Fremtidens stjerner: 10 spillere du må vite hvem er før NFL-draften

QB Lamar Jackson er en spiller som vil få mye spalteplass denne våren. Photo credit: Rich Barnes-USA TODAY Sports

Vi er godt inne i den såkalte «draftsesongen», NFL Combine er rett rundt hjørnet, og dette er ti spillere du er nødt til å vite hvem er før de 32 NFL-lagene skal plukke collegespillere i april.

Louisville QB Lamar Jackson

Lamar Jackson er kanskje den mest omdiskuterte spilleren før årets NFL-draft. På den ene siden har du tilhengerne hans som sverger til at han er den beste mobile quarterbacken siden Michael Vick, og på den andre siden har du de som sammenligner han med Terrelle Pryor og Braxton Miller; quarterbacker som har skiftet posisjon til wide receiver i NFL.

Så har du selvsagt de som har han et sted midt imellom, som meg selv, som ser det ekstreme fotballtalentet – men også åpenbare feil i pasningsspillet. Det største problemet for Lamar Jackson er at NFL-lag vil ha problemer med å evaluere han mot andre quarterbacker i denne draften, for han skiller seg så voldsomt ut. Lamars største styrke er i aller høyest grad evnen til å komme seg unna trøbbel, og skaffe yards langs bakken. Tar du vekk det elementet ved spillet hans er han bare en gjennomsnittlig quarterback, og det er langt fra alle NFL-lag som har en trener og et angrep som tillater quarterbackene sine å løpe. Noe på grunn av gammeldags tankegang, men også for å hindre deres viktigste spiller på banen fra å bli skadet. Det er ikke til å stikke under en stol at quarterbacker oftest blir alvorlig skadet når de er utenfor lomma, som for eksempel skjedde med Carson Wentz og Aaron Rodgers i fjor.

Det imiterer hvor Louisville-spilleren potensielt kan ende opp, og når du fra før av må trekke fra de lagene som allerede har løsningen sin på quarterback-plass, så begynner Lamar Jackson-destinasjonene å bli få.

Han er en helt elektrisk spiller som kan score poeng fra hvor som helst på hele banen, både med beina og armen, men hvem vil ha plass til Heisman-vinneren fra 2016?

Penn State RB Saquon Barkley

Av noen sementert som den aller beste spilleren i årets draft. Det går nok enda noen år før vi får se en runningback plukket med det aller første valget, men Saquon Barkley er kanskje det nærmeste vi kommer på en stund.

I likhet med Leonard Fournette og Ezekiel Elliott er han i alle fall forventet å forsvinne fra draftbrettet svært tidlig. En spiller som Barkley, som mer eller mindre er komplett som runningback, vil kunne forbedre hvilket som helst lag. Når vi i tillegg vet at både New York Giants (valg nummer 2) og Indianapolis Colts (valg nummer 3) sårt trenger et skikkelig løpespill, så er det ikke umulig at vi får se den tidligst draftede runningbacken siden Trent Richardson (3.-valget i 2012).

Det som gjør Barkley spesiell i sammenligning med Fournette og Elliott er suksessen hans på special teams. NFL-lag elsker spillere som kan bidra på special teams, og med mindre de er redde for å utsette han for skade vil Barkley kunne bidra sterkt på returer fra dag én.

Og i tilfelle dere ikke har hørt det allerede, han sammenlignes med Barry Sanders…

Oklahoma QB Baker Mayfield

Nok en spiller som har fått ekstremt mye oppmerksomhet, mye selvsagt på grunn av at han vant Heisman-trofeet i år. Størrelsesmessig er Baker Mayfield en tro kopi av Johnny Manziel, og utenfor banen drar han nesten med seg like mye rot som det den da Texas A&M-quarterbacken gjorde. Den litt uheldige hendelsen mot Kansas betydde kanskje ikke så mye i seg selv, men på toppen av litt andre tvilsomme karakterproblemer kan det ha vært utslagsgivende.

Talentet er det derimot lite å si på, og til tross for at han bare er 6 ft 0 in så var han dødelig effektiv i sitt siste år på college. Han er en spiller som får spillerne rundt seg til å tro på at de kan score hver eneste drive, og det er nettopp det NFL-lag trenger.

Så er det en hårfin linje mellom å ha for mye selvtillit, og å ha akkurat nok selvtillit. Manziel var nok på feil side av den linja, så gjenstår det å se hvor Baker Mayfield plasserer seg.

Wyoming QB Josh Allen

Det er, som vanlig, quarterbackene som får mye oppmerksomhet i år. Josh Allen er en annen som er forventet å gå høyt i april. Han har, som NFL-speidere liker å si, «alle verktøyene til å lykkes». Han har en ekstrem arm, han er høy, og han kan plukke opp yards langs bakken. Fysisk er han mer eller mindre som Colin Kaepernick var ut fra college.

Men så er det mer ved en quarterback enn det fysiske. Etter å ha imponert for Wyoming i 2016, så det nesten ut som presset ble for stort for 21-åringen i 2017. Han slet med å fullføre pasninger, hadde for mange turnovers, og vant svært få kamper. Tilhengerne hans mener «statistikk er for tapere», og NFL har vist gang på gang at de vil ligge langflate etter høye quarterbacker med en stor arm til tross for åpenbare problemer med å lese banen raskt nok. Paxton Lynch er et nylig eksempel, og det er langt fra umulig at også Josh Allen blir valgt i den første runden.

UCLA QB Josh Rosen

Josh Rosen er derimot et mer sikkert kort. UCLA-spilleren har hatt noen uheldige utspill om at fotball og college ikke passer sammen, og skal visstnok ha punget ut for et boblebad i studentboligen sin, men på banen er han det nærmeste du kommer en perfekt quarterback.

Sammenligninger dras til en annen California-kid, nemlig Jared Goff. Begge har ønsket NFL-størrelse, en arm over gjennomsnittet, og spilte i et såkalt «Pro Style»-angrep. Han er NFL-klar.

Om han blir det første valget i årets draft gjenstår å se, men han er hvert fall et alternativ for et Cleveland Browns på quarterback-jakt.

USC QB Sam Darnold

Darnold er det andre alternativet. Samme størrelse som Rosen, men der Rosen svikter totalt på løpetur er Sam Darnold en ekspert på å kjempe til seg ekstra yards. Han er god til å improvisere, og har en veldig god forståelse for hva som foregår rundt han. Han er på mange måter en light-versjon av Andrew Luck.

Nå sier jeg ikke at han er like god som Luck var når han ble draftet med det første valget av Indianapolis Colts, men Darnold har mange av de samme kvalitetene. Han er tøff, nokså atletisk, og har en bra arm. Han er trolig det reneste quarterback-prospektet i år, og det gjør deg ofte til den første spilleren på draftscenen i april.

Notre dame OG Quenton Nelson

Det er ikke så ofte en guard blir omtalt som den soleklart beste o-linjespilleren i draften, men det er tilfellet i år. Notre Dame-quard Quenton Nelson er solid tvers gjennom, og gjorde svært få feil i South Bend.

Han flytter lett på sine 330 pund, og er nok også en av de sterkeste spillerne i årets draft. Han er veldig våken, og kan gjøre mye på bare ett play. Flytte en nose tackle, og så plukke opp en blitz? Null problem. Han er spesielt god i løpespillet, og jeg tror han passer perfekt for en mobil quarterback i NFL.

Georgia LB Roquan Smith

Hvert eneste år er det en linebacker som skiller seg ut, og i år den spilleren Roquan Smith. Han var Georgia sin viktigste forsvarsspiller i fjor. Han har en unik reaksjonstid, fart og rekkevidde som gjør han involvert i nesten hvert eneste play. Han er «quarterbacken i forsvaret», og vet nøyaktig hva som skjer til en hver tid.

Der stopper det vanligvis for de fleste linebackere, men Smith er i tillegg ekstremt god til å dekke opp receivere. Han spiller ballen som en cornerback, og med alle de kvalitetene skal det mye til om han faller langt ut av topp 10.

Virginia Tech LB Tremaine Edmunds

Smith skiller seg kanskje ut som den mest allsidige linebackeren, men spilleren med høyest potensiale er 19 år gamle Tremaine Edmunds. Han er en helt enorm linebacker, som likevel beveger seg sjokkerende raskt. Han takler rett ut av læreboka, og har størrelsen til å dekke opp hvem som helst i pasningsspillet.

Med de forutsetningene er det garantert et NFL-lag som vil titte tidlig og lenge på Edmunds. Han har av og til problemer med å prosessere det som skjer foran han, men det kommer forhåpentligvis med årene. Om han kan rydde opp de sidene ved spillet hans er han et ansikt som brått kan dukke opp i bronse i Canton om 15-20 år.

Alabama S Minkah Fitzpatrick

Alabama slutter ikke å produsere verdensklassespillere i forsvar. Minkah Fitzpatrick er trolig den aller beste i år, og kommer ut av college med perfekt NFL-størrelse og instinktene til å følge opp på banen.

21-åringen bekledde de fleste posisjonene i Alabamas secondary, men bør nok belage seg på en fast safety-rolle i NFL. Han er lynrask, er disiplinert og smart før han tar avgjørelser, og er kraftfull nok til å senke hvem som helst. Med ni interceptions, og fire av dem returnert for en touchdown, er han også den ballhauken NFL-lag sikler etter.

Marshall K/P Kåre Vedvik

Kanskje ikke et stort navn for amerikanere, men som nordmann er du nødt til å være klar over hvem Kåre Vedvik er. Stavanger-gutten flyttet til USA for å teste amerikansk fotball, og var så god at han endte opp som kicker og punter for selveste Marshall Thundering Herd.

Der har han gjort tingene sine godt, og 23-åringen er blant draftene mest lovende puntere i år. Forrige sesong slo han til med collegehistoriens syvende lengste punt (92 yards), noe som utvilsomt gjorde at NFL-speiderne fikk øynene opp for nordmannen.

Nå gjenstår det bare å se om han får oppfylt drømmen sin om å bli draftet, eller om et NFL-lag vil gi han sjansen som free agent i etterkant. Uansett blir det veldig spennende å følge med Kåre, som har sin Pro Day med Marshall 7. mars.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x