Dommerspalten 5. november 2015

Unødvendig røffing. Et regelbrudd som det ligger i navnet hva som er gjort ulovlig, men som likevel kan virke litt diffust i en sport som amerikansk fotball hvor hurtighet, kraft og tøffe «hitter» er en del av spillet. I dag skal vi se på hvilke situasjoner som faller under dette regelbruddet.

Det ligger jo i navnet hva som har skjedd: At en spiller har brukt for mye kraft i en situasjon hvor dette ikke er lov. Det er mange regelbrudd hvor dette er tilfelle, og mange av dem har egne navn. For eksempel: Røffing av passeren, røffing av sparkeren og sein takling av ballfører.

Det er særlig i disse situasjonene hvor annen unødvendig røffing skjer:

  • Mot en spiller som ikke deltar i spillet lenger, vanligvis et godt stykke unna spillet (selv om spillet pågår). Typisk situasjon kan være en defensiv linjemann som stopper å spille fordi ballbæreren har sprunget langt forbi ham, og som deretter blir blokket hardt av en offensiv spiller.
  • Mot en spiller som har sluttet å spille fordi han ser at spillet er dødt, eller holder på å dø. Dette er vanlig rundt der spillet skjedde.
  • Mot en pasningsmottaker som slapper av fordi han ser at han ikke har sjanse til å ta imot pasningen som ble kastet til ham. Så blir han «kremet» av en defensiv spiller som skulle ha sett at pasningen ikke kunne tas imot.

Felles for disse punktene er at de spillerne som nå har gitt opp å spille slakker på farten og er ikke lenger konsentrerte og ikke klar til å ta imot en blokk. Dermed er de mer utsatt for skade.

For de som har holdt på med amerikansk fotball en god stund er nok disse «hittene», som nå skal gi flagg for unødvendig røffing, noe som er ansett som en del av fotball. Og det er forståelig da dette er noe man før anså som en del av sporten. Såkalt «old school football». Disse «hittene», og skadene de kan gi, er noe man i lengre tid har ønsket bort fra sporten. Reglene ble oppdaterte og dekker disse spillerne som ikke lenger deltar i spillet.

Lura Bulls U19 2015 - foto Eivind Amdal

Ukens regelquiz
Quiz 1:

Etter at fjerde periode er over er stillingen 21 – 21, og det skal spilles ekstraperioder («extra periods»/overtid/»overtime»).
Hjemmelaget starter med ballen og skårer en Touchdown. Hva er neste spill?

A: Ingen neste spill. Kampen er over og hjemmelaget vinner fordi de skåret en Touchdown og ikke et Field Goal.
B: Ekstrapoengforsøk. Og etter dette skal hjemmelaget ta et avspark slik at også bortelaget får ballen.
C: Ekstrapoengforsøk. Og etter dette skal bortelaget begynne med ballen på B-25-yardlinja.
D: Ingen neste spill. Kampen er over og hjemmelaget vinner fordi de var det første laget som skåret.

Quiz 2:

Det er fortsatt uavgjort etter at den andre ekstraperioden er over. Bortelaget skårer en Touchdown på en pasning på første forsøk i starten av tredje ekstraperiode. Derimot blir ekstrapoengforsøket mislykket slik at bortelaget bare leder med 6 poeng.
Hjemmelaget skårer også en Touchdown når de begynner forsøksserien sin. De skynder seg og stiller seg opp for ekstrapoeng og sparker ballen mellom stengene.

A: Hjemmelaget vinner siden de nå har skåret 7 poeng.
B: Det er fortsatt uavgjort fordi hjemmelaget kun har skåret 6 poeng.

Quiz 3:

Stillingen er A 17 – B 20. Lag A har 3&7 fra B-20. Forrige spill var en ufullstendig pasning slik at kampklokka starter på snappen. Det er 10 sekunder igjen av 4. periode. Lag A har ingen timeouter igjen.
Lag A forsøker å sparke et Field Goal, men sparket blir blokkert av en defensiv linjemann og ballen spretter tilbake til det offensive bakfeltet. A23 legger seg på ballen på B-25, og da er det 3 sekunder igjen på kampklokka.

A: Lag Bs ball 1. og 10 fra B-25. Etter et spark tilhører ballen alltid det mottakende laget.
B: Lag As ball 4. og 12 fra B-25. Klokka vil stoppe, og starte på snappen, slik at Lag A kan prøve et Field Goal til.
C: Lag As ball 4. og 12 fra B-25. Klokka vil ikke stoppe slik at kampen vil ende før de får snappet igjen. Lag B vinner.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x