Dommerspalten 8. oktober 2015

Det angripende laget har mange ting å passe på at de gjør rett før de setter spillet i gang med en snapp. I dag ser vi på dem.

Ulovlig innbytte, encroachment, tjuvstart, ulovlig snapp, forsinkelse av spillet, ulovlig skift, ulovlig bevegelse, ulovlig formasjon. Lista er lang av regelbrudd det angripende laget kan begå før de i hele tatt får prøvd å skaffe seg noen yards. En felles ting med alle disse tekniske regelbruddene er at de har 5 yards straff. La oss se litt på hver av dem:

Ulovlig innbytte

Mellom spillene har et lag lov til å bytte så mange spillere de vil. Derimot vil det angripende laget bli straffet for et ulovlig innbytte hvis:

 • En innbytter ikke kommer inn fra sitt eget lagområde.
 • En spiller som byttes ut ikke går ut på den sidelinja nærmest lagområdet sitt.
 • Det tar mer enn 3 sekunder fra en innbytter har kommet inn på banen og kommunisert med noen til en spiller må være på vei ut av banen.
 • Hvis den 12. spilleren ikke rekker å forlate banen før det snappes.
 • Hvis huddelen brytes med 12 spillere. En spiller er ansett som en del av huddlen om han er innenfor 10 yards av den. Dette er uavhengig av 3-sekunders-regelen, og straffes selv om spilleren reagerte innen 3 sekunder og er på vei ut.
 • Hvis det er 12 spillere i huddelen i mer enn 3 sekunder.
 • En innbytter ikke kommer innenfor innbyttemerkene (numrene) før ballen snappes. Så skal innbytteren stille seg opp utenfor numrene må han først innenfor numrene og så gå ut. Tanken er å forhindre lurebytter ved sidelinja (som er en usportslig oppførsel.)
 • Ingen kan komme inn når spillet er i gang, eller 12. mann kan ikke gå ut når spillet er i gang.
 • Etter et lovlig bytte må den spilleren som kom inn være inne minst ett spill, og den som gikk ut må være ute minst ett spill. (Unntak: Hvis det tas en timeout av et lag eller hoveddommer.)

I 9-manns-fotball går det på den 10. spilleren istedenfor den 12.

Encroachment

Når det angripende laget går fra huddelen sin har de ikke lov til å være i eller forbi den nøytrale sonen etter at spilleren som skal snappe har inntatt posisjonen sin over ballen.
Unntak:

 • Spilleren som skal snappe ballen har lov til å være inne i den nøytrale sonen. (Men ikke over.)
 • Spillere på vei ut og innbyttere på vei inn har lov til å krysse sonen for å komme til/fra lagområdet sitt.
Tjuvstart

Tjuvstart er en bred kategori, og jeg nevner hovedpunktene for det som går under dette regelbruddet her.

Etter at de offensive spillerne har gått fra huddelen sin og kommet til sin posisjon vil følgende være en tjuvstart: (Se forøvrig også denne spalten.)

 • En bevegelse som simulerer starten på spillet.
 • Spilleren som har stilt seg opp for å snappe skifter til en annen posisjon.
 • En linjemann som har gått ned i en 3- eller 4-punkts oppstilling («stance») som rører hånd/hendene sine eller gjør en annen brå bevegelse. (Men snapperen har lov til å rolig skifte grep på ballen.)
 • Hvilken som helst spiller som gjør en brå bevegelse, dette inkluderer også quarterbacken og andre backer.
 • Om laget ikke har stått i ro samtidig i ett sekund etter at de brøt huddelen.
Ulovlig snapp

Krav for at en snapp skal være lovlig er: Ballen må beveges bakover i en jevn og kontinuerlig bevegelse og med så høy fart at ballen forlater hånden til spilleren som snapper. Dette forhindrer at ballen løftes, beveges framover eller beveges rykkete. Legg dog merke til at ballen ikke trenger å gå mellom beina på den som snapper, og den kan godt gå på skrå.

Forsinkelse av spillet

Ballen må snappes før spillklokka har kommet ned til null. (Det er også ulovlig å snappe før ballen er klar for spill, men det skal godt gjøres.)

Polen vs Russland skjermbilde 2015
Det er mye å passe på for både spillere og dommere før ballen snappes.

Felles for de ovenstående regelbrudden er at spillet blåses av i det regelbruddet skjer, og så måles straffen ut. Tanken er at spillet ikke har startet på korrekt måte, og da kan det ikke spilles. Punktene nedenfor er regelbrudd først når spillet har startet, så derfor blåses det ikke av. Spillet får lov til å gå, og så ordner man opp etter at spillet er over.

Ulovlig skift

Et skifte er definert som to eller flere spillere som skifter posisjon eller oppstilling («stance») samtidig. Et skifte er over når alle spillerne på laget har stått i ro samtidig i ett sekund. Hvis ikke alle spillerne har stått i ro samtidig i ett sekund før snappen går er det et ulovlig skifte.
(Hvis ikke alle spillerne har kommet til ro i ett sekund første gang de stiller seg opp etter huddelen, er det en tjuvstart, se ovenfor.)

Ulovlig bevegelse

Idet snappen går har kun én spiller lov til å være i bevegelse på det angripende laget. Denne spilleren kan bevege seg sidelengs eller bakover på banen, men ikke mot den nøytrale sonen. (Det er lov å bevege seg framover før snappen, men da må man enten komme til ro eller skifte retning før det snappes.)

Ulovlig formasjon

En ulovlig formasjon har man hvis man har flere enn 4 spillere oppstilt i bakfeltet (offensive backfield), eller hvis man ikke har minst 5 spillere oppstilt på den offensive linja med nummer 50-79.

Hva med det forsvarende laget?

Joda, de har noe de må passe på de også, men langt fra så mye som det angripende laget. Ulovlig innbytte og offside er regelbruddene som skjer oftest før snappen der.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x