Tips for å lykkes som ny spiller i amerikansk fotball!

Mine damer og herrer da var vi her igjen!

Nå hører vi «rykter» om gjenåpningen av Norge, og vi håper alle sammen at aktivitet i form av nærkontakt og idrettsarrangement for de av oss som er 18+ kan skje relativt raskt.

Nå er det nok en del som er ferske i denne idretten, eller har veldig lyst til å begynne, og lurer på om dette er noe for dem. Jeg har her prøvd å sette sammen en liten liste der jeg går igjennom hva som er viktig å tenke på for en amerikansk fotball-spiller.  Jeg kommer til å fokusere på de faktorene og forutsetningene jeg mener må være på plass for å lykkes og trives som spiller. Men også noen tips for å komme skikkelig i gang.

Når jeg skrev denne listen så kom jeg til å tenke på alle spillerne jeg har sett starte for så å slutte og om det er noen likheter mellom disse. Det var det ikke. Så da måtte jeg tenke på hva om det er noen likheter med alle de som ble, alle de som jeg har spilt med. Og da fant jeg noen. Dette er mine erfaringer, men noe jeg selv kunne ønske at jeg ble fortalt når jeg startet å spille.

Det første jeg vil si er viktig når man er ny et sted generelt er å være en «svamp» – ta til deg all informasjon og læring du kan få. Spør spørsmål, vær nysgjerrig. Du kan utfordre deg selv til å ha brukt hvorfor og hvordan på trening så mye som mulig. På denne måten blir man komfortabel med terminologien, de ulike «drills» og det hjelper å få et helhetlig bilde av hva idretten går ut på.

Skal man overleve som spiller så må man finne gleden i å ha det vondt. Ja jeg vet det høres rart ut, men stol på meg.

Det gjør vondt å være den som takler, men også den som blir taklet. Du kommer til å bli støl etter en kamp, få blåmerker du steder du ikke trodde var mulig. Men dette er en del av prosessen, det er en del av spillet. Som de sier, er du med på leken må du tåle steken.

Det er ikke bare fysisk vondt man får, jeg har hatt litt vondt i selvtilliten (eller egoet er bedre å si) etter et tap, i en kamp der jeg ikke har fått til noe eller en dårlig utførelse på trening. Men det er slike situasjoner som leder meg til mitt neste punkt.

Ha små del-mål som motiverer. Dette kan være alt fra å ha en «sack» i sesongen til det å vinne NM. Mitt tips er å starte smått. Noe jeg hadde som mål var å lære meg å ta imot en pasning, både fra QB/trener på trening, men også før trening med lagkameratene på sidelinjen for å være en del av laget. Andre gode eksempler er å få til en perfekt takling rent teknisk. Det som gir meg en enorm boost den dag i dag er når jeg (enten det er kamp eller trening) klarer å utføre den ene taklingen (etter alle repetisjonene) slik at de på sidelinja hopper av gleder og kommer bort og gir meg ros og high five.

Ha det gøy! Foto: Max Emanuelson

Men hvordan oppnår man dette spør du. Ved å bli bedre hver dag. Trenger ikke å være mer enn 1%, men så lenge du jobber med noe for å bli bedre så er mye gjort.

Det å ikke gi seg føler jeg er viktig når det kommer til denne idretten. Det er også det som har gjort at jeg kan sitte her i dag med gode minner fra de første årene mine i Canada. Det var flere treninger jeg kom gråtende hjem fra treninger fordi jeg hadde vondt, ikke fikk til noe på trening og ville bare gi meg. Men jeg stod der som en av de første på banen neste trening med et smil om munn og en indre drive for å bli bedre og ikke gi meg.

Når jeg skulle flytte hjem igjen til Norge, fikk jeg høre noe jeg bærer med meg den dag i dag. Treneren min sa til meg: «Jeg som trener vil heller ha 11 som deg på banen som jobber hverdag for å bli best og som ikke gir seg ved første motstand, enn 11 divaer som tar seg selv høytydelig, ikke bidrar til laget og gir seg selv om de er raskere, sterkere og har spilt lenger.»

Du er der ute og spiller med et helt lag som støtter deg og som vil at du lykkes, alle jobber for det samme. Alle er med å dra lasset og er der for at du skal ha det gøy.

Markus Sletbak

Men det aller, aller, aller, aller viktigste jeg kan si og det jeg håper du sitter igjen med etter å ha lest dette er. Ha det gøy. Hvis du ikke trives eller syns amerikansk fotball er gøy så sliter du. Du er der ute og spiller med et helt lag som støtter deg og som vil at du lykkes, alle jobber for det samme. Alle er med å dra lasset og er der for at du skal ha det gøy.

I bunn og grunn, det jeg prøver å si: For å lykkes i amerikansk fotball så må du ha det gøy!

Håper dette hjelper og at dere syns det var informativt og interessant å lese.

Til neste gang, ta vare på hverandre og nyt de små gledene i livet.


Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x