Vi ser på…Cleveland Browns 2016!

Ny trener, ny quarterback. Følelsen er allikevel at mye er det samme i Cleveland, Ohio. Kan Hue Jackson skape en vinner ut av «ingenting», eller er man på vei mot nye dybder? Johnny Football er sendt på dør og Cleveland Browns prøver på nytt, denne gang med en annen tidligere wonderboy: Robert Griffin III. Kan han få snudd karrieren, og dermed Browns, tilbake på rett spor?

ORGANISASJONEN

Jimmy Haslam - eier Cleveland Browns
Jimmy Haslam
 • Eier: Jimmy Haslam
 • GM: Sashi Brown
 • Hovedtrener: Hue Jackson

Stadion: FirstEnergy Stadium (73.200)

Resultater siste 5 år:
 • 2015: 3-13
 • 2014: 7-9
 • 2013: 4-12
 • 2012: 5-11
 • 2011: 4-12

 

PERSONELL

Robert-Griffin-III--copybrowns
RG3

Nøkkelspillere inn: QB Robert Griffin III, G Alvin Bailey, LB Demario Davis, LB Justin Tuggle, S Rahim Moore

Nøkkelspillere ut: QB Johnny Manziel, C Alex Mack, OL Mitchell Schwartz, WR Travis Benjamin, S Tashaun Gipson, S Donte Whitner, LB Karlos Dansby, LB Craig Robertson, DE Randy Starks

Å kalle Manziel en nøkkelspiller er kanskje å strekke begrepet langt, men samtidig: Eksperimentet med ham var markant for Browns sin identitet. At han nå er en saga blott i Cleveland har stor betydning for organisasjonen som helhet.

 

DRAFT 2016

CoreyColeman
Corey Coleman

1.runde: WR Corey Coleman, Baylor

2.runde: OLB Emmanuel Ogbah, Oklahoma State

3.runde: DE Carl Nassib, Penn State

3.runde: OL Shon Coleman, Auburn

3.runde: QB Cody Kessler, USC

4.runde: LB Joe Schobert, Wisconsin

4.runde: WR Ricardo Louis, Auburn

4.runde: S Derrick Kindred, TCU

4.runde: TE Seth DeValve, Princeton

5.runde: WR Jordan Payton, UCLA

5.runde: G Spencer Drango, Baylor

5.runde: WR Rashard Higgins, Colorado State

5.runde: CB Trey Caldwell, ULM

7.runde: LB Scooby Wright, Arizona

Med svært mange draftvalg (14) er det ihvertfall ikke tvil om at Browns sikret seg en hel bråte spillere som potensielt kan bli bidragsytere en gang i fremtiden. Men hvem av dem kan bidra allerede nå? Corey Coleman blir spennende på WR. Han må slå til for et lag som mangler mye på den posisjonen. Derrick Kindred kan få spilletid tidlig ettersom Cleveland lot begge starterne fra i fjor spasere ut døra. Cody Kessler er en interessant mulighet på QB om RG3 ikke slår til – verdt å holde et øye med. Både Carl Nassib og Emmanuel Ogbah kan vise seg å ende opp som startere i forsvar allerede i 2016.

Karakter: B

 

ANGREP

Joe Thomas. Foto: Ron Schwane-USA TODAY Sports

Den nye hovedtreneren, Hue Jackson, har arbeidet lagt foran seg. Og det er ikke småtterier. Han kommer til en katastrofe av en organisasjon, og en spillerstall som mangler mye. Allikevel; helt talentløst er det ikke. I angrepet er man ferdige med Johnny Manziel-eksperimentet, men har satt seg i posisjon til det neste. Nå er det Robert Griffin III man har hentet inn. Det er en av de mer ambisiøse og interessante signeringene denne organisasjonen noengang har gjort på QB-posisjonen, og om det lykkes vil Cleveland Browns kunne ta viktige steg i riktig retning.

Det er ikke gitt at RG3 er svaret. Jackson liker å løpe med ballen, men har ingen åpenbar stjerne på RB her. Offensiv linje er også et «work in progress», men vi har tro på at starterne er ganske bra. Mye avhenger av om Cam Erving kan erstatte C Alex Mack på en god måte, og ikke slik han spilte på G i fjor.

 

Quarterbacks

Robert Griffin III har tatt steget inn i QBers kirkegård. Kan han være den som gjenoppstår fra de døde? Hue Jackson og Pep Hamilton (assisterende hovedtrener/off.koordinator) er trenere som kan få noe slikt ut av ham, men da må Griffin virkelig være innstilt på det selv også. Jackson har tidligere vist at han evner å forandre angrepets taktikk etter kvalitetene hos QBen, noe som er nyttig i dette tilfellet.

Cleveland stoler ikke blindt på at RG3 er svaret, og det var klokt å drafte en fallende Cody Kessler i 3.runde. Han kan vise seg å bli nyttig, selv om Josh McCown selv i en alder av 37 nok er svaret skulle Griffin gå ned med skade tidlig i sesongen.

Karakter: C

 

Running backs

Cleveland får håpe at Isaiah Crowell er bedre på banen enn på Twitter. Han er ingen stjerne selv om han gjerne tror han er det, og Duke Johnson -draftet i fjor- kan fort vise seg å være mannen Browns bør satse på i fortsettelsen. Johnson mangler størrelse, så han kommer i tilfelle til å dele bakfeltet med andre. Kanskje er den tidligere NCAA D2-running backen Terrell Watson da mannen de skal satse på – han har definitivt størrelse. Og satse kommer de trolig til å gjøre: Hue Jackson er kjent for å like løpespillet. Det betyr at noen på denne posisjonen med stor sannsynlighet kommer til å se ballen mer i år enn noen hos Browns gjorde i fjor. Vi er usikre på om noen på dagens roster er den som leder Cleveland Browns i antall yards på bakken de neste årene; det kan nok dukke opp andre navn her.

FBene Malcolm Johnson, draftet i fjor, er den som ligger best an til å bli værende på rosteren på den posisjonen. Han konkurrerer med Patrick Skov i forsesongen.

Karakter: C-

 

Receivere

At rookiene kommer til å gjøre seg gjeldende her er det liten tvil om: Browns draftet hele fire av dem. Corey Coleman har unike egenskaper som vil trenges for å heve et Cleveland Browns som ikke har fått mye ut av denne posisjonen post-Josh Gordon. Nettopp Gordon kan potensielt returnere. Vi tror det når vi ser det. Den store nyheten for Cleveland forrige uke var at Josh Gordon kan spille for laget igjen fra og med uke 5 av sesongen. Selv om han trolig er rusten, så er det snakk om en spiller som virkelig kan heve Browns sitt angrep betydelig.

Av alle var det TE Gary Barnidge som ledet Browns på receiving i fjor, med imponerende 1.043 yards og 9 touchdowns. Han får muligheten til å bidra igjen, og er en styrke i dette angrepet.

Det blir gjettelek å finne ut hvem ellers av den svært store receiver-gruppa (slik den er nå før alvoret begynner) som blir viktigst på banen. Andrew Hawkins er en solid veteran som trolig er en del av det bildet. Av rookiene utenom Coleman har vi tro på flere; blant annet Rashard Higgins, som var vanvittig produktiv på college – spesielt for to år siden. Ricardo Louis har mye hurtighet, men også mange droppede pasninger. Jordan Payton satte rekorder på UCLA og vil kunne bidra. Kort fortalt: Det er mange spennende nykommere her, og lite beviselig NFL-produksjon!

Karakter: B

 

Offensiv linje

En del av det som var av kvalitet her i fjor, er borte nå. Vi snakker om Alex Mack og Mitchell Schwartz. Den svært gode LTen Joe Thomas er fortsatt her, og det får nok RG3 til å sove hakket bedre om natta. Cameron Erving tar nå over center-posisjonen etter Mack, og det blir nok greit for ham å kunne konsentrere seg om en plass på linja fremfor å rullere på flere. Austin Pasztor og rookien Shon Coleman kommer trolig til å kjempe om plassen som RT, mens guardene fort kan vise seg å være Joel Bitonio og John Greco. Bitonio bør være solid slik han var for to år siden; fjoråret var et steg tilbake som vi tipper ikke var helt representativt. Greco er god nok, men vil fort kunne være det svakeste leddet her. Alvin Bailey er en nykommer som trolig også vil være i rotasjon hvis han ikke sikrer en plass som startende på guard.

Det er selvsagt en rekke backups i tillegg til de forventede starterne, men dybden virker ikke å være all verdens. Til gjengjeld ser ikke starterne så verst ut; dette må kunne sies å være noe av det sterkere Cleveland Browns byr på, selv om det helt klart finnes sterkere OL-enheter i NFL. Er det allikevel sterkt nok til å spille slik Hue Jackson vil, med en god del fokus på løp? Vi tror det kan være det.

Karakter: B

 

FORSVAR

Joe Haden Cleveland Browns
Joe Haden

Nytt år, ny koordinator. Denne gangen et velkjent navn både for flere av spillerne, og for Cleveland Browns som organisasjon. Sist Ray Horton var defensiv koordinator for Browns, 2013, var de habile i denne lagenheten, og nå returnerer han for å se om han kan gjenskape de opplevelsene. Eller kanskje også forbedre dem. Forvent 3-4 forsvar med sone-blitzing og en del forskjellig annet snadder. Horton vet hva han driver med, og spillerne vet at han vet det. Det er et godt utgangspunkt. De må allikevel prestere som enkeltspillere og innen systemet for at dette skal bli gull og grønne skoger, men de er utvilsomt bedre stilt med Horton ved roret.

 

Defensiv linje

Danny Shelton ble draftet tidlig (#12) i fjorårets 1.runde. Nå har han ett år på baken, og det er på tide å vise seg frem. Han var greit habil allerede som rookie, men har større forventninger på seg enn bare å være «habil». Emmanuel Ogbah har også forventninger knyttet til seg. Rookien Ogbah spilte OLB på college; hos Browns forventer vi å se ham som DE. Desmond Bryant ledet Browns med 6 sacks i fjor, og tar trolig den siste plassen på 3-manns linja.

Bak de tre (forutsatt at Ogbah plasseres her fremfor på OLB) venter Carl Nassib som har gode muligheter til å bli det mest kjente navnet av dem alle over tid. Ellers utgjør Xavier Cooper, John Hughes III og Jamie Meder helt grei dybde. Det kan tenkes at Hughes starter om Ogbah prioriteres til OLB og Nassib ikke er helt klar ennå.

Karakter: C+

 

Linebackere

Om Paul Kruger får muligheten til å gjøre mer av det han gjorde i 2014 (hvor han hadde 14 sacks), så kan han forventes å være mer av den suksessen han tidligere i karrieren var hos Baltimore Ravens. Tiden er nå både for ham og Barkevious Mingo. Sistnevnte har en forhistorie med defensiv koordinator Ray Horton, og det kommer nok godt med for Mingo som har underprestert i flere år. Han må ta et stort steg i 2016. Den ene av de to kan ende opp med å gi fra seg plassen til Emmanuel Ogbah hvis sistnevnte ikke prioriteres til DL.

Demario Davis og Christian Kirksey er forventet å bidra på innsiden. Davis produserte bra statistisk hos New York Jets. Kirksey har vært so-so hos Browns om vi kun ser på statistikkene, men har da heller ikke startet spesielt mange kamper i sine to år i NFL. Tank Carder er også aktuell som starter om en av de to nevnte på ILB ikke holder mål.

Armonty Bryant (når han er tilbake fra suspensjon), Nate Orchard og Joe Schobert kan potensielt blande seg inn når det gjelder å få spilletid, men ikke hold pusten annet enn for Orchard. Han kan kanskje være en starter på OLB istedenfor Ogbah eller Mingo.

Karakter: B-

 

Defensive Backs

Hvis CB Joe Haden holder seg på banen fremfor å bli skadet eller suspendert, så er Browns «in business». Det er spesielt skader som er bekymringen med Haden, som kanskje aldri kommer til å oppnå det potensialet talentet tilsier. Han er allikevel klart en styrke for dette forsvaret. Den andre corner-posisjonen tilhører trolig en mann i 30-årene: Tramon Williams. Han er solid, og om ikke alderen tynger så er det bare for Browns å holde ham på banen og tette andre hull.

Begge fjorårets startende safetyer er vekke nå. Rahim Moore ble hentet inn fra Houston Texans, hvor han viste at han sliter med cover. Det sistnevnte er ganske sentralt som DB, også som safety, så det spørs hvor lenge han er et svar for Browns. Den andre safety-posisjonen kan havne hos rookie Derrick Kindred eller fjorårs-rookie Ibraheim Campbell. Det høres ikke helt trygt ut dette, gjør det vel?

K’Waun Williams og Justin Gilbert er andre spillere du kan forvente å se en del til, f.eks. i situasjoner med flere DBs enn 4 på banen.

Karakter: C

 

SPECIAL TEAMS

Andy Lee. Foto: Aaron Doster-USA TODAY Sports

Du vet det ikke er det beste laget i ligaen når den som fremheves først på special teams er punteren Andy Lee. Men: Lee leverer. Og det må han, for han er en god del i aksjon for et lag som helt klart ikke kommer til å gå fra bunn til topp på 1-2-3.

Det ble også levert greit på kicker. Travis Coons var riktignok ikke blant ligaens aller skarpeste. Samtidig: Han hadde sine første spark i NFL i 2015, og gjorde mye riktig. Det er særlig kickoffs han må forbedre seg på, uten at han er forferdelig langt bak eliten der heller. «Consistency is king» når man er kicker, og der har Coons noe å hente på kickoffs.

Justin Gilbert, Tramon Williams, Taylor Gabriel og Raheem Mostert kan alle være aktuelle som returmenn i 2016. Savnet etter Travis Benjamin vil nok være der, men spesielt Gilbert har vist at han kan levere allerede. En ting er sikkert: Det blir nok en god del muligheter for spesielt den/de som er kick returnere.

Karakter: B-

 

VÅR VURDERING

Browns-fans-at-Bengals-Game-Yesterday

Det er lenge siden Cleveland Browns var relevante når man snakker om å lykkes i NFL, både for en enkeltsesong og som klubb. Paul Brown hadde snudd seg i graven om han hadde sett dagens utgave, og det vil nok fortsatt være tilfelle etter at alt er sagt og gjort i 2016 også.

Hue Jackson er kanskje rette mann til å få Browns på beina igjen, men det er ikke gjort over natten. Ikke over et år heller. Dette er et langtidsprosjekt, og Jackson kommer til å ha hendene fulle. Da hjelper det ikke at Cleveland Browns har prosjekter i form av Robert Griffin III og Josh Gordon blant de som er i stallen. Men så er det nettopp det da; Browns gambler, og det må de nesten gjøre for å ta steg oppover. Det har de egentlig forsøkt i flere år; saken er at gamblingen stort sett har skjedd på spillernivå, mens ukulturen som gjør at denne organisasjonen feiler gang på gang sitter i veggene og korridorene hvor det administrative apparatet sitter såvel som den sportslige ledelsen. Det er på høyere nivå grepene må komme.

Nuvel; det kan gå veien etter hvert allikevel. Stallen er ikke helt fri for talent, og om en god del av de 14 som ble draftet slår til, så er man plutselig konkurransedyktige om 2-3 år. I år? Det tror vi ikke på.

Plassering: 4.plass i AFC North med 4-12

 

 

Oppdatering 11.09.2016:

Med lagets sesongstart seinere i dag, og over en måned siden vi publiserte denne saken, så er det på tide å se på noen av de viktigste endringene hos Browns i det tidsrommet:

 • RB: Terrell Watson er å finne på practice squad, mens FB Patrick Skov ble kuttet som forventet.
 • REC: Største overraskelsen hos Browns siste måneden er nok at Terrelle Pryor Sr. har markert seg såpass på WR (han spilte QB på college) at han trolig har sikret seg godt med spilletid, og sågar en starter-plass mens man venter på at Josh Gordon sin suspensjon skal bli ferdig.
 • DL: Emmanuel Ogbah har endt opp på OLB, mens Desmond Bryant er ute med skade. Startere her da er Shelton som forventet på NT, med Xavier Cooper og John Hughes III på DEs.
 • LB: Paul Kruger og Barkevious Mingo forsvant ut like fort som de kom inn: Kruger er nå hos New Orleans Saints, mens Mingo er hos New England Patriots. ILBs er som forventet, men OLBs som starter vil være Emmanuel Ogbah og -wait for it- Joe Schobert!
 • DB: Denne posisjonen har blitt ganske annerledes enn forventet. Joe Haden var et sikkert kort, men ellers er et par av starterne noe annet enn vi antok: Jamar Taylor har gått forbi Tramon Williams på CB, mens Jordan Poyer starter på FS etter at Rahim Moore ble kuttet for ca. en uke siden. Ibrahim Campbell endte opp som beste valg på SS for øyeblikket.
 • Special Teams: Her er egentlig ALT annerledes enn for 1 måned siden. Trades og andre aksjoner har gjort at det rett og slett ikke er de samme gutta. P er nå Britton Colquitt (Andy Lee ble handlet vekk). K er Patrick Murray Travis Coons ble kuttet. Returmenn du kan forvente å se er Tramon Williams og Duke Johnson.

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x