Dommerspalten 22. oktober 2015

Forrige uke så vi på antall dommere, deres posisjoner og noen av de områdene hver dommer har særlig fokus på under en kamp. Men for at en kamp skal kunne avvikles trengs det enda flere funksjonærer. Lenkegjengen («chain crew»), ballpersoner og medisinsk ansvarlig er sentrale aktører der. I tillegg belyses noen administrative punkter som begge lag må oppfylle før kampen. Det er også på tide med quiz igjen.

Lenkegjeng («chain crew»)

4 forsøk på 10 yards. Selve fundamentet i amerikansk fotball. Og for å måle dette trengs lenken på 10 yards. I tillegg er det en forsøksindikator («down box»).

Lenken består av to staker med en kjetting mellom dem som gjør at stakene står nøyaktig 10 yards fra hverandre. I tillegg trengs en forsøksindikator.

For å operere dette trengs det minst 3 personer (lenkegjengen), men det er en fordel om man er 4. I Norge er det arrangør, vanligvis hjemmelaget, sitt ansvar å stille med disse personene. Kampreglementet setter som krav at de må være over 15 år gamle, og at de skal være tilgjengelig for opplæring senest 20 minutter før kampstart. En opplæring av en gjeng som ikke har vært dette før tar rundt 15 minutter. Det er svært viktig at de gjør denne meget viktige jobben bra, det er irriterende at kampen må stoppes for at lenkegjengen arbeider for sakte. Eller enda verre, at de utfører jobben feil. Som nevnt forrige gang, så er det Linjemannens oppgave å instruere og styre lenkegjengen.
En kamp vil ikke starte før opplæringen er fullført, og om kampstart blir utsatt på grunn av for seint ankommet lenkegjeng, eller om opplæringen tar unormalt lang tid, vil hjemmelaget bli straffet. Straffen er 10 yards og tap av myntkastet. Yardstraffen måles ut på avsparket. Om arrangør ikke får skaffet nok folk til lenkegjengen spilles ikke kampen.
Lenkegjengen anses som offisielle kampfunksjonærer og skal opptre nøytralt gjennom hele kampen. De kan ikke juble eller heie på et av lagene, eller vise tilhørighet til en klubb med klær eller andre effekter.

Ballpersoner

Arrangør plikter også å stille med minst 2 personer som ballgutter. Disse må være minst 13 år. Disse må også møte senest 20 minutter før kampstart for å få instruks. Om dette brytes er straffen det samme som for lenkegjengen. Ballpersonene anses også som offisielle kampfunksjonærer.

Medisinsk ansvarlig

Arrangør plikter også å skaffe en person som skal være medisinsk ansvarlig. En kamp starter ikke før denne er på plass, og godkjent. Straff som ovenfor. Uten en godkjent person til dette spilles ikke kampen.
Automatisk godkjente personer er leger, uniformert sanitetspersonell, autorisert ambulansearbeider eller fysioterapeuter. Eventuelt andre personer som skal være medisinsk personell må godkjennes av serieutvalget først.

Hva kreves av lagene før kampen starter?
  • Arrangør plikter å stille med minst 3 like kampballer. Disse skal leveres til dommerne for godkjenning minst 60 minutter før kampstart.
  • Bortelaget kan spille med sine egne baller om de ønsker det. Da må også de stille med minst 3 baller til dommerne for godkjenning minst 60 minutter før kampstart.
  • Begge lag plikter å levere en fullstendig spillerliste («roster») ferdig underskrevet til hoveddommer minst 60 minutter før kampstart. Straffen for å levere for seint er 15 yards og tap av myntkastet. Dommerne foretar så en lisenssjekk av spillerne.

 

Ukens regelquiz.

Til hvert spørsmål vil man få presentert flere alternativer på hva neste spill skal være. Løsning vil komme neste gang. Det oppfordres til at man gir sine forslag til svar som kommentar nedenfor.

Quiz 1:

A 3&25 fra B-45. Lag A kaster en framoverpasning til A88, men han blir forstyrret av B99 på B-25 før ballen ankommer. Pasningen blir ufullstendig. En dommer har kastet et flagg for defensiv pasningsinterferens.

A: A 3&5 fra B-25. Lag A får ballen der regelbruddet skjedde. Omspill av tredjeforsøk.

B: A 1&10 fra B-25. Lag A får ballen der regelbruddet skjedde. Automatisk første forsøk.

C: A 3&10 fra B-30. Lag A får ballen etter 15 yards straff. Omspill av tredje forsøk.

D: A 1&10 fra B-30. Lag A får ballen etter 15 yards straff. Automatisk første forsøk.

Quiz 2

Etter et avspark som ble sparket til en touchback skal det mottakende laget begynne på sin egen 20-yard-linje. Men før hoveddommeren får blåst ballen klar for spill blir en av receiverene flagget for usportslig oppførsel fordi han slang med leppa til en motstander.

A: A 1&10 fra A-10. Selv om straffen er 15 yards måles det kun ut en avstand som tilsvarer halvparten til deres egen mållinje. I tillegg skjedde regelbruddet før hoveddommeren blåste klart for spill slik at lenken flyttes etter og dermed 1&10.

B: A 1&10 fra A-5. Straffen på 15 yards måles ut, og siden regelbruddet skjedde før hoveddommeren blåste klart for spill blir det 1&10.

C: A 1&20 fra A-10. Selv om straffen er 15 yards måles det kun ut en avstand som tilsvarer halvparten til deres egen mållinje. Det spiller ingen rolle at regelbruddet skjedde så tidlig, straffen gjør at det blir 1&20.

D: A 1&25 fra A-5. Straffen på 15 yards måles ut. Det spiller ingen rolle at regelbruddet skjedde så tidlig, straffen gjør at det blir 1&25.

Quiz 3

A 4&2 fra B-32. Lag A går for det, og kjører et løpespill, men ballbæreren blir taklet etter kun 1 yard av B23. B30 kaster seg seint inn i taklingen og blir flagget for sein takling.

A: A 1&10 fra B-16. Lag A beholder ballen fordi etter straffen på 15 yards er ballen forbi lenken.

B: B 1&10 fra B-16. Lag B får ballen fordi Lag A ikke klarte å få et nytt første forsøk under spillet, og dermed ble det automatisk Lag Bs ball idet spillet ble dødt.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x