Dommerspalten 7. juli 2016

Ford mot Bowen NM 2016 - foto Henning Ringlund
Foto: Henning Ringlund

Vårsesongen er over, og feriemodusen har nok satt inn for mange (skribenten inkludert). Men for vår representant i U19-VM som pågår i Kina er ikke sesongen over ennå.

Øyvind Løken skal, omtrent når denne spalten sendes ut, dømme semifinalen mellom USA og Japan. Vi ønsker lykke til! Og vi håper sesongen hans forlenges ytterligere når det er tid for finale på søndagen.

Så over til forrige ukes to spørsmål.

Quiz 1: Rett svar er alternativ B. Ingen regelbrudd.
Etter at en framoverpasning er berørt utgår pasningsinterferensregelen. Det betyr at kontakt mot eller av pasningsmottakere er lov så lenge kontakten ellers er lovlig, altså at kontakten bryter andre regler. Ingenting i spørsmålet indikerer at dytten A88 får ikke bryter noen andre regler. Ergo ingen regelbrudd, og en ufullstendig pasning.

Quiz 2: Rett svar er alternativ B. Lag Bs ball, 1. og 10 fra 20-yardlinja.
Når det gjelder scrimmagespark (punt og field goal) som krysser den nøytrale sonen er det svært viktig når en forsvarspiller berører ballen. Skjer berøringen i eller før den nøytrale sonen er ballen ikke fri, og en angrepspiller har ikke lov til å berøre ballen. Skjer berøringen etter den nøytrale sonen er ballen fri, og en angrepspiller har lov til å berøre ballen.
I tillegg gjelder en spesialregel som sier at en blokkering av et scrimmagespark som skjer opptil 3 yards forbi den nøytrale sonen skal anses som om blokkeringen skjedde i den nøytrale sonen.
Dermed er det rimelig klart ut fra spørsmålet at ballen ikke er fri da ballen ikke er berørt av en forsvarspiller forbi den nøytrale sonen. Vi har et mislykket field goal-forsøk. Summen av dette er da at det forsvarende laget skal få ballen på det stedet som gir dem best mulig posisjon av enten 20-yardlinja, eller der det ble snappet fra, eller der ballen ble død.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x