Vi ser på…Denver Broncos 2016!

De regjerende Super Bowl-mesterne mister en legende som riktignok ikke spilte på sitt høyeste nivå noensinne, men også andre har forlatt Broncos. Kan de gjenta bragden fra i fjor bak et knallsterkt forsvar og et angrep som kanskje gjør færre feil og spiller bedre på tilgjengelige ressurser enn de gjorde i 2015?

ORGANISASJONEN

Broncos - John Elway
John Elway
 • Eier: Pat Bowlen
 • GM: John Elway
 • Hovedtrener: Gary Kubiak

Stadion: Sports Authority Field at Mile High (76.125)

Resultater siste 5 år:
 • 2015: 12-4
 • 2014: 12-4
 • 2013: 13-3
 • 2012: 13-3
 • 2011: 8-8

 

PERSONELL

Broncos - Mark Sanchez
Mark Sanchez

Nøkkelspillere inn: QB Mark Sanchez, OT Russell Okung, OT Donald Stephenson, TE Garrett Graham, DE Jared Crick

Nøkkelspillere ut: QB Peyton Manning, QB Brock Osweiler, G Evan Mathis, G Louis Vasquez, OT Ryan Clady, TE Owen Daniels, DE Malik Jackson, LB Danny Trevathan, S David Bruton

Okung og Stephenson kan få positiv betydning for en offensiv linje som ærlig talt ikke var av Super Bowl-vinnende kvalitet. Sanchez vil nok neppe kaste like mange interceptions som Manning, tildels fordi han vil spille i et mer løpsfokusert angrep enn Denver hadde i fjor. Owen Daniels må erstattes; det er ikke sikkert Garrett Graham er løsningen der.

 

DRAFT 2016

Broncos - Paxton Lynch
Paxton Lynch

1.runde: QB Paxton Lynch, Memphis

2.runde: DE Adam Gotsis, Georgia Tech

3.runde: S Justin Simmons, Boston College

4.runde: RB Devontae Booker, Utah

5.runde: OG Connor McGovern, Missouri

6.runde: FB Andy Janovich, Nebraska

6.runde: S Will Parks, Arizona

7.runde: P Riley Dixon, Syracuse

Det var ikke mange som hadde sett for seg at Broncos innledet 2016-draften med en QB i dagene etter Super Bowl, men med Osweiler ute av bildet ble det plutselig et stort behov. Lynch var den eneste av årets draftede QBer vi ikke hadde med i vår oversikt over potensielle draftvalg på QB tidlig på høsten 2015. Årsaken er at han hadde ett år igjen på college, og spilte for Memphis. Da går man normalt ikke inn i draften etter junior-året. Paxton Lynch hadde imidlertid en svært god sesong for dem, og da ble det plutselig tiden for å hoppe til NFL. Lynch er en storvokst kar med en masse gode egenskaper. Han kan komme til å passe Gary Kubiak sitt offense svært godt.

Australske Adam Gotsis i 2.runde er ikke en selvskreven starter, men et stort talent som trolig kommer til å være i rotasjon på DL. Det er nok heller running back Devontae Booker og fullback Andy Janovich som har størst mulighet til å synes allerede tidlig i 2016; Booker kan fort bli startende på RB, mens draftingen av Janovich er et klart signal om at Denver ønsker å forsterke fokuset på løpespillet sitt.

Karakter: B+

 

ANGREP

Broncos - Demariyus Thomas
Demariyus Thomas

Offensiv koordinator Gary Kubiak mistet noe uventet Manning-arvtageren Brock Osweiler i løpet av våren. Med hjelp av sin gamle QB-kollega og nåværende general manager John Elway fant de en slags kopi i form av Paxton Lynch i draften, og håpet er nok at han er klar jo før jo heller. Offensiv linje var en stor utfordring i fjor, og Denver har tatt grep der. Om de grepene lykkes vil produksjonen i Broncos sitt løpespill kunne gå i været, og det vil fort være høyst nødvendig for å balansere et angrep som sannsynligvis ikke kan leve på pasningsspillet alene. Vi skal ta med oss at løpespillet var rundt midt på treet i NFL i fjor, så helt håpløst var det ikke. Det har bare så mye større potensial 🙂

 

Quarterbacks

Det er ingen tvil om at Denver Broncos har klare endringer på denne posisjonen. Borte er legenden Peyton Manning og den gigantiske (203cm høy) ferskingen Brock Osweiler. Inn kommer Mr. Buttfumble Mark Sanchez og den aller ferskeste giganten (201cm høy) av dem alle: Paxton Lynch. Sistnevnte ble draftet i 1.runde og er fremtidshåpet. Lynch hadde fortsatt senior-året sitt igjen på college, men valgte å ta turen til NFL etter en fenomenal sesong for normalt anonyme University of Memphis.

Muligheten for at Lynch får nøklene fra dag én er tilstede, men heller tvilsomme. Mark Sanchez er på plass og vil være et sikrere kort å innlede denne sesongen med. Sanchez bærer med seg en historikk som får folk til å dra på smilebåndet, men samtidig kan man ikke underslå følgende: Han har betydelig starter-erfaring fra NFL, og han har evner som gjør at med rett veiledning fra en god trenerstab, så er han på ingen måte ubrukelig på dette nivået. Han har tross alt kastet flere TDs enn interceptions i karrieren, og en rekke andre statistikker peker på en journeyman QB som vil kunne gjøre jobben mens Lynch vokser seg inn i den.

Tredjemann her er Trevor Siemian, som har en Super Bowl ring og ellers følgende statistikk fra sin NFL-karriere hittil: 1 løp for -1 yard. Sånn går det når man kun har kommet inn for et ‘take a knee’-spill, og dett er dett…

Karakter: C

 

Running backs

Dette var ikke en styrke for Broncos i 2015, og spillermaterialet består ikke av noe som er sikkert som banken i 2016 heller. Men: Rookien Devontae Booker kan komme til å snu på det. Arven etter 1990-tallets sterke løpeangrep i Denver lever i tankegodset hos ledelsen til Broncos, så se ikke vekk fra at det vil være en del likheter mellom Broncos anno 2016 og utgavene fra 1997 og 1998 – i klart større grad enn i fjor.

Booker er en perfekt running back for sone-blokkingssystemet Kubiak vil kjøre, og om han finner seg til rette kan det bli farlig. Heller ikke fjorårets startere C.J. Anderson og Ronnie Hillman er dårlige valg i så måte, men de trenger alle bedre blokking for at dette skal gå veien.

Andy Janovich er ikke bare et perfekt navn for en fullback, han er også en spiller du kan forvente at får muligheten til å starte som FB hos Denver Broncos i år.

Karakter: B

 

Receivere

Både Emmanuel Sanders og Demariyus Thomas tippet godt over 1.000 yards på mottak i fjor, og det er de samme to gutta Denver går inn i 2016 med som startere på WR. TE Owen Daniels er derimot historie hos Broncos nå. Jeff Heuerman og Garrett Graham er mulige arvtagere. Sistnevnte har historie med offensiv koordinator Gary Kubiak i Houston, mens førstnevnte er en ung spiller fra Ohio State som gikk glipp av fjoråret på grunn av skade. Virgil Green er fortsatt her, og fortsatt et TE-håp, slik han har vært i flere år. Kan han levere som pasningsmottaker i 2016?

Sanders og Thomas vil trolig dra lasset som mottakere. Bak dem er en spiller som Bennie Fowler interessant å følge med på. Gutta med Jordan til fornavn, Norwood og Taylor, vil også få spilletid. Cody Latimer kan synes fra tid til annen. Av de fire rookiene på WR akkurat nå, har vi mest tro på at Mose Frazier kan snike til seg en plass. Han var Paxton Lynch sin ledende receiver hos University of Memphis.

Receivere er i utgangspunktet en styrke for dette laget, men samtidig trenger Broncos å få mer ut av dem og angrepsspillet i 2016. Se ikke vekk fra at en styrket OL får betydning her også.

Karakter: A

 

Offensiv linje

Denne gjengen var i uorden i fjor. For det første hadde de liten eller ingen mulighet til å være samspilte før sesongstart grunnet skader og annet grums, og for det andre var det en rekke nye spillere her i tillegg til nytt system som måtte læres. Årets posisjonsgruppe på OL har ikke den første eller siste av de tre utfordringene, men de har den midterste.

Broncos gjorde store endringer i personell her. Nøkkelen er at de to mest sentrale nykommerne, Russell Okung og Donald Stephenson, begge har erfaring med systemet som benyttes (i korte trekk: Sone-blokking). Forvent å se Okung på LT og Stephenson på RT. På innsiden er det forventet at Max Garcia er tilbake på LG, Matt Paradis på Center, og Robert Myers på RG. Guardene er unge og ett år mer erfarne nå. Det er vanskelig å se for seg at ikke denne linja er betydelig bedre enn fjorårets hvis de får forbli skadefri.

Det sistnevnte er ikke selvsagt, og Tacklene har begge en historikk som tilsier at det er nyttig å ha backups av kvalitet der. Ty Sambrailo står klar i så fall; han er som guardene en ung og ett år mer erfaren spiller nå. Også Michael Schofield, James Ferentz, Sam Brenner og rookien Connor McGovern kan få spilletid i løpet av året.

Karakter: B-

 

FORSVAR

Broncos - Von Miller
Von Miller

Defensiv koordinator Wade Phillips fikk mye av æren for at Denver Broncos endte opp som Super Bowl-mestere, og ikke uten grunn. Den gamle ringreven har vist seg å være en bedre koordinator enn hovedtrener, og er tilbake for sin andre sesong med Broncos i denne runden (han var også hos Broncos i perioden 1989-1994, både som DC og etterhvert hovedtrener). Hans versjon av 3-4 forsvaret var en svært god match for Denver Broncos, og mange av spillerne som utgjorde fjorårets superbe utgave er tilbake. Noen endringer er det dog, men det er vanskelig å se for seg at denne gjengen ikke sørger for å holde Broncos inne i majoriteten av kampene de spiller også i 2016.

 

Defensiv linje

Tre mann starter her, to av dem gjorde det også i fjor. Malik Jackson er vekke, men DE Derek Wolfe og NT Sylvester Williams er tilbake og klar for mer. Hvem tar så over etter Jackson? Stalltipset er Jared Crick, som har kommet over fra Houston Texans. Vi er for vår del spente på om det australske 2.runde-valget Adam Gotsis kan blande seg inn i starter-diskusjonen, men sannsynligvis er det litt tidlig ennå. Han trenger sannsynligvis mer tid og erfaring med sporten for å bli mer enn i rotasjon fra tid til annen.

Andre innbyttere da? Phil Taylor var tenkt å være sentral som backup NT, men er på injured reserve etter en skade pådratt i forrige uke. Darius Kilgo er et annet valg på den posisjonen. Vance Walker utgjør ytterligere dybde på DE, og blir sågar nevnt som potensiell starter istedenfor Crick av noen.

Karakter: B-

 

Linebackere

Broncos spiller 3-4, og dermed har man 4 linebackere i aksjon det meste av tiden. De som ofte får mest publisitet vil være OLBs, som gjerne har mange sacks og store spill for negative yards i løpet av en sesong. Det er utvilsomt sant for Denver Broncos, hvor Von Miller og en aldrende men fortsatt relevant DeMarcus Ware som utgjør et utrolig par på utsiden. Ware vil riktignok spille et enda mer begrenset antall spill enn i fjor, og du kan forvente at Shane Ray gjør seg gjeldende sammen med Shaquil Barrett i tillegg til Miller og Ware.

Innsiden da? Danny Trevathan er nå i Chicago, og dermed forsvant Broncos sin ledende takler i 2015 ut døra. Brandon Marshall er fortsatt på plass, og det er ventet at en av fjorårets innbyttere, Todd Davis, er mannen som er ved siden av Marshall på innsiden i år. Dybden på innsiden er en viss bekymring. Corey Nelson finnes der, og Zaire Anderson er en annen mulighet. Dekoda Watson ble hentet inn i mai for å ytterligere styrke dybden, og konkurrerer med en liten haug rookies som også er med laget nå i forsesongen. Dybden på utsiden er betydelig bedre, men kanskje såpass bra at innsiden virker relativt dårlig på grunn av sammenligningen. Denver lever nok egentlig greit med det.

Karakter: A

 

Defensive Backs

Denne posisjonsgruppa bidro sterkt til å gjøre Broncos til et av de klart sterkeste pasningsforsvarene i NFL 2015. Mye er intakt i år, så det er gode grunner til å forvente bra spill fra denne kanten også i 2016. På cornerne finner du Aqib Talib og Chris Harris, mens safeties bemannes av T.J. Ward og Darian Stewart. Sistnevnte var en betydelig forsterkning når han kom inn i fjor, og det betyr mye for Broncos at de har beholdt disse starterne også i år.

Innbytterne vil helt sikkert få en del spilletid, slik vi også så i fjor. FS Justin Simmons ble draftet i 3.runde og kan allerede i første halvdel av sesongen 2016 bli en nyttig tilvekst. Andre å holde et øye med her er cornerne Kayvon Webster og Bradley Roby, samt Shiloh Keo på safety.

Karakter: A

 

SPECIAL TEAMS

Broncos - Emmanuel Sanders
Emmanuel Sanders

Special teams er ikke en spesiell svakhet for Denver, men det er noen usikkerhetsmomenter her. Det gjelder ikke kicker og punter, hvor henholdsvis Brandon McManus og Britton Colquitt regjererer og begge er sikre men noe anonyme kort. Det er helt greit, og slik en trener gjerne liker at det er på de posisjonene 😉

Når det er sagt, så draftet Denver en punter, Riley Dixon, i 7.runde. Han er en økonomisk god løsning, og om han er på nivå med Colquitt i forsesongen så kan det skje endringer med det som bakgrunn.

Det er returspillet og coverage-enhetene som er større spørsmålstegn. Backup DB David Bruton Jr. bidro sterkt til det sistnevnte, og er ikke lenger hos Broncos. Han må erstattes, og det er ikke gitt hvem som fyller hans sko. På returmann har Omar Bolden nå forflyttet seg til Chicago Bears, og en eller to nye navn må ta over for ham. Emmanuel Sanders er nok gjerne aktuell på punt retur – hva med kickoff retur? En mulig arvtager er receiveren Jordan Norwood, som har evnene til å gjøre jobben på en habil måte. Han hadde noen returer (både punt og kickoff) allerede i fjor, så Denver har en viss idé om hva de får fra ham.

Karakter: B

 

VÅR VURDERING

T.J. Ward
T.J. Ward

Man mister en underpresterende legende og en -ihvertfall statistisk sett- overvurdert fersking på QB. De erstattes av noe som ikke kan være så sykt mye dårligere, eller…? Usikkerhetsmomentet og en del spillere som forlot Denver gjør at selv om vi tror forsvaret drar dette laget inn i sluttspills-diskusjonen, så er ikke laget favoritter til å gjenta Super Bowl-festen for andre år på rad. AFC West har ihvertfall tre lag som har kvaliteter til å ta divisjonstittelen. Denver Broncos er fortsatt et av disse, men vi tror ikke det går den veien i år, selv om det kan bli nært.

Plassering: 2.plass i AFC West med 9-7

 

 

Oppdatering 08.09.2016:

Sesongen er så rett rundt hjørnet som det kan få blitt, og det er nesten en måned siden vi publiserte denne saken. Her er noen av de viktigste endringene hos Broncos i det tidsrommet:

 • QB: Trevor Siemian er utnevnt som starter, noe vi hadde null tro på for 1 måned siden! Mark Sanchez er sendt på dør. Lynch og Austin Davis er gjenværende backups.
 • RB: Ronnie Hillman ble kuttet, mens Kapri Bibbs ble beholdt på rosteren, og er backup sammen med Devontae Booker. Starter er CJ Anderson, med Andy Janovich som FB.
 • REC: Virgil Green ser ut til å ha sikret seg plassen som viktigste TE i pasningsspillet. Garrett Graham er på injured reserve. Ingen rookies fikk plass på 53-mannsrosteren på WR, men Mose Frazier er på practice squad.
 • OL: Robert Myers ble kuttet. Michael Schofield er nå startende på right guard.
 • DL: Phil Taylor gikk fra å være på injured reserve til å bli kuttet. Vance Walker er på injured reserve nå ved sesongstart.
 • Special Teams: Riley Dixon sikret seg punter-posisjonen, og dermed ble Britton Colquitt kuttet.

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x