Dommerspalten 20. april 2017

I dag går vi gjennom forrige ukes «What’s your call».
Forrige ukes spalte finner du her.

Jeg ba dere gjøre dere opp en mening ved å kun se på klippet én gang, og ikke bruke for lang tid. Dette for å simulere hvordan det vil være for en dommer. Men å ta en avgjørelse fra klipp 1 er svært vanskelig, vinkelen er jo helt feil sammenlignet med de to dommerne som faktisk står og ser nedover den nøytrale sonen. I klipp 2 ser vi i det minste nesten nedover den nøytrale sonen slik dommerne gjør. Dog er kameraet på den andre siden av situasjonen.

Før vi går gjennom hvert klipp vil jeg repetere de reglene som trengs for å ta en avgjørelse på disse klippene, og legge til et par detaljer som ikke ble nevnt forrige gang. Vil man lese regelteksten i detalj selv så finner man de i IFAF-R-7-1.

 • Tjuvstart er når en spiller på det angripende laget før snappen beveger seg på en brå måte som ligner på at spillet starter. Dette inkluderer for eksempel en såkalt begrenset linjemann som har gått ned i 3- eller 4-punkts-stance og som løfter hånda fra bakken.
 • Offside er når en spiller på det forsvarende laget enten er i den nøytrale sonen i det snappen går, eller hvis spilleren er i den nøytrale sonen før snappen og en offensiv linjemann som er truet av forsvarsspilleren beveger seg, eller hvis en forsvarsspiller før snappen har kommet helt forbi den nøytrale sonen.
  • Det er altså ikke et regelbrudd hvis en forsvarsspiller er i den nøytrale sonen før snappen uten at en angrepsspiller beveger seg.
  • Det er også begrensning på hvilke angrepsspillere som skal anses som truet av en forsvarsspiller i den nøytrale sonen:
   • Hvis forsvarsspilleren kommer inn i den nøytrale sonen rett ovenfor en offensiv linjemann så er den linjemannen og de to ved siden av definert som truet.
   • Hvis forsvarsspilleren kommer inn i den nøytrale sonen mellom to offensive linjemenn så er det de to linjemennene som er definert som truet.
Forhåpentligvis vil spillet starte lovlig. Foto: Ukjent.
What’s your call 1:

I skrivende stund har 40 stykker stemt, hvor 17 stykker mener tjuvstart og 23 stykker mener offside.

Beveger en angrepsspiller på seg på en brå måte før snappen? Ja, helt tydelig. Blant annet venstre guard A55.
Beveger en forsvarsspiller seg inn i den nøytrale sonen før snappen? Ja, selv om vinkelen ikke gir 100 % svar så kan vi med stor sikkerhet si at B82 gjør det, og han er i en posisjon til å true A55.
Så, hvis A55 går først så er det tjuvstart, men hvis B82 går først, kommer inn i den nøytrale sonen, og så beveger A55 seg som en reaksjon på det, så er det offside.

Selv med å stoppe og starte klippet er det nesten helt umulig å avgjøre hvem som beveger seg først, og enklere er det heller ikke på banen. Hva gjør man da?

Jo, kan man ikke avgjøre hvem som var først så skal det bedømmes som tjuvstart. Angrepsspillerene vet snapcounten, og det er det angripende laget sitt ansvar å stå stille til snappen går. Korrekt bedømmelse på klipp 1 er altså tjuvstart.

 

Whats your call 2:

I skrivende stund har 36 stykker stemt, hvor 9 stykker mener tjuvstart og 27 stykker mener offside.

Her er det tydelig at det er forsvarsspilleren som beveger seg først, og at han kommer inn i den nøytrale sonen før snappen. Men hvilke spillere er det som er definert som truet her? Jo, kun venstre guard! (Venstre receiver er også definert som linjespiller, men ikke som en begrenset linjespiller.) Det er kun begrensede linjespillere som er dekt av regelen om å være truet. Angrepsspilleren som beveger seg er ikke en linjemann, han er en (slot) back. Altså er det en tjuvstart siden backen beveger seg på en brå måte før snappen.
Korrekt bedømmelse på klipp 2 er også tjuvstart.

 

Seriestart!

Til helga starter den norske serien endelig! Dommerspalten ønsker velkommen forslag om temaer å skrive om, gjerne fra situasjoner i norske kamper.
Tar du bilder hvor dommere er med, og du vil dele dem med andre? Gjerne send dem, og de vil sannsynligvis komme i en dommerspalte.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x