Dommerspalten 29. oktober 2015

Denne ukes spalte ser nærmere på et av de regelbruddene som ofte skjer, nemlig holding. Er det ett regelbrudd som går igjen hvis spillere klager til dommere under kampen, så er det dette. Særlig Umpiren, som er den dommeren som har en god del av den offensive linja som ansvarsområde, får ofte henvendelser fra defensive spillere under kampen om at offense holder. Men ikke alt som det klages på er nødvendigvis et regelbrudd…

Selv om holding vanligvis er et regelbrudd som er forbundet med det angripende laget, så er det fullt mulig at det kan bli gjort av en defensiv spiller også. (Selv om mange «lærer» på treningsfeltet at defense har lov til å holde.) Men la oss se på det angripende laget først, og hva som kreves for at det skal være et regelbrudd.

Offensiv holding

Et problem er at navnet på regelbruddet indikerer at når noen bare tar tak i noen («holding») så er det et regelbrudd. Men man må skille på navnet «holding» og hva reglene sier utgjør et holding-regelbrudd. Det reglene sier er at for at det skal være et holding-regelbrudd så må det BÅDE ha vært et grep OG en restriksjon av motspilleren. Bare et grep er ikke et regelbrudd.

Ordet «grep» som er brukt her er ganske vidt, og det omfatter følgende fra reglene:

  • Et tradisjonelt grep på en motstander med lukket hånd.
  • En arm rundt en motspiller.
  • En arm eller en hånd, selv om den er åpen, som en en spiller får foran en annen spiller mens han selv er på siden eller bak ham.
  • Låsing av en motstanders arm med sin egen arm.

Eksempler:
Høyre guard tar tak i en motstanders skjorte. Motstanderen løper mot ballbæreren som er ute på en sweep, men blir ikke hindret av at guarden holder i skjorta. Ikke et regelbrudd, selv om hele sidelinja kommer til å rope på det…
Defensiv tackle er på vei gjennom. Centeren har tapt duellen og har en arm rundt ham. Umpiren følger med og vurderer om det er en restriksjon. Tacklen kommer seg fram saktere enn om centeren ikke hadde armen rundt ham, men likevel klarer han å sacke quarterbacken. Umpiren holder derfor igjen flagget i beltet. Siden den defensive spilleren klarte å utføre taklingen har han ikke blitt hindret nok til at dette var et regelbrudd av centeren.
Venstre guard tar tak i padsen til en defensiv linjespiller. Den defensive linjespilleren prøver ikke å komme seg løs, men står der og roper på holding. Siden han da faktisk ikke prøver å komme seg løs er det ikke restriksjon, og ikke et regelbrudd.

Vi ser altså at det må gjøres en vurdering av dommerne på restriksjonskravet i regelbruddbeskrivelsen. For å lette denne vurderingen, og for å få en felles forståelse av hva som skal bedømmes som regelbrudd og ikke, har det blitt identifisert kategorier av holdinger og deres kjennetegn. Dette står ikke i regelboken, men i den andre boken som dommere skal forholde seg til. Denne boken kalles teknikkboken («mechanics»). I tillegg til disse kategoriene gis det også følgende føringer:
Det må også affektere spillet og/eller være svært synlig for at det skal være et regelbrudd.

Bulls vs Vikings 2015 semifinals-054

Defensiv holding

Mange lærer at forsvarsspillere har lov til å holde så mye de vil, men det er ikke sant. Forsvarsspillere har samme begrensninger som angrepsspillere, men med et par unntak:

  • Forsvarsspillere har lov til å dytte, dra, unngå eller løfte angrepsspillere når de selv prøver å komme seg til ballbæreren.
    • Men ikke lov til å takle eller holde igjen en annen motstander enn ballbæreren.
  • Forsvarsspillere har lov til å dytte, dra, unngå eller løfte angrepsspillere som tydelig prøver å blokke dem.

Eksempler:
En defensiv tackle tar tak i en offensiv linjespiller og dytter ham unna slik at han kan komme seg gjennom linja og takle ballbæreren. Lovlig.
En defensiv tackle tar tak i en offensiv linjespiller og drar ham unna slik at linebackeren kan komme seg gjennom linja og takle ballbæreren. Ulovlig, defensiv holding. Dette kalles gjerne «pull-and-shoot».
En linebacker blir blokkert nedover banen av en offensiv guard. Linebackeren tar tak i guarden og dytter ham unna slik at han kommer seg mot spillet. Lovlig.
En defensiv tackle holder igjen en offensiv spiller som ikke prøver å blokke den defensive spilleren, men som skal blokke for ballbæreren. Ulovlig, defensiv holding.

Forrige ukes regelquiz
Quiz 1

Rett svar: Alternativ D.
Yard-straffen for defensiv pasningsinterferens (DPI) kan maksimalt være 15 yards, men inkluderer alltid et automatisk første forsøk. (I NFL får det angripende laget ballen der regelbruddet skjedde, så der kan det teoretisk være en 99 yards straff.)
Skjer regelbruddet under 15 yards fra forrige punkt legges ballen der, dvs, hadde regelbruddet i oppgaven skjedd på B-40 så hadde Lag A hatt første forsøk og 10 yards derfra.

Quiz 2

Rett svar: Alternativ A.
Lenken settes per regel når Hoveddommeren erklærer ballen klar for spill. Siden det ikke har skjedd her vil lenken flyttes etter slik at det blir 1&10. Og som hovedregel vil en straff ikke bli målt ut mer enn halvparten av avstanden igjen til lagets egen mållinje (unntatt DPI).
Hadde regelbruddet skjedd etter at Hoveddommeren hadde erklært ballen for klar for spill ville det blitt 1&20 fra A-20.

Quiz 3

Rett svar: Alternativ B.
Siden regelbruddet er et dødballsregelbrudd, det skjer jo etter at spillet er dødt, så vil resultatet av spillet bestå. Dermed har ikke Lag A klart et nytt første forsøk, og ballen går over til Lag B. (I det øyeblikket spillet blir dødt.) Regelbruddet skjer dermed etter at ballen er gått over til Lag B og før ballen er klar for spill.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x