Vi ser på…Baltimore Ravens 2017!

Baltimore Ravens er ett av åtte lag som går inn i den nye sesongen med samme quarterback for tiende år på rad. Det store spørsmålet er imidlertid om John Harbaugh og kompani får nyte godt av den luksusvaren kontinuitet i den viktigste posisjon er. Det er iallfall knyttet store spørsmåltegn til Joe Flaccos (32) helsetilstand, og alternativet vil trolig knuse alt håp om å slå tilbake etter to strake, skuffende sesonger.

ORGANISASJONEN

John Harbaugh og Ozzie Newsome
  • Eier: Steve Bisciotti
  • GM: Ozzie Newsome
  • Hovedtrener: John Harbaugh

Stadion: M&T Bank Stadium (71.008)

Resultater siste 5 år:
  • 2016: 8-8
  • 2015: 5-11
  • 2014: 10-6
  • 2013: 8-8
  • 2012: 10-6

PERSONELL

Danny Woodhead. Foto: Evan Habeeb

Nøkkelspillere inn: SS Tony Jefferson, CB Brandon Carr, RB Danny Woodhead, WR Jeremy Maclin

Nøkkelspillere ut: OT Ricky Wagner, WR Steve Smith sr., TE Dennis Pitta, LB Elvis Dumervil, DT Timmy Jernigan, CB Shareece Wright, FS Kendrick Lewis, SS Matt Elam, CB Chris Lewis-Harris, CB Jumal Rolle, CB Jerraud Powers, G John Urschel, FB Kyle Juszczyk, WR Kamar Aiken

 

DRAFT 2017

Tyus Bowser

1. runde: CB Marlon Humphrey, Alabama
2. runde: OLB Tyus Bowser, Houston
3. runde: DT Chris Wormley, Michigan
3. runde: DE Tim Williams, Alabama
4. runde: G Nico Siragusa, San Diego State
5. runde: OL Jermaine Eluemunor, Texas A&M
6. runde: S Chuck Clark, Virginia Tech

General Manager Ozzie Newsome og hovedtrener John Harbaugh tenkte gjenoppbygging av forsvaret først i årets draft ved å velge fire defensive spillere i løpet av de tre første rundene, og særlig Tyus Bowser og Tim Williams har imponert i oppkjøringen. Marlon Humphrey var rangert som en topp fem cornerback i draften, og endte med å bli den andre som gikk. I så måte må det forventes at han kommer til å bidra allerede i sin første sesong. De offensive linjemennene Jermaine Eluemunor og særlig Nico Siragusa har noen formidable konkurrenter foran seg i køen, men kan være fremtidens menn i Baltimore. Sistnevnte, som for øvrig ikke er i slekt med den tidligere Ravens-stjernen Tony Siragusa, må uansett se hele rookie-sesongen fra sidelinja etter å ha røket stort sett alt som er å ryke i det ene kneet under training camp.

Karakter: B

 

ANGREP

Det er en haug av spørsmålstegn rundt Ravens angrepsspill både langs bakken og i luften foran årets sesong. De har etterstrebet å dyrke løpespillet, men med varierende grad av suksess siden Ray Rice ble kastet ut av klubben og ligaen foran 2014-sesongen, og det ser ut som det kan komme til å fortsette i 2017. Dessuten demper det ikke usikkerheten at Joe Flacco har slitt med ryggen gjennom sommeren og ikke rukket særlig med relasjonsbygging med et receiverkorps som har gjennomgått flere utskiftninger. Med andre ord er det all mulig grunn til bekymring i Baltimore.

 

Quarterbacks:

Om helsa holder, har Joe Flacco bevist at han er i stand til å ta Ravens hele veien, som de gjorde det i 2012-sesongen. 32-åringen er riktignok en «Jekyll og Hyde»-type, som alltid har vært fantastisk i sluttspillsammenheng, men som har slitt med å løfte seg opp på samme skyhøye nivå for å komme seg dit. Likevel var fjoråret oppløftende, særlig tatt i betraktning av at han kom tilbake fra en svært alvorlig kneskade. 4.317 yards var både ny personlig- og ny franchise-rekord, og han har aldri tidligere hatt så mange completions og attempts (436/672). Samtidig er det liten tvil om at det har vært ødeleggende for forberedelsene at Flacco ikke har kastet en ball under training camp på grunn av en ryggskade. Dermed er det vanskelig å forutse hvor effektiv han og medspillerne hans vil være fra første stund, men alternativene er uansett mye dårligere.

Dekningen bak Flacco er nemlig ikke tillitsvekkende. Ryan Mallett har nesten fått ufortjent mange sjanser både i Texans og Ravens han ikke har klart å ta vare på, mye takket være at han har gått en god skole i New England. Thad Lewis og Josh Woodrum kjemper om den siste plassen. Ravens er ett av lagene som har vurdert å ta Colin Kaepernick tilbake i NFL-varmen, og man kan jo spørre seg hvorfor ikke, når man ser på kvaliteten bak Flacco.

Karakter: B-

 

Running backs:

Ravens har trolig høyere ambisjoner for løpespillet enn det spillermaterialet kan gi dem. Terrance West er vedtatt starter, men hadde ingen overveldende sesong i fjor. Kenneth Dixon viste at han kunne være en bidragsyter allerede i debutsesongen, men mister hele 2017 etter en meniskoperasjon, selv om han uansett ville vært utestengt i de fire første kampene på grunn av brudd på dopingreglene.

Danny Woodhead er en mønsterproff og en sveitserkniv av en running back, med sin styrke i pasningsspillet, men fikk mer eller mindre to av sine tre siste sesonger i Chargers ødelagt på grunn av skader. Det er med andre ord høyst usikkert hva den 173 centimeter høye tøffingen har igjen på tanken i en alder av 32. Javorious «Buck» Allen har bidratt i preseason, og får sannsynligvis også bidra med Dixon ute.

Karakter: C

 

Receivere:

Steve Smith sr. la opp etter siste kamp i grunnspillet forrige sesong, men Jeremy Maclin og Mike Wallace kan kanskje fylle noe av tomrommet, men bringer neppe med seg de samme beintøffe mentaliteten og lederegenskapene den tidligere Panthers-helten hadde.

Baltimore venter fortsatt på å få utbytte av førsterundevalget fra 2015, Breshad Perriman, som måtte vente helt til november 2016 før han fikk sin første NFL-start. Tidlig i august skadet han hamstringen under en stillestående treningsøvelse, og har ikke vært involvert i noen av preseason-kampene. Det skaper ikke akkurat grobunn for optimisme.

Om det er tynt på receiver-plass er det vel så dårlig stilt blant tight end-ene. Dennis Pitta er frigitt og Crockett Gilmore skadet. Per i dag er Nick Boyle øverst på depth chart-et. Han var utestengt i ti kamper forrige sesong på grunn av doping, og fikk med seg 24 receptions og 197 yards i de kampene han var involvert. Evigunge Benjamin Watson er med sine 37 år den eldste spilleren i årets Ravens-stall, men mistet hele fjoråret på grunn av en akillesskade, og har ennå til gode å gjøre sin Baltimore-debut. Det var en del «buzz» rundt Maxx Williams foran 2015-draften, men det stilnet raskt, og mannen med to x-er i fornavnet, er bare en backup enn så lenge.

Karakter: C

 

Offensiv linje:

Ozzie Newsome liker å bygge sine lag opp rundt sterke fronter på begge sider av ballen, og Ravens har tradisjonelt hatt solid linjespill. Det kan det fortsatt hende at de får også i år, men transaksjoner og skader gjør det hele vanskeligere. Bærebjelken er naturligvis right guard Marshal Yanda, som har seks strake Pro Bowl-opptredener bak seg. Fjorårets sjettevalg totalt i draften, Ronnie Stanley, fortsetter som left tackle, men deretter er mye nytt fra 2016.

Center Jeremy Zuttah ble opprinnelig tradet bort til 49ers i mars, men er tilbake i Ravens etter at han ikke kom med på laget i San Francisco. I mellomtiden hadde den tiltenkte erstatteren, John Urschel, valgt å legge opp. Det er imidlertid langt fra gitt at Zuttah får tilbake plassen, som i øyeblikket holdes av Ryan Jensen.

Mannen som ville startet som left guard, Alex Lewis, endte sesongen før den hadde startet etter en skulderoperasjon, noe som betyr at tackle James Hurst må flyttes inn. Austin Howard, som ble frigitt av Oakland Raiders tidligere i sommer, ble hentet inn som en nødløsning for trolig å spille right tackle.

Før den siste trimmingen av troppen, ble også Tony Bergstrom og Luke Bowanko hentet i byttehandler fra henholdsvis Cardinals og Jaguars for å bøte på skadeproblemene.

Karakter: C+

 

FORSVAR

Dean Pees.

Ravens har stolte defensive tradisjoner å holde i hevd, og nye årganger må finne seg i å leve med tyngende sammenligninger med den legendariske 2000-årgangen som stoppet alt og alle på vei mot lagets første Super Bowl-tittel. Det er selvfølgelig en umulig målestokk å leve opp til, men det er absolutt noe på gang på forsvarssiden i Baltimore etter en oppløftende oppkjøring. 19 motstander-poeng er anstendig i enhver NFL-kamp, i Ravens’ tilfelle er det summen av tre preseason-matcher. Koordinator Dean Pees har forsøkt å tøyle forhåndsforventningene, men det ser unektelig lovende ut.

 

Defensiv linje:

DT Brandon Williams, NT Michael Pierce og DE Brent Urban er kanskje ikke familiære navn for det brede NFL-publikum, men det er en trio som trolig vil gjøre det til et lite mareritt å løpe mot Ravens. Williams skrev under en lukrativ kontraktsforlengelse etter sesongen, og er veteranen og lederen i gruppa. Pierce kom inn i ligaen som en rookie free agent, men gjorde sakene sine så godt i en begrenset rolle at det er gjort mye større plass til ham i årets mannskap. Canadiske Urban har med sine 201 centimeter og store arbeidskapasitet også jobbet seg inn i varmen hos Pees.

Chris Wormley og Bronson Kaufusi står trolig fremst i køen til å fylle inn om det skulle behøves.

Karakter: B+

 

Linebackere:

Terrell Suggs holder det stadig gående som en viktig del av Ravens’ råsterke rush defense, og bidrar med lederegenskaper og «swagger». C.J. Mosley har tatt opp arven etter Ray Lewis og etablert seg som en av de aller beste middle linebackerne i NFL med sin skyhøye fotball-IQ. Ved siden av ham kjemper pusher Patrick Onwuasor Kamalai Correa om en startplass, mens Matthew Judon ikke kan ta noenting for gitt i kampen mot førsteårsspiller Tyus Bowser, som har vist lovende takter.

Ravens later til å ha god kvalitet og god dekning over hele fjøla, men tåler så definitivt ikke noen skade på Mosley etter at backup Albert McClellan røk korsbåndet nylig.

Karakter: A-

 

Defensive backs:

Fjorårets signering av den skjeggete veteranen Eric Weddle har blitt fulgt opp med nok en sterk tilvekst i Tony Jefferson fra Arizona Cardinals. Her har Ravens skaffet seg et safety-par av format, som innehar et vell av erfaring, kløkt, disiplin og spilleforståelse. Lardarius Webb er fortsatt på laget og gir utmerket cover. Det samme gjør Anthony Levine.

Cornerback var en prioritert posisjon både i draft og free agency. Mangeårig Cowboy Brandon Carr begynner å dra på årene, men har nok igjen på tanken til at han er tiltenkt en startplass sammen med Jimmy SmithMarlon Humphreys bør — draftposisjonen tatt i betraktning — også bidra allerede fra start. Sheldon Price, Chuck Clark og Maurice Canady bidrar til dybden.

Karakter: B+

 

SPECIAL TEAMS

Justin Tucker

Det forteller noe om Ravens’ offensiv, men det sier kanskje enda mer om Justin Tucker at lagets kicker også er den største matchvinneren. Forrige sesong traff han på 38 av 39 trepoengere — deriblant 14 av 14 mellom 40-49 yards og 10 av 10 over 50 yards. Han har dessuten fortsatt til gode å bomme på et ekstrapoeng i løpet av fem fulle sesonger i NFL, og er også den mest presise kickeren i historien (min. 100 field goal-forsøk). Så god og viktig er han, at han trekker Ravens opp på toppkarakter under special teams.

Sam Koch har levert stabilt og godt punt-spill i 11 sesonger, og ble i 2015 belønnet med sitt første Pro Bowl-uttak, så ingen grunn til bekymring her.

Det er imidlertid ikke like rosenrødt når det kommer til kick returns, men ansvaret kommer trolig til å fordele seg mellom Michael CampanaroChris Moore, og Lardarius Webb.

Karakter: A

 

VÅR VURDERING

Sam Koch

Hvor langt kan et godt forsvar ta et Baltimore Ravens-lag med åpenbare svakheter offensivt? Et stykke, men ikke langt nok i en divisjon hvor konkurransen har tilspisset seg siden i fjor, og hvor man også må ut mot motstandere fra et AFC South på vei opp (kanskje med unntak av Jacksonville Jaguars). Vanskelige bortekamper mot offensive slagferdige lag som Oakland Raiders og Green Bay Packers gjør det også vanskelig å tro at Ravens kan håpe på så mye mer enn en reprise av fjoråret, og bruke sesongen som en byggestein mot noe større i 2018.

Plassering: Nummer 3 i AFC North med 8-8

 

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x