Er ny proffliga i Australia et drømmeslott?

National Gridiron League logo 2

På høsten neste år er det oppstart for en ny profesjonell liga innen amerikansk fotball, når National Gridiron League (NGL) har kickoff. Men er ligaen levedyktig, eller er det et konsept som tar vann over hodet?

Her er en kort introduksjon av planene fra NGL selv:

 

La det være sagt med en gang; fasiten på om dette prosjektet er i overkant ambisiøst, får vi om 10-12 måneder. Da skal NGL være på banen og i full drift. Forarbeidet har foregått en god stund, og på mange vis ser det ut til å være solide grep som tas. Om forsøket på oppstart hadde eksistert i USA, så hadde det helt klart vært et av de mer seriøse forsøkene der – sett fra utsiden. I Australia er det alene, men samtidig er det ikke bare bare: Årsaken til at det ikke popper opp slike forsøk (om vi ser vekk fra enkelte web-tigere som Downunder Football League) i Australia på lik linje med USA, handler naturligvis om hvilken idrett vi snakker om.

Dette er amerikansk fotball, ikke australsk fotball eller en annen idrett med godt rotfeste i den australske befolkningen. Det får naturligvis noe å si også for mulighetene til å lykkes: Man skal ikke bare nå et allerede eksisterende marked av folk som er villige til å bruke pengene sine på billetter og klær m.v. i tilknytning til amerikansk fotball – man må også skape det markedet!

At NGL er bevisste denne utfordringen fremstår som klart allerede i deres første pressemelding, som ble publisert 13.mai 2014. Et avsnitt av den lyder:

NGL - utdrag fra første pressemelding mai 2014

Du finner pressemeldingen fra 13.mai 2014 i sin helhet her. Av de 9 lagene man sikter på å ha i seriespill i 2016, er navn og logo på 4 publisert hittil. De er:

  • Brisbane Outlaws
  • Gold Coast Kings
  • Logan City Wolverines
  • North Coast Heat
Brisbane_Outlaws_Logotype_Transparent
Brisbane Outlaws sin logo

I Australia er mottakelsen blandet blant de som har lagt merke til NGL. Noen stusser over utsagn fra NGL om å konkurrere med NFL innen 5 år, noen på finansieringsmodellen, mens andre reagerer på et forventet tilskuerantall på 5.000 pr. kamp, noen på troen om en FTA (free-to-air) TV-avtale slik ligaens ledelse synes å ha, og noen over at det ser ut til å være amerikanske spillere -og ikke australske- som ser ut til å være hele fokuset hittil.

 

Image is…vågale grep?

Millenium Gear - ugliest uni ever
Ok…

NGL ser ut til å ta image-byggingen sin seriøst, og nylig annonserte ligaen en avtale med amerikanske Millennium Gear om drakter og klesdrakter til både lagene, spillerne, trenerne, cheerleadere, dommere og andre involverte i ligaen. Millennium Gear er ingen stor aktør, en artikkel i Indianapolis Recorder så sent som i september beskriver bedriften som en «small business». Når de skal levere klær til en verdi av $500.000,- gratis til NGL blir det altså en betydelig investering for dem som de utvilsomt må hente inn via økt eksponering. Det er vanskelig å se for seg at de skal greie det den økonomiske utfordringen noe slikt er, uten en sterk økning i driftsinntektene både i det internasjonale og amerikanske markedet. Om vi skal tro Buzzfile sine tall om Millennium Gear, så snakker vi altså om en sum som er mer enn to ganger så mye som selskapets årlige inntekter (og da snakker vi om inntekter før utgifter er trukket fra; ikke overskudd).

 

Mye bra, men det er noe som skurrer…

Oppstart for ligaen er 7.august 2016. Da sikter vi til kickoff, ikke alt forarbeidet som må være lagt ned før den tid. Det arbeidet har for lengst startet, og det er ikke fritt for at vi nikker anerkjennende til en del av grepene. Blant annet er en del sentrale trenere og spillere allerede signerte til kontrakter, det er gjennomført tryout i USA, og lanseres stadig flere mindre nyheter i drypp som holder oss engasjert.

Flere av spillerne som er signert er svært solide, selv om vi naturligvis ikke snakker NFL-standard, og tildels ikke CFL heller. Hadde de vært det, så hadde de trolig vært signert der. Det betyr ikke at vi snakker om folk som ikke kan football; en kikk på foreløpige signeringer røper en rekke navn vi kjenner godt fra egen scouting av topp-prospekter til europeisk amerikansk fotball.

Noe stusser vi allikevel over. I denne artikkelen på NGL sin webside skrives det f.eks. om signeringen av Joseph LeBeau. Der skrives det også at han spilte for NewYorker Lions i GFL i 2014, og ledet GFL i sacks med 14. Problemet er bare at det ikke stemmer med statistikkene til GFL i det hele tatt. Her er statistikkene til LeBeau (nederste linje) for Lions i 2014:

LeBeau stats GFL 2014

Man kan se for seg at NGL bare bommet på årstallet, men statistikkene fra GFL understøtter ikke en slik forståelse heller.

Det er andre røde flagg også. En nyhet om en offensiv assistenttrener forsvant på websiden, selv om linken ligger igjen på minst 1 facebook-side tilknyttet ligaen. En tekst om signering av en spiller fremstår som ganske pussig fordi den bruker tid på å forklare at spilleren ble sparket ut fra college-laget sitt, for deretter ikke å si noe om årsak eller hvorfor det tydeligvis ikke er noe problem for NGL:

NGL om Dye

Vi hadde nok forventet at de i det minste forklarte hvorfor det ikke har noe å si (f.eks. kunne man sagt noe om det å gi folk en ny sjanse, eller lignende floskler).

Mange av undersidene på NGL sin webside er uferdige. Det er forsåvidt greit nok – det er lenge til ligaen skal til aksjon. Men det ser ikke særlig profesjonelt ut når en stor del av websiten består av teksten «We appreciate your patience while we populate this page» (eksempel). En side har også informasjon om at det kommer informasjon om planlagte hendelser i 2015. Det kan fort være noe så banalt som en skrivefeil, men i kombinasjon med alt det andre skaper det et visst inntrykk av at det går litt fort i svingene og kanskje er mer tanker bak enn ressurser bak.

Da hadde det nok kanskje vært bedre å sørge for at websiden var hakket mer begrenset, og så rulle ut sider etterhvert som de eksisterer med et vettugt innhold, slik at nysgjerrige sjeler ikke klikker seg ihjel blant det innholdsløse som foreligger på siden nå.

Det skal bli spennende å se hvordan NGL ser ut når de treffer banen i august neste år. Foreløpig er det en viss skepsis til prosjektet, men langt fra like mye til en god del andre initiativer som har dukket opp de siste årene. Vi har et håp…!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x