Spillerprofil: Marshawn Lynch – Beast Mode

Når lagene entrer banen foran Super Bowl XLIX, forventes det at noen av spillerne vil bli mer avgjørende enn andre. Marshawn Lynch er en av disse spillerne.

Etter at Seahawks hadde fullført sitt utrolige comeback mot Green Bay Packers i NFC Championship-kampen, var det QB Russell Wilson som fikk mest oppmerksomhet. I mine øyne burde man ha snakket mer om runningback Marshawn Lynch. Lynch noterte seg for hele 157 rushing yards, han gjorde det viktige mottaket som etter hvert førte til at Seahawks fikk sin første TD i 4th quarter, og han løp inn en 24 yard lang TD som ga laget ledelsen halvannet minutt før slutt. Hadde det ikke vært for innsatsen til Marshawn Lynch, ville vi antakelig ha sett frem mot en Super Bowl mellom Patriots og Packers.

Marshawn Lynch er et beist av en spiller. Han har sjelden vært blant spillerne som løper flest yards i løpet av en sesong, men bidraget hans er likevel helt avgjørende for Seahawks. Lynch sin aggressive løpestil har gitt ham kallenavnet «Beast Mode», og sammen med sin fotrappe quarterback Russell Wilson utgjør han en duo som setter store krav til motstandernes løpeforsvar.

Lynch sin viktigste egenskap er evnen til å bryte taklinger. Det skal mye til for å stoppe ham. Ifølge Pro Football Focus brøt Lynch 101 taklinger i 2014-sesongen, det høyeste antallet siden de begynte å føre denne statistikken for 8 år siden. I kampen mot Packers hadde Lynch som nevnt 157 rushing yards. Hele 101 av disse var etter kontakt, altså etter at motstanderne først hadde forsøkt å takle ham. Han fikk også motstanderne til å bomme på 15 taklinger, hvilket er rekord i en playoffkamp (han hadde selv den gamle rekorden). Kort oppsummert: Det er ikke lett å få tak i Lynch, og selv om du får tak i ham, er det slett ikke sikkert du klarer å stoppe ham.

Klippet ovenfor er fra årets kamp mot Oakland Raiders, og viser hvordan Lynch ser ut til å ha blitt stoppet, før han kjemper seg fremover på banen og inn til en ny touchdown – godt hjulpet av eget lags O-line. Dette er et godt bilde på hvordan «aldri gi opp»-mentaliteten til Lynch sprer seg til hele laget, og det er en av grunnene til at jeg personlig ser på ham som Seahawks’ viktigste spiller.

Ingen artikkel om Marshawn Lynch er komplett før man har diskutert løpet hans mot New Orleans Saints i januar 2011. Dette var et monsteraktig TD-løp som fikk Seahawks-fansen til å hoppe opp og ned så mye at det gjorde utslag på en lokal seismograf. Løpet har derfor fått navnet «Beast Quake». Ta deg tid til å gjenoppleve løpet i videoen under.

Lynch har fått mye oppmerksomhet for hvordan han oppfører seg i møte med media. Han liker nemlig ikke å svare på spørsmål fra pressen, og har tidligere blitt bøtelagt for ikke å ha møtt opp til obligatoriske avtaler med media. Bøteleggingen har hatt en viss effekt, noe vi så under tirsdagens «Super Bowl Media Day». Der stilte Lynch pliktoppfyllende opp til pressekonferanse, og besvarte absolutt alle spørsmålene med «I’m here so I won’t get fined». Han har også fått noe oppmerksomhet for sin kjærlighet til godteriet Skittles, som han ofte pleier å spise mens han sitter på benken.

Uansett hva man synes om Lynch sine fakter utenfor banen, er det umulig å benekte at han er en helt eksepsjonell runningback. Dersom Seattle Seahawks skal ta hjem Vince Lombardi-trofeet på søndag, er de helt avhengige av at Lynch presterer.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x