Sluttspillscenarioer Eliteserien

Det begynner å dra seg til i Eliteserien her til lands og ved publisering gjenstår det kun 5 kamper av årets grunnserie før det braker løs med semifinaler 27. juni. Vegen dit er derimot langt fra avgjort, og selv om det kan sies at enkelte lag har dominert i årets sesong og tabellen forteller den samme historien, er det få ting som er avgjort når det gjelder sluttspillplasseringene.

Vi skal se litt nærmere på hvert lag, hvordan de kommer seg til sluttspill og hvilken seeding de kan ende opp med. I dette tilfellet tar vi utgangspunkt i tabellen som den er nå og begynner på toppen.

 

Lura Bulls logo

Lura Bulls (1)

4-0-0

Lura er allerede sikret sluttspillplass, men til tross for deres dominans og perfekte kamprekke hittil kan de risikere å falle helt ned til nummer tre. Dette innebærer at de taper sine siste to kamper mot henholdsvis Oslo og Vålerenga, Eidsvoll slår Vålerenga og Nidaros, og at Oslo vinner mot Eidsvoll i siste seriekamp. Skulle dette skje vil Lura bli stående på 4-2 mens Eidsvoll og Oslo begge har 5 seire og 2 tap, og Lura ender da opp som nummer tre.

Da Kristiansand Gladiators valgte å trekke laget sitt var første reaksjon overraskelse og skuffelse. Det er svært trist at regjerende mester ikke kan forsvare en NM-tittel, men dette har vi diskutert nok fra før. Det gjorde derimot at kampoppsettet ble stokket om på, og en av konsekvensene av dette er at Oslo, Eidsvoll, Nidaros og Vålerenga spiller 7 seriekamper hver, mens Lura kun spiller 6. Dette har, som vi snart skal se, store innvirkninger på sluttspillplasseringene til de tre øverste lagene i Eliteserien.

§ 2-11, andre punkt i Kampreglementet omhandler situasjoner hvor to lag har ulikt antall kamper gjennom en sesong. Kort fortalt betyr det at plasseringen mellom Lura og resten av lagene i Eliteserien skal avgjøres med seiersprosent. Dette angår i dette tilfellet ikke Vålerenga og Nidaros, som uansett ikke kan ta igjen Lura.

Seiersprosenten regnes ut ved følgende formel:

(Seriepoeng x 100) / (Antall spilte kamper x 2)

Lura vil da ha en seiersprosent på 66,67 i scenarioet over. Eidsvoll og Oslo vil ha en seiersprosent på 71,43 og vil derfor gå forbi Lura på tabellen. Dette er en direkte konsekvens av at Kristiansand trakk laget.

Lura kan altså ende opp på alt fra 1. plass til 3. plass før sluttspillet starter. De er i en heldig posisjon hvor de kontrollerer sin egen skjebne – slå Oslo og Vålerenga hjemme, og de spiller semifinale i Sandnes 27. juni. Taper de en eller begge kampene så kan de ende opp med å måtte reise til Østlandet for å spille semifinale.

 

Logo Oslo Vikings

Oslo Vikings (2)

3-0-2

Laget fra vestkanten begynte sesongen med 2 tap, men har kommet sterkt tilbake og vunnet 3 på rad med komfortable sifre. De er sikret semifinaleplass og har muligheter til å klatre helt til topps før sluttspillet starter. For Vikings er kampen i Sandnes førstkommende lørdag helt avgjørende. Vinner de borte mot Lura har de posisjonert seg for å kunne spille om førsteplassen i siste seriekamp mot Eidsvoll. I tillegg må Oslo ha hjelp av byrival Vålerenga den 13. juni – Trollene fra Jordal må slå Oksene fra Sandnes uken etter for at Vikings skal ha mulighet til å kjempe om 1. seed.

Taper Oslo mot Lura er de derimot ute av dansen om en førsteplass, men de kan fortsatt kjempe med Eidsvoll om andreplassen og retten til å spille på eget (kunst) gress. Vikings har to bortekamper i motsetning til Lura som spiller hjemme, så de har en noe større utfordring, i tillegg til at de trenger hjelp fra Vålerenga for å kunne bli nummer 1.

 

Logo 1814s

Eidsvoll 1814s (3)

3-0-1

Eidsvoll er det laget som har tøffest avslutning på kampprogrammet sitt etter å ha hatt en svært behagelig åpning. Etter å ha spilt kun to kamper på de første fire ukene i årets sesong avslutter de med tre kamper på de siste tre ukene. Heldigvis for 1814s spiller de to av kampene hjemme og den første av de tre er på Jordal nå til helgen. Ingen lange reiser, med andre ord.

Gutta fra Eidsvoll er faktisk i en god posisjon til ikke bare å gå forbi Oslo på andreplass, men også Lura på førsteplass. Igjen så avhenger mye av Lura – Oslo nå på lørdag. Vinner Oslo den kampen, og Eidsvoll vinner sine resterende tre kamper – borte mot Vålerenga, hjemme mot Nidaros, hjemme mot Oslo – så går Eidsvoll til topps i kraft av bedre seiersprosent enn Lura.

I motsetning til Oslo og Lura som kan bli alt fra nummer en til nummer tre kan Eidsvoll falle helt ned til fjerdeplass på tabellen. Det krever da at de taper sine resterende tre kamper, samt at Vålerenga vinner sine to og slår Eidsvoll med bedre margin enn i det første oppgjøret. Det er dermed ikke avgjort hvor Eidsvoll skal spille semifinale, men de er sikret en plass i sluttspillet.

 

Logo Vålerenga Trolls

Vålerenga Trolls (4)

1-0-4

Etter en knepen seier borte mot Nidaros lever sluttspillhåpet til Vålerenga. Med to gjenstående kamper har østkanttrollene muligheter til å kapre fjerdeplassen i årets serie. Og kommer man seg først til en semifinale så er alt mulig, selv for et lag som kun har vunnet en av fem kamper så langt.

Vålerenga er derimot avhengig av å vinne for å komme til sluttspill. Da lagene møttes i uke 2, vant Nidaros med 7 poengs margin på Jordal. Vålerenga reiste til Trondheim for 2 uker siden og satte seg på bussen med en seier, men kun med 3 poeng. Med like mange kamper spilt og likt antall seire/tap vil dermed Nidaros ligge foran Vålerenga på tabellen. Vålerenga må derfor vinne minst en av sine to gjenværende kamper for å kvalifisere seg.

Først ut er Eidsvoll nå på søndag. Skulle Vålerenga ta årets første hjemmeseier her tar de et langt steg mot å kvalifisere seg. Eidsvoll spiller som nevnt over for forbedret seeding og hjemmebanefordel, Vålerenga spiller for en plass i dansen – dette kan bli en meget hard og underholdende kamp.

Skulle Eidsvoll klare å holde unna får Vålerenga en sjanse til neste helg med bortekamp i Sandnes. Vinner de her er de avhengige av at Eidsvoll slår Nidaros på Bøn dagen etter for å kunne sikre fjerdeplassen.

Vålerenga har dermed to muligheter for å komme seg til sluttspillet: 1) vinne begge sine kamper; 2) vinne en kamp og håpe at Eidsvoll slår Nidaros 14. juni.

 

Logo Domers

NTNUI Nidaros Domers (5)

1-0-5

Laget som åpnet sesongen med et brutalt kampprogram med fem kamper på de første fem ukene har nå fått noen etterlengtede uker med hvile og spiller kun en kamp på de siste tre ukene. Tilfeldigheter oppstår ut av intet i idrett, og på grunn av dette kontrollerer Nidaros svært lite når det kommer til deres sluttspillsjanser.

Vålerenga spiller førstkommende søndag og lørdag 13. juni. Nidaros spiller søndag 14. juni. Dette innebærer at før man spiser middag kvelden før kamp så vet Domers hva de må gjøre for å komme seg til sluttspillet. Vinner Vålerenga begge kampene sine er Nidaros ute før de i det hele tatt går på banen mot Eidsvoll. Vinner Vålerenga en av sine to kamper må Nidaros vinne for å gå forbi på tabellen. Taper Vålerenga begge kampene er fjerdeplassen sikret før det sparkes igang på Bøn 14. juni. Enkelt nok, men svært frustrerende å ikke ha kontroll over egen skjebne.

Kampen mot Eidsvoll blir nok heller ingen lett affære. 1814s spiller som kjent for en mulig hjemmebanefordel og de er nok svært innstilt på å kapre minimum en andreplass. Kampen i seg selv betyr lite for Eidsvoll – deres skjebne kan også være avgjort før trønderne entrer gresset på Bøn.

 

Oppsummert

For å kjapt oppsummere: Lura kontrollerer egen skjebne, men snubler de i innspurten kan de falle til tredjeplass. Oslo kan beholde andreplassen med to seire (seiersmargin mot Eidsvoll må overstige 7 poeng), og de kan kapre førsteplassen med litt hjelp fra byrival Vålerenga. Eidsvoll sikrer seg andreplass med tre seire nå i innspurten; får de hjelp av ett av oslolagene går de forbi Lura og kaprer førsteplassen. Kampen mot Oslo 20. juni kan avgjøre hvem som blir 2-3 på tabellen. Vålerenga må vinne minst en for å kvalifisere seg, vinner de to er de garantert plass. Nidaros er avhengig av at Vålerenga enten taper begge kampene sine, eller at de taper en samt at Nidaros slår Eidsvoll borte. Med andre ord; ingenting er avgjort! En ting er i alle fall sikkert: Alle lagene har noe å spille for i de kommende ukene, og det betyr mye spennende fotball!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x