Norges landslag: En gjennomgang av troppen

header

Troppen til landslaget som møter Luther College i Oslo lørdag 30.mai er klar. I denne artikkelen tar vi en kikk på hvem våre beste menn er posisjon for posisjon, og nevner samtidig noen navn som vi gjerne skulle sett at også var i troppen. I den sistnevnte kategorien er det ymse årsaker til at de ikke er der; noen er f.eks. skadet, mens andre er ute av fotballen akkurat i år, har prioritert annerledes, eller er utenlands for tiden.

Poenget med dette innlegget er å gi deg en sjanse til å bli kjent både med navnene på de som representerer Norge i denne kampen, og en god del andre solide amerikansk fotball-spillere med norsk pass som er der ute.

Vi har lagt til en kategori som heter ‘Hvem vi savner‘. Her trekker vi frem en del spillere som vi mener hadde hatt noe på et landslag å gjøre. Vi har ikke satt dem direkte opp mot de som er i troppen allerede, og det blir feil å tro at vi ville erstattet personene i troppen med de som nevnes under ‘Hvem vi savner‘. Det blir derimot rett å tro at vi ser for oss disse spillerne som gode kandidater til å konkurrere om en plass i troppen – på lik linje med de som allerede er i troppen.

Bak navnene på både de som står oppført som ‘I troppen‘ og under ‘Hvem vi savner‘, står det et lagnavn. Dette er i nesten alle tilfellene navnet på nåværende lag. I noen få tilfeller er det en annen variant – typisk siste lag vedkommende spilte for, enten i USA eller i norsk serie.

Så, nok info om hva man kan lese. Her er det som faktisk er å lese:

 

QUARTERBACKS

MaxEmanuelson_J9R9218
QB Kasper Tveter, Vålerenga Trolls. Foto: Max Emanuelson

I troppen: Eivind Brekke (Eidsvoll 1814s), Kasper Tveter (Vålerenga Trolls), Atle Haaland (Vålerenga Trolls)
Hvem vi savner: Pål Dannevig (Lura Bulls)

Kommentar: Dannevig var en opplagt kandidat til startende QB når man gikk aktivt inn for en oppstart av landslag igjen, men på treningsfeltet viste Eivind Brekke raskt at det var to mann i duell om QB-posisjonen. Nå har Dannevig tatt et friår (eller «lagt opp», som han sier selv – vi vet naturligvis bedre), så duellen forsvant ut vinduet, samtidig som Brekke har sementert seg som det naturlige førstevalget nå. Vi skal ta med at Atle Haaland har vokst opp (nei; ikke Jameis Winston-aktig. Faktisk vokst opp) de siste 2 åra, og er det kanskje mest spennende valget for fremtiden. Samtidig er både Brekke og Kasper Tveter unge, og på ingen måte uinteressante valg for fremtiden de heller!

 

RUNNINGBACKS

Lura Bulls vs Nidaros Domers-36
RB Sondre Vik Furuseth, NTNUI Nidaros Domers. Foto: Kristoffer Andreassen

I troppen: Lorenzo Proctor (Oslo Vikings), Simon Bruset (Lura Bulls), Vegard Tysse (Oslo Vikings), Lasse Aaberg (Kristiansand Gladiators), Sigurd Dale (Kolbotn Hunters), Sondre Vik Furuseth (NTNUI Nidaros Domers), Jesper Haug Jørgensen (Oslo Vikings)
Hvem vi savner: Geir Kristian Hoel (Eidsvoll 1814s), Eirik Arnesen (Vålerenga Trolls), Alexis Cheuquen (Bergen Storm), Anders Odden Pedersen (Bergen Storm), William Østgård (Drammen Warriors)

Kommentar: Her er det mange i troppen, noe som i stor grad skyldes at man spiller med to wingbacks i tillegg til en fullback-type spiller. Med 3 startere er det kanskje ikke så mye dybde allikevel? Mange av de mest naturlige valgene har funnet veien inn i troppen, men det er også flere spennende navn som står utenfor. Geir Kristian Hoel og Eirik Arnesen fremstår som de mest selvsagte kandidatene utenfor troppen i våre øyne. Også flere spillere fra norsk 2.divisjon er såpass dyktige at de kunne vært aktuelle for troppen basert på det de bringer på banen.

 

RECEIVERS

Oslo Vikings vs Nidaros Domers - Wang på løpetur 2015 - foto Henning Ringlund
WR André Wang Engedahl, Oslo Vikings. Foto: Henning Ringlund

I troppen: Petter Thorp (Vålerenga Trolls), Haakon Rønning (Vålerenga Trolls), André Wang Engedahl (Oslo Vikings), Arne August Skovseth Søgaard (Eidsvoll 1814s), Marlon Wayne Hylton (Vålerenga Trolls)
Hvem vi savner: Tellef Lundevall (Brown, NCAA FCS), Eric Ford (Oslo Vikings), Nicolai Nørstrud (NTNUI Nidaros Domers), Erik Nødtvedt (Bergen Storm), Jonas Olafsen (Tønsberg Raiders), Magnus Vadla (Lura Bulls)

Kommentar: Her ser det antallsmessig tynt ut, men igjen – det er 2 starting posisjoner for denne gruppa, kontra 3 for runningbackene. Ingen TE å finne i denne gruppen, f.eks. Det er litt av bakgrunnen for troppens sammensetning. Her er det noen fantastiske spillere som ikke er en del av troppen. Tellef Lundevall, norsk-amerikaner som for tiden spiller basketball istedenfor amerikansk fotball, ville vært angrepets klart dominerende spiller om han deltok. Et av de aller største navnene innen norsk amerikansk fotball de siste 5 årene, Eric Ford, ville egentlig gitt mye av det samme om han var tilgjengelig.

 

OFFENSIV LINJE

Simon Østebøvik - Foto Max Emanuelson
Simon Østebøvik vs. Gøran Knutsen – nå på samme lag for Norge. Foto: Max Emanuelson

I troppen: Jan-Henrik Bogen (Eidsvoll 1814s), Leif Oskar Lindvik (NTNUI Nidaros Domers), Håvard Solheim (Vålerenga Trolls), Nicklas Haugen (Eidsvoll 1814s), Simon Østebøvik (Vålerenga Trolls), Frank Kolden (Lura Bulls)
Hvem vi savner: Ernst Andersen (Liberty University, NCAA FCS), Karl Johan Brandal (Towson, NCAA FCS), Fredric Frøyen (Concordia-Moorhead, NCAA DIII), Jonas Hagerup (City College of San Francisco, NJCAA), Glenn Larsen (Eidsvoll 1814s), Torgrim Nyland (Eidsvoll 1814s)

Kommentar: Dette er en posisjon hvor vi utvilsomt skulle sett at det var mer dybde. Slik er det ofte med offensiv linje, og vi må være så ærlige å si at det er en posisjon hvor hverken norske klubblag eller landslaget har nok konkurranse om plassene. Vi kunne i grunnen trengt at alle de som nå er i utlandet og spiller, var med som konkurrenter om plassene. Spesielt Ernst Andersen ville vært en enorm forsterkning. De andre vi nevner ville vært sunne konkurrenter om en plass i starting lineup, men de måttet forvente seg konkurranse fra de som allerede er i troppen – det er ikke slik at det er en gjeng backups!

 

DEFENSIV LINJE

Sven Von Der Lippe - foto Lukasz Kadzioka
Sven Von Der Lippe, Kristiansand Gladiators. Foto: Lukasz Kadziolka

I troppen: Gøran Knutsen (Kristiansand Gladiators), Sven Von Der Lippe (Kristiansand Gladiators), Per-André Helliksen (Vålerenga Trolls), Ole Petter Ølberg (Lura Bulls)
Hvem vi savner: Aleksander Andric (University of Houston, NCAA FBS), Jarle Vangsnes (Lura Bulls), Leo Krafft (Eidsvoll 1814s), Tor-Arne Torsvik (Bergen Storm), Øystein Fosserud Hansen (Eidsvoll 1814s)

Kommentar: Her er det svært liten dybde etterhvert, noe som bl.a. skyldes Jarle Vangsnes sitt skadefrafall. Aleksander Andric er det navnet som klinger best som en mulig forsterkning. En svært talentfull spiller som Leo Krafft kunne gitt mer eksplosivitet til noe som pr. nå i stor grad ser ut som en hardtarbeidende gjeng men som nok mangler en klar pass rusher-type spiller. Tor-Arne Torsvik var det i sine yngre dager; nå ville han vært mer av det samme som er i troppen allerede. Men du verden – både veldig bra og veldig nyttig som «mer av det samme»!

 

LINEBACKERS

Tron Christian Enersen - Foto Max Emanuelson
LB Tron Christian Enersen, Vålerenga Trolls. Foto: Max Emanuelson

I troppen: Andreas Hustoft (Haugesund Hurricanes), Tron Christian Enersen (Vålerenga Trolls), Thor Campe (Oslo Vikings), Kristoffer Ceballos (Eidsvoll 1814s)
Hvem vi savner: Nicolay Falch Knutsen (Oslo Vikings), Markus Johannessen (Bergen Storm), Magnus Kinne (Oslo Vikings), Kim Erik Schaanning (Oslo Vikings), Tony Flaen (Kristiansand Gladiators), Øyvind Rein (NTNUI Nidaros Domers), Martin Ø. Haugen (Eidsvoll 1814s)

Kommentar: Heldigvis kan noen av DBene spille LB, for her er det også særdeles liten dybde. Det er befriende å se at legenden Tron Christian Enersen er der; forhåpentligvis er han i storform og klar til å dominere med Norge på brystet!

Det interessante er at det er en hel haug med spennende navn som av forskjellige grunner ikke er i troppen. Noen kunne sågar spilt andre posisjoner og vært viktige bidragsytere; vi ser allikevel en stor nytte for dem på LB. Falch Knutsen var Oslo Vikings sin beste linebacker i fjor, og savnet av ham i troppen vil vi påstå er merkbart. Tony Flaen er det mange som nok heller ville plassert på defensiv linje; vi foretrekker ham som en langtrekkende blekksprut på middle linebacker. Markus Johannessen er kanskje Norges minst kjente svært gode linebacker, mens Magnus Kinne (også en spiller mange nok ville plassert på defensiv linje) er en mann for fremtiden.

 

DEFENSIVE BACKS

MaxEmanuelson_J9R8851
DB Anders Nygaard, Vålerenga Trolls. Foto: Max Emanuelson

I troppen: Christian Andreassen (Lura Bulls), Stian Hyttebakk (Vålerenga Trolls), Kristian Bjørnsen (NTNUI Nidaros Domers), Brian Kangu (Oslo Vikings), Christoffer Delgado (Vålerenga Trolls), Anders Jerven (Vålerenga Trolls), Anders Nygaard (Vålerenga Trolls), Eric Baden (Lura Bulls)
Hvem vi savner: Brian Moro (Eidsvoll 1814s), Kristian Austreim (Haugesund Hurricanes), Thomas Jansrud (Eidsvoll 1814s), Mathias Kleppestø (Bergen Storm)

Kommentar: Her er det flere navn vi har stor tro på. Samtidig: Brian Moro savner vi virkelig. Hans egenskaper hører hjemme på et lag bestående av våre beste menn. Kristian Austreim, som var en av de klart beste spillerne for Norge i C-EM i 2007, spiller i stor grad «kun» QB for Haugesund nå, men vi tror han fortsatt kunne gjort seg gjeldende i forsvar for Norge – enten på en av Safety-posisjonene eller som Outside Linebacker.

 

SPESIALISTER

Kjell Lorentzen - foto Max Emanuelson
K/P Kjell H. Lorentzen, Eidsvoll 1814s. Foto: Max Emanuelson

I troppen: K/P Kjell H. Lorentzen (Eidsvoll 1814s)
Hvem vi savner: K Håvard Rugland (Detroit Lions), K/P Kåre Vedvik (Marshall University, NCAA FBS), K Karsten Viste (LIU Post, NCAA DII), P Greg Kleidon (Eidsvoll 1814s)

Kommentar: Lorentzen tar seg av kicking og punting, og det er en løsning alle lever lykkelig med. Det er allikevel en del interessante navn å dra frem her med tanke på andre som kunne gjort jobben. Rugland ville skapt oppmerksomhet, og ryktene skal ha det til at han kan sparke en ball også. Vedvik spiller på det klart høyeste nivået, er kapabel både som kicker og punter, og er i tillegg atletisk nok til at Marshall (NCAA FBS, altså) testet ham ut som wide receiver under vår-treningene i fjor: Kanskje ikke en dum kombinasjon. Karsten Viste er en «dark horse», men har altså gjort seg greit bemerket på NCAA DII-nivået. Samme nivå som Lorentzen spilte i sin tid, forøvrig. Vi må også nevne at Greg Kleidon har norsk pass (og har spilt for landslaget før; han var med i 2007), men altså er å finne på sidelinjen som lagets special teams koordinator. Den tidligere NCAA FBS-punteren beviser jevnlig at han fortsatt kan punte, ettersom han gjør den jobben for Eidsvoll 1814s sitt Eliteserie-lag.

 

AVSLUTNINGSVIS

Landslaget treningsleir februar 2014 - foto Max Emanuelson
Foto: Max Emanuelson

Det er mye talent på Norge sitt landslag. Trenerstaben har imidlertid måttet forholde seg til en del frafall, eksempelvis som følge av skader. Dybden er derfor noe vi gjentatte ganger i artikkelen ovenfor uttrykker bekymring for. Nå skal riktignok ikke landslaget spille i et seriespill, så det får ikke nødvendigvis samme konsekvenser som for et lag med 8-12 kamper foran seg. Man har i tillegg mulighet til å supplere troppen underveis i løpet av året – i større grad enn et lag i seriespill.

En stor utfordring på landslagsnivå er å få samlet troppen og gjennomføre nok treninger til at laget blir samspilt. Dette sistnevnte er selvfølgelig en ganske lik utfordring for de fleste landslag, så der vil man når man møter andre landslag ofte møte på tropper med samme utfordring som en selv.

Når det gjelder treningsøkter samlet som et lag vil vi tro at det bør være synlige forskjeller kontra et college-lag, og forsåvidt også kontra gode klubb-lag. Til gjengjeld har man stort sett bedre talent samlet sett enn et godt klubblag, men det samme kan ikke nødvendigvis sies kontra et college-lag.

Det skal bli spennende å se hva Norges trenerstab har fått komponert ut av denne gruppa, og hva slags lag de har endt opp med på banen. Vi ser navnene, men ikke resultatet av det hele som enhet; det gleder vi oss til å se hvordan blir 🙂

Ellers; hvilke navn glemte vi i ‘Hvem vi savner‘? Hvem ville du nevnt i tillegg?

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x