A crouch followed by an upward and forward thrust to attack with contact at the head or neck area, even though one or both feet are still on the ground.

c. Leading with helmet, forearm, fist, hand or elbow to attack with contact at the head or neck area.

d. Lowering the head before attacking by initiating contact with the crown of the helmet.

Ruben stokka (17)
Foto: Ruben Stokka

«9-1-3» – Ulovlig hjelmbruk

Denne regelen gjelder hele tiden, av alle spillere. Det man skal se etter her er om spilleren bøyer hodet slik at han treffer med toppen/krona av hjelmen, noe som spillere oftest gjør rett før de treffer en motstander, for eksempel quarterbacken.

En dommer skal vurdere følgende komponenter:

 • Er det kjennetegn på «targeting»?
 • Er det en kraftfull kontakt mot en motstander (uviktig hvor)?
 • Er det med krona av hjelmen?

En dommer som observerer en slik potensiell situasjon, og mener at svaret er «ja» på alle tre, vil (forhåpentligvis) kaste flagg. Dette er alvorlige situasjoner å gjøre feil på, og en dommer bør alltid prosessere en slik situasjon minst et par ganger i hodet før en avgjørelse tas. Deretter skal det alltid være en dommerkonferanse med andre dommere som kan ha sett hele eller deler av situasjonen fra andre vinkler.
Legg merke til «when in question», svares det «tja» er det nok for flagg.

 

«9-1-4» – Ulovlig kontakt mot forsvarsløs spiller

Først, hva er definisjonen på en forsvarsløs spiller:

 • En forsvarsløs spiller er en spiller som på grunn av sin fysiske posisjon og konsentrasjonområde er særlig utsatt for skade. Eksempel på forsvarsløse spillere er:
  • En spiller som holder på, eller som akkurat har kastet en pasning.
  • En mottaker som prøver å ta imot en framoverpasning eller er i en posisjon til å ta imot en bakoverpasning, eller en som har fullført et mottak og ikke har hatt nok tid til å beskytte seg selv eller tydelig ikke har blitt en ballbærer.
  • En sparker som holder på, eller som akkurat har sparket ballen, eller under sparket eller returen.
  • En sparkemottaker som prøver å ta imot eller gjenerobre et spark.
  • En spiller på bakken.
  • En spiller som tydelig ikke er med i spillet.
  • En spiller som utsettes for en «blind-side»-blokk.
  • En ballbærer som allerede er i en motstanders grep og hvor framoverprogresjonen har stoppet.
  • En quarterback når som helst etter en besittelsesendring.

Denne regelen gjelder når disse spillerne blir truffet.

En dommer skal vurdere følgende komponenter:

 • Er spilleren forsvarsløs?
 • Er det kjennetegn på «targeting»?
 • Er det en kraftfull kontakt i hode- eller nakkeområdet mot en motspiller med hjelmen, arm, hånd, neve, albue eller skulder?

Forøvrig gjelder det samme som sto under «9-1-3».

 

Bulls vs Trolls-026
Foto: Kristoffer Andreassen

Betyr targetingreglene at alle hjelmkontakter er regelbrudd? Nei, langt derifra. Fortsatt vil hjelmer møtes og tradisjonelle taklinger settes inn hvor det vil være kontakt med motstanders hode- og nakkeområder, men som er lovlige.
Hva så med følgende situasjon? En forsvarspiller bøyer seg ned for å gå lavt mot en ballbærer. Ballbæreren bøyer også kroppen ned rett før han blir truffet, og hjelmene møtes hardt i en kraftig smell.
Ingen regelbrudd. Forsvarsspilleren viste ikke kjennetegn på targeting, og at ballbæreren gjør seg vanskeligere å takle hører med til sporten. Legg dog merke til at i NFL er de strengere på dette med ballbærere som kryper sammen og kommer med hjelmen først. Der kan det komme under targeting.

 

Straffen for targeting

Det er to separate regelbrudd, men begge har samme straff:

PENALTY − In addition to the 15-yard penalty, automatic disqualification. The 15-yard penalty is not enforced if the Instant Replay Official reverses the disqualification.

15 yards, noe som alle personlige regelbrudd har, og i tillegg automatisk utvisning. Dette gjelder for alle serier i Norge. (I 2014 gjaldt automatisk utvisning kun i 1. div. senior.) Hvis det er videodømming på kampen skal utvisningen automatisk «reviewes». Hvis den da blir omgjort skal heller ikke yardstraffen måles ut, så fremt det ikke var i kombinasjon med et annet regelbrudd. I Norge brukes ikke videodømming under kampen, og ingenting kan gjøres om under kampen. Men kampreglementet sier noe om etter kampen:

Kampreglementet

Her kommer hovedpunktene om utvisning:

 • En person som er utvist er automatisk utestengt fra neste offisielle serie- eller sluttspillkamp for samme aldersbestemte serie der utvisningen fant sted.
 • Seksjonsledelsen kan idømme flere kampers karantene dersom det foreligger særlige grunner for det.
 • Alle utvisninger som er på video (hudl) vurderes i etterkant av kamp. Det må være utvetydige bevis på at vurderingen gjort på banen var feilaktig for at en karantene vil bli gjort om. Utvisningen står fortsatt.

Merknad:

 • Utvetydige bevis: Vi har altså videodømming i etterkant av kamper hvor det har vært en utvisning, og da brukes de reglene og føringene som er beskrevet i Regel 12. Det vil si at skal noe omgjøres må det vises med 100 % sikkerhet at det var feil. Hvis ikke vil karantenen stå. Ingen antagelser skal gjøres, og «mest sannsynlig at» holder ikke.
  (For targeting sin del er dette også i tråd med ønsket om å tvinge spillerne til å sikte lavere, kommer du høyt må du ta følgende av de riskene det utgjør.)
 • Selv i NCAA/NFL, med sine 10-talls HD-kameraer på hver kamp hender det titt og ofte at en dommeravgjørelse verken kan omgjøres eller bekreftes med videodømming («call stands»), så sjansen for at noe blir omgjort med vår (vanligvis kun) ene tilgjengelige vinkel er liten.
MaxEmanuelson_AX_9527
Foto: Max Emanuelson

Forrige ukes regelquiz

Spørsmålene finner man her.

Quiz 1: Rett svar er alternativ B. Hovedregel i sparkesituasjoner er at det sparkende laget ikke kan avansere sin egen punt etter at den har krysset den nøytrale sonen. Siden B-spilleren berørte ballen har A-spilleren lov til å ta ballen, men spillet skulle vært avblåst når han gjorde det.

Quiz 2: Rett svar er alternativ A. Siden B-spilleren klarte å ta imot ballen er sparkespillet over. Når han da fomler ballen er den fri, og alle kan ta den og løpe med den videre. (Fjerde forsøks fommelregel gjelder nå ikke.)

Quiz 3: Rett svar er alternativ A. Igjen sparkespill. Det sparkende laget har lov til å ta ballen siden den har gått mer enn 10 yards, men de har ikke lov til å avansere sitt eget spark.

 

Bulls vs Trolls-019
Foto: Kristoffer Andreassen
Ukens regelquiz

Quiz 1

A 2&6 @ A-30. Venstre defensiv tackle B55, som står mellom høyre guard og tackle, bommer på snappen og stuper inn i den nøytrale sonen uten å berøre noen. Høyre guard reiser seg opp.

A: A 2&11 @ A-25. Tjuvstart.

B: A 2&1 @ A-35. Offside.

Quiz 2

A 2&6 @ A-30. Venstre defensiv tackle B55, som står mellom høyre guard og tackle, bommer på snappen og stuper inn i den nøytrale sonen uten å berøre noen. Venstre guard reiser seg opp.

A: A 2&11 @ A-25. Tjuvstart.

B: A 2&1 @ A-35. Offside.

Quiz 3

A 2&6 @ A-30. Venstre defensiv tackle B55, som står mellom høyre guard og tackle, bommer på snappen og begynner å bevege seg framover, men kommer ikke inn i den nøytrale sonen. Høyre guard reiser seg opp.

A: A 2&11 @ A-25. Tjuvstart.

B: A 2&1 @ A-35. Offside.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x